ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_______
Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Βίβλος και εξέλιξι, Περί εξελίξεως 2, “Οχι στον Τιτανικό. Ναι στην Κιβωτό”, Σταμάτα 2014, σσ. 414.
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====
Διανθισμένο με πολλά σχετικά σκίτσα το νέο βιβλίο του π. Ιωάννη Κωστώφ καταπιάνεται με ένα θέμα λίαν προσφιλές στον συγγραφεά του. Αυτό της θεωρίας της εξελίξεως υπό το φως της επιστήμης και της Αγίας Γραφής.
Για να αναπτύξει τις θέσεις του ο καλός συγγραφέας έχει κάνει μια απίστευτα επίμοχθη έρευνα σε πηγές από τις οποίες παραθέτει εκατοντάδες αποσπάσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βιβλιογραφία του έργου καταλαμβάνει σχεδόν εκατό σελίδες!
Στον πρόλογο του βιβλίου του ο π. Ιωάννης Κωστώφ αναφέρεται σε ένα πολύ ουσιαστικό θέμα. Ο Θεός δεν μπορούσε να μιλήσει στην εποχή του Μωυσή με τη γλώσσα της σύγχρονης επιστήμης επειδή κανείς δεν θα κατανοούσε τι έλεγε. Μίλησε, λοιπόν, με μια συμβολική γλώσσα που αποκάλυπτε μεν την αλήθεια στους ανθρώπους, αλλά με τρόπο που ήταν προσαρμοσμένη στο μορφωτικό τους επίπεδο.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το θυμόμαστε όταν διαβάζουμε την ιστορία της Γενέσεως επειδή με αυτή ο Χριστός πρόσφερε στους ανθρώπους ένα βιβλίο που οδηγεί στη σωτηρία και όχι ένα επιστημονικό βιβλίο Φυσικής και κοσμολογίας.
Και τι λέγει αυτό το βιβλίο;
Οτι ο υλικός κόσμος και ο άνθρωπος είναι αποτέλεσμα της δημιουργικής ενέργειας του Θεού και ότι μόνον η αναφορά του κόσμου και του ανθρώπου στο Θεό νοηματοδοτεί την Ιστορία και επιτυγχάνει τη σωτηρία του ανθρώπου.
Οντως! Αν δεν διαβάζουμε την Αγία Γραφή με αυτή την προοπτική τότε έχει πολύ λίγη σημασία να την διαβάζουμε.
No comments:
Post a Comment