Saturday, May 9, 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΣΤΟΡΙΑΣ



ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΣΤΟΡΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Την Κυριακή του Παραλύτου εκκλησιάστηκα στον Ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου Αστορίας. Ο Άγιος Δημήτριος είναι ίσως η πιο παραδοσιακή εκκλησία των ΗΠΑ. Τουλάχιστον από τις κοινότητες που γνωρίζω. Οι ψάλτες ψάλλουν Βυζαντινά, η εκκλησία είναι κατάγραφη με βυζαντινές τοιχογραφίες, ενώ ωραίοι βυζαντινής τεχνοτροπίας υαλοπίνακες κοσμούν το ναό. Η Θεία Λειτουργία και οι Ακολουθίες τελούνται -κατά το πλείστον- στην Ελληνική, ενώ το Ευαγγέλιο, το Σύμβολο της πίστεως, η Κυριακή προσευχή και ορισμένες φορές και το κήρυγμα γίνονται και στα Αγγλικά παράλληλα με τα Ελληνικά. Το εκκλησίασμα αποτελείται από πολλούς πρώτης γενεάς ομογενείς και στους ναούς της κοινότητας τελούνται τακτικά πολλές θείες λειτουργίες και Ακολουθίες.

Στο δίγλωσσο κήρυγμά του ο προιστάμενος του ναού -π. Νεκτάριος- μίλησε για την ανάγκη ο χριστιανός να πολεμά τις αμαρτίες του και να μην ασχολείται με δευτερεύουσας σημασίας πράγματα. Πολύ ορθή παρατήρηση. Αν επί παραδείγματι ορισμένοι ιερείς ασχολούνταν με τις αμαρτίες τους δεν θα στέκονταν καν μπροστά στο άγιο θυσιαστήριο αφού είναι παγκοίνως γνωστό ότι έχουν κώλυμα ιερωσύνης. 

Μόνον ένα σημείο επιφύλαξης για την ορθή αυτή επισήμανση του π. Νεκταρίου. Τα θέματα της πίστεως δεν είναι ασήμαντα. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι θέματα δευτερεύουσας σημασίας τα οποία ο χριστιανός έχει το δικαίωμα να παραγνωρίζει. Αντίθετα θα δώσουμε λόγο στο Θεό αν δεν Τον ομολογήσαμε ενώπιον των ανθρώπων και των αγγέλων. Ας προσέξουμε, επομένως, να μην προάγουμε τον Οικουμενισμό.

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι σε σχέση με την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Αικατερίνης Αστορίας. Στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης -της οποίας προιστάμενος είναι ο π. Νεκτάριος- υπάρχει φραγκοχορωδία. Ως γνωστόν αυτό δεν προσιδιάζει σε ορθόδοξο ναό. 

Ο π. Νεκτάριος, όμως, όχι μόνον δεν κατέβαλε -ως όφειλε- προσπάθεια να καταργήσει τη φραγκοχορωδία, αλλά συγκατάνευσε -και ίσως πρωτοστάτησε- να τιμηθεί ο μαέστρος και τα μέλη της. 

Και αυτά πότε; Οταν ο Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης, που ήταν πρόσφατα μαζί μας, έλεγξε εις επήκοον πάντων τον αντορθόδοξο χαρακτήρα της φραγκοχορωδίας. Και αντί ο καλός μας ο π. Νεκτάριος να συνδράμει τον έλεγχο του π. Βασιλείου και να τον βάλει σε εφαρμογή φρόντισε να παρασημοφορήσει τα παρανομούντα μέλη της φραγκοχορωδίας. Σοβαρό το ολίσθημα του π. Νεκταρίου αλλά ας μην απελπίζεται. Υπάρχει πάντοτε η οδός της μετανοίας αρκεί να υπάρχει το ορθό φρόνημα που οδηγεί στη μετάνοια.

No comments:

Post a Comment