Tuesday, July 5, 2011

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ



Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ
==========
Μακαριώτατε,

Παρήλθον ήδη τριάκοντα και επτά μήνες από της ημέρας κατά την οποίαν ή Υμετέρα Μακαριότης ετίμησε την ελαχιστότητά μου, προσερχόμενη εν Ιωαννίνοις, όπως με παρακάλεση και αναθέση μοι τα καθήκοντα τού Προέδρου εις την Διοικούσαν Επιτροπήν της Ε.Κ.Υ.Ο., ως εμπνέοντα Υμών την εμπιστοσύνην.

Καίτοι διετήρουν επιφυλάξεις διά την ανάληψιν θεσμικής θέσεως, - μετά την χάριτι Θεού εκλογήν Σας, ως Αθηνών και Προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, απεδέχθην ταύτην, προκειμένου και εν ευθύνη να παράσχω την συνδρομήν μου, την οποίαν σας υπεσχόμην, εις το δύσκολον έργον Σας.

Όμως, η εμπειρία την οποίαν απέκτησα κατά την διατρέξασαν θητείαν με ωδήγησε εις την σκληράν διαπίστωσιν ότι δεν υπάρχει ή αναγκαια βούλησις, και εις Υμάς προσωπικώς και εις τα μέλη της Σεπτής Ιεραρχίας, διά την επιβαλλομένην, λόγω των περιστάσεων και, γενικώς, της σχηματισθείσης κοινής γνώμης έναντι της αποστολής της Εκκλησίας και του έργου Αυτής, αλλαγήν κατευθύνσεως εις την πλοήγησιν της νηός της Εκκλησίας.

Η επικράτησις τού κοσμικού πνεύματος, πέραν πάσης εκκλησιολογικής οικονομίας, και η συμπεριφορά των αδελφών Αρχιερέων εν τη ενασκήσει των Συνοδικών των καθηκόντων, με ωδήγησαν εις το συμπέρασμα ότι ή Επισκοπική αυθεντία χρησιμοποιείται ευκαίρως - ακαιρως και όλως αντιεκκλησιολογικώς δια την εξυπηρέτησιν κοσμικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων.

Όπως πολλάκις έχω δηλώσει εν τη Συνόδω της Ιεραρχίας, δεν έχομεν αποφασίσει να θεσπίσωμεν συμπεριφοράς και κανόνας, δυνάμει των οποίων θά ηδυνάμεθα να πείσωμεν το πλήρωμα της Εκκλησίας ότι επιδιώκομεν την άνοδον του κόσμου προς την ουράνιον τάξιν. Τουναντίον, καταβιβάζομεν την τάξιν του ουρανού και την υποδουλώνομεν εις την τάξιν τού κόσμου. Χαρακτηριστικόν παράδειγμα, εις το οποίον δεν θα αναφερθώ εκτενώς, αποτελεί ή εκκαθάρισις της Μ.Κ.Ο. «ΑΓΑΠΗ», δια την οποίαν, ενώ ή Εκκλησία, δια την εξυπηρέτησιν ποιμαντικών της σκοπών, εχρησιμοποίησε κοσμικήν δομήν, κατά την σύστασίν της, εις την εκκαθάρισιν δεν εκολούθησε την κειμένην νομοθεσίαν, ήτις διείπε την ειρημένην όργάνωσιν, ελλά την Επισκοπικήν αυθεντίαν, ήτις και παρέδωσε την ενεργουμένην εκκαθάρισιν εις τά συμφέροντα της μιας πλευράς και μάλιστα ουχί της αναλαμβανούσης τάς υποχρεώσεις της εκκαθαριζομένης Εταιρείας.

Αποτελεί δι' εμέ μνημείον εσυγγνώστου ανακολουθίας ή κοινοποιηθείσα δια του υπ. αριθ. 419/644/22-02-2011 εγγράφου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προς τον Πρόεδρον της Διοικούσης Επιτροπής και την Διοικούσαν Επιτροπήν της Ε.Κ.Υ.Ο. απόφασις, δι' ού γνωστοποιούνται τη Ε.Κ.Υ.Ο. τα στοιχεία επί των οποίων εστηρίχθη η από 12η Ιανουαρίου 2011 απόφασις αυτής περί αντικαταστάσεως του υπό της Ε.Κ.Υ.Ο. προταθέντος εκκαθαριστού κ. Παναγιώτου Καραχάλιου διά του κ. Ελευθερίου Τσολάκου, οία εισίν τα ακόλουθα:

α) Έγγραφον τού Μητροπολίτου Ηλείας, υποβληθέν τη Ιερά Συνάδω τη 3η Ιανουαρίου 2011, το όποιον και αποφεύγω να σχολιάσω, και

β) Εισήγησις της Υμετέρας Μακαριότητος προς την Διαρκή Ιεράν Σύνοδον, την 3ην Φεβρουαρίου 2011.

Όντως αναρωτώμαι· πώς εξεδόθη ή απόφασις, γενομένη μάλιστα εκτελεστή από 14ης Ιανουαρίου 2011, προ, δηλαδή, της προς την Ιεράν Σύνοδον εισηγήσεως της Υμετέρας Μακαριότητος, ήτις σημειωθήτω αποστέλλεται προς την Διοικούσαν Έπιτροπήν της Ε.Κ.Υ.Ο. και τον Πρόεδρον αυτής ως αίτιολογικόν της ληφθείσης την 12ην Ιανουαρίου 2011 αποφάσεως;

Μάλιστα δε, προ αυτού τού εγγράφου και εξ άλλης αφορμής, αποστέλλεται εντολή της Συνόδου προς την Ε.Κ.Υ.Ο. «ίνα εφ' εξής μή τεχνολογώνται, μηδέ επιστρέφωνται υπό της καθ' ημάς Υπηρεσίας αι Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου».

Κατόπιν όλων αυτών αρνούμαι την περαιτέρω παραμονήν μου εις την Διοικούσαν Επιτροπήν της Ε.Κ.Υ.Ο. και παρακαλώ όπως, άμα τή λήψει της παρούσης, με απαλλάξητε των καθηκόντων μου.

No comments:

Post a Comment