Monday, August 17, 2015

ΔΩΡΗΜΑ ΜΕΓΑ ΣΤΟΝ ΚΗΡΥΚΑ ΤΗΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΑΓΙΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ Η ΑΝΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ‘’ΠΕΡΙ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ’’


ΔΩΡΗΜΑ ΜΕΓΑ ΣΤΟΝ ΚΗΡΥΚΑ ΤΗΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΑΓΙΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ Η ΑΝΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ‘’ΠΕΡΙ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ’’

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Δώρημα μέγα στον «της Εκκλησίας διδάσκαλον του φωτός του θείου τον κήρυκα, τον ουρανομύστην της Τριάδος», τον θαυματουργό Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, η απόσυρση και ανασκευή της αιρετικής καινοτομίας ότι «ο νους του ανθρώπου που είναι πρόσωπον και το καθ’ εικόνα και ομοίωσιν, είναι υπεράνω της Χάριτος», που προβάλλεται σε Ορθόδοξους διαδικτυακούς ιστότοπους.

Αυτόν τον μεγάλο Άγιο, τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, που η υμνολογία της Εκκλησίας μας σοφά απεκάλεσε «κήρυκα της χάριτος», ας ευαρεστήσουν με την απόσυρση και ανασκευή της νεοφανούς αιρετικής πλάνης περί της Θείας Χάριτος.

Όντως «στύλος της Εκκλησίας και προμάχος ο μέγας Γρηγόριος» ανεδείχθη καταρρίπτοντας της καινοτόμο αίρεση, του αντιησυχαστή και αντιπαλαμίτη  αιρετικού Βαρλαάμ του Καλαβρού περί κτιστής Θείας Χάριτος. Αυτόν λοιπόν τον μέγα Γρηγόριο  ας ευαρεστήσουν, αποσύροντας και ανασκευάζοντας την αιρετική θέση που προβάλλουν.

«Ήδη μικρόν μετά τον θάνατον αυτού 1359-1360, εν Θεσσαλονίκη και εν ταις Μοναίς του Αγίου Όρους, ετιμάτο ως Άγιος» γράφει ο τότε Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά σε κείμενό του που τιτλοφορείται ‘’Ο  Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς Θεσσαλονίκης και Λατινική Εκκλησία’’ και που δημοσιεύτηκε στο παλαίτυπο τεύχος του Εκκλησιαστικού Περιοδικού Γρηγόριος ο Παλαμάς (Τεύχη Κστ΄ και Κζ΄ - Θεσσαλονίκη 1918).

Ενδεικτικό του μεγαλείου της προσφοράς του στην Εκκλησία, είναι το ψαλλόμενο κατά τη Β΄ Κυριακή των νηστειών κατά την οποία επιτελούμε τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά: «Δρεπάνη των λόγων σου, και ιεροίς συγγράμμασιν έτεμες αιρέσεις ακανθώδεις και ζιζανίων νόθα βλαστήματα της Ορθοδοξίας δε ευσεβή κατέβαλον σπέρματα, Ιεράρχα Γρηγόριε» (Από την Ε΄ ωδήν).

«Όντως σοφίαν ενυπόστατον, έχων εν τη καρδία του, δι’ ης μετ’ ήχου έθραυσε, τα σαθρά τούτων φρυάγματα», για τούτο η Εκκλησία μας τον κατέταξε στο Αγιολόγιό της. «Τα ρείθρα των θείων διδαχών του φυλάττοντες», ας απορρίψουν την καινοτόμο αίρεση, που προβάλλουν Ορθόδοξοι διαδικτυακοί ιστότοποι, περί της Θείας Χάριτος ως κατώτερης του ανθρώπινου νου.

Ο «πνευματορρήτωρ" θείος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ας γίνει αρωγός για απόσυρση και ανασκευή της αιρετικής καινοτομίας ότι «ο νους του ανθρώπου που είναι πρόσωπον και το καθ’ εικόνα και ομοίωσιν, είναι υπεράνω της Χάριτος», που προβάλλεται σε Ορθόδοξους διαδικτυακούς ιστότοπους.

*Οι εντός εισαγωγικών υμνολογικοί έπαινοι, είναι παρμένοι από την Ακολουθία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

No comments:

Post a Comment