Friday, January 3, 2014

Ο ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ



Ο ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Την ημέρα και την επαύριο των Χριστουγέννων ήμουν φιλοξενούμενος σε συγγενικό μου σπίτι και μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω κάτι που ποτέ δεν κάνω όταν βρίσκομαι στο σπίτι μου. Δηλαδή να δω τηλεόραση. 

Διευκρινίζω -για να μην έχουμε παρεξηγήσεις- ότι δεν έχω καμιά προκατάληψη εναντίον της τηλεόρασης. Είναι μεν αλήθεια ότι πλείστοι σταθμοί και προγράμματα κάθε άλλο παρά ωφελούν, αλλά είναι εξίσου σίγουρο ότι υπάρχει πληθώρα επιμορφωτικών προγραμμάτων που σε κατατοπίζουν υπεύθυνα για πολλά θέματα. 

Ο μοναδικός λόγος που δεν βλέπω τηλεόραση τα τελευταία 3-4 χρόνια είναι επειδή δεν έχω χρόνο να το κάνω.

Το διήμερο όμως των Χριστουγέννων που βρέθηκα εκτός Νέας Υόρκης είδα αρκετά προγράμματα και μάλιστα παρακολούθησα πολλές ειδήσεις.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ο βαθμός της απήχησης του Πάπα Φραγκίσκου στον κόσμο. 

Κατόρθωσε να μονοπωλεί τις ειδήσεις και να ποδηγετεί τα ΜΜΕ και το ενδιαφέρον του κόσμου.

Η κάθε κουβέντα που λέγει γίνεται αντικείμενο θετικών αναλύσεων και αφορμή για κύμα διθύραμβων για την δήθεν ανανέωση που φέρνει.

Ακριβώς πριν διακόψω την ανάρτηση κειμένων για τις γιορτές των Χριστουγέννων έγραψα ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είναι αριστοτέχνης της επικοινωνίας και γι’ αυτό είναι πραγματικά επικίνδυνος. Τώρα -μετά που μου δόθηκε η ευκαιρία να δω στην τηλεόραση τι απήχηση έχει- είμαι βαθύτατα προβληματισμένος όσο ποτέ στο παρελθόν.

Ο Πάπας Φραγκίσκος κατόρθωσε να δημιουργήσει κλίμα ανάλογο με αυτό που δημιούργησε για τα Ελληνικά δεδομένα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Με τη διαφορά φυσικά ότι είναι ηγέτης ενός δισεκατομμυρίου διακόσιων εκατομμυρίων πιστών, ενώ ο μακαριστός Χριστόδουλος εκινείτο βασικά στα Ελληνικά πλαίσια.

Υπάρχει μεγάλη ομοιότητα του Πάπα Φραγκίσκου και του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Και οι δύο κινούνται στο χώρο του επικοινωνισμού και της σαπουνόφουσκας. Η μια σαπουνόφουσκα διαδέχεται την άλλη με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και δυστυχώς και οι δύο έβρισκαν ή βρίσκουν απήχηση σε πλείστους ανθρώπους.

Ας προσέξουμε πολύ τον Πάπα Φραγκίσκο επειδή για την ώρα και προτού γίνει αντιληπτή η ασυνέπεια λόγων και πράξεων που τον διακρίνουν θα εξακολουθήσει να έχει πολύ μεγάλη απήχηση στον κόσμο.

Θυμηθείτε τι ήταν ο Αρχιεπισκοπος Χριστόδουλος στη συνείδηση του κόσμου πριν αρχίσουν να ξεσπούν το ένα μετά το άλλο τα σκάνδαλα (ηθικά, παραδικαστικά κτλ., κτλ.).

Αναλογιστείτε προπαντός ότι -ακόμη και μετά την αποκάλυψη των σκανδάλων και παρόλον ότι παρήλθαν αρκετά χρόνια από την κοίμησή του- η εικόνα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου εξακολουθεί να είναι πολύ θετική σε πολλούς ανθρώπους. 

Και δεν αναφέρομαι μόνον στους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, οι οποίοι για λόγους συναισθηματικούς ή άλλους εξακολουθούν να είναι δεμένοι μαζί του, να προβαίνουν σε εκδόσεις των έργων του ή να αναπολούν τις μέρες που έζησαν κοντά του. 

Αναφέρομαι σε απλούς ανθρώπους του λαού ή και σε ανιδιοτελείς εργάτες του Ευαγγελίου, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν πολύ ψηλά τον μακαριστό Χριστόδουλο στη συνείδησή τους.

Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο πραγματικά επικίνδυνος είναι ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος απευθύνεται, “Urbi et orbi” (“στην πόλη και στον κόσμο”) κάθε φορά που μιλά και του οποίου τα σκάνδαλα και προπαντός η κραυγαλέα ασυνέπεια λόγων και έργων δεν έγινε ακόμη αντιληπτή.!

No comments:

Post a Comment