Monday, August 24, 2015

ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ, ΠΕΡΙ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ, ΠΑΡΑΜEΝΕΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ



ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ, ΠΕΡΙ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ, ΠΑΡΑΜEΝΕΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

(Η βλάσφημη και αιρετική αυτή καινοτομία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα Vatopedi.gr της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, σε βίντεο που τιτλοφορείται «Τέκνα Θεού γενέσθαι», με ομιλία του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού)

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
=====

Μέρες τώρα δημοσιεύουμε κείμενα σχετικά με την αιρετική διδασκαλία ότι «ο ανθρώπινος νους είναι ανώτερος της Θείας Χάριτος», η οποία θέση στηρίχθηκε σε άλλη αιρετική καινοτομία, ότι «η Θεία Χάρις είναι εργαλείο, ενώ ο νούς είναι πρόσωπον», όπως και η απαράδεκτη ‘’ισχυροποίησή’’ της αιρετικής αυτής θέσης με τον χαρακτηρισμό της ως «μυστήρια μυστηρίων». Η  δικαιολόγηση της αιρετικής θέσης περί κατωτερότητας της Θείας Χάριτος, δεν αφήνει περιθώρια φραστικού λάθους.

Η αιρετική αυτή καινοτομία είναι αναρτημένη στην  ιστοσελίδα Vatopedi.gr της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, σε βίντεο που τιτλοφορείται «Τέκνα Θεού γενέσθαι», με ομιλία του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, που έγινε στο Συνοδικό της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου. 

Προς τούτο έχομε δημοσιεύσει τα ακόλουθα κείμενα:
(1) ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΣΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥΣ
(Διδάσκεται η αιρετική θέση ότι ο ανθρώπινος νους είναι ανώτερος της Θείας Χάριτος)
(2) ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΡΑΣΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ, ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
(3)  ΔΩΡΗΜΑ ΜΕΓΑ ΣΤΟΝ ΚΗΡΥΚΑ ΤΗΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΑΓΙΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ Η ΑΝΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ‘’ΠΕΡΙ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ.’’
(4)  ‘’ΛΟΓΟΝ ΥΛΗΣ ΙΣΧΕΙ’’ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΘΕΙΑ ΧΑΡΙΣ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΥ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΦΑΝΗ ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
(Ο νους «προϊών δε επί το τελεώτερον μάλλον δε το τελεώτατον», λέγει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, «λόγον ύλης ίσχει»).

Δυστυχώς η μη δημοσιοποίηση του γεγονότος ότι η ιστοσελίδα Vatopedi.gr της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, είναι  αυτή που έχει αναρτήσει την βλάσφημη και αιρετική αυτή θέση, δεν έχει ωφελέσει. 

Χρειάζεται η απόσυρση και ανασκευή της αιρετικής αυτής διδασκαλίας, καθότι αρκετοί έχουν σκανδαλιστεί ή έχουν ‘’πειστεί’’ από την αιρετική καινοτομία του πλάνως και αιρετικώς επί τούτου διδάξαντος π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού.

Η ‘’ΣΙΩΠΗΛΗ’’ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΒΙΝΤΕΟ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ.

ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟ ‘’ΜΥΘΕΥΜΑ’’ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΛΑΘΟΥΣ, ΚΑΘΟΤΙ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ Ο π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΣ.

No comments:

Post a Comment