Tuesday, August 18, 2015

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΙΤΟΣ



Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

Του Πανοσ. Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρου
======

Πότε αλήθεια οι άνθρωποι θα εννοήσουμε ότι η χαρά, η ευτυχία, η ευδαιμονία υπάρχουν μόνο στην χάρη του Θεού και όχι μακριά Αυτού; Πότε επιτέλους θα ανοίξουν τα μάτια της ψυχής μας ώστε να δούμε πού θα βρούμε εκείνα που με όλη μας την ύπαρξη ποθούμε; 

Μέσα στο λειτουργικό σώμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, διασαλπίζει προς τον καθένα μας ο μεγάλος Απόστολος των εθνών: «Αγωνίζου τον καλόν αγώνα»! Αυτό είναι το ευλογημένο σύνθημα προς όλους και εφ' όρου ζωής. Μας βεβαιώνει μάλιστα ο κήρυκας της Οικουμένης στα τέλη του βίου του ότι η όλη του ζωή υπήρξε ευλογημένη προσπάθεια και ιερός αγώνας, και ότι τον αγώνα αυτόν τον έφερε εις αίσιον πέρας.

Ας το ομολογήσουμε. Είμαστε αμαρτωλοί. Μπορούμε όμως εάν το θελήσουμε να κατακτήσουμε την αρετή και την αγιότητα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε τον αγώνα της καθάρσεως και να απολαύσουμε τα επίπεδα του φωτισμού. Και όλα αυτά μπορούμε να τα κατορθώσουμε όταν έχουμε πλουσία την χάρη του Θεού. Στο χέρι μας είναι λοιπόν είτε ο ξεπεσμός, είτε η χαρά και η ευλογία που ξεκινούν από εδώ και περνούν στην ευλογημένη αιωνιότητα.

Και ας μη λησμονούμε ποτέ πως όταν ο Χριστός κατέχει την πρώτη θέση στη ζωή μας, τότε όλα τ' άλλα βρίσκουν τη σωστή τους θέση.

No comments:

Post a Comment