Friday, July 8, 2011

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ "ΑΘΩΝΙΚΟ ΔΙΑΒΑ"


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

_____________


Βασίλη Χαραλάμπους, Ποιητική Συλλογή “Αθωνικό διάβα”, Λευκωσία 2001, σσ. 47.



Του π. Μωυσή Αγιορείτη

================


Ο Κύπριος ποιητής Βασίλης Χαραλάμπους έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές. Έχω δει το Άγιον Όρος, την πρώτη “Ακαμαντίς” (Λευκωσία 2009) όπου περιγράφει πόλεις, χωριά, μονές, μορφές της λίαν αγαπητής του Κύπρου.


Στο παρόν “Αθωνικό διάβα” του έχει παρά ένα τεσσαράκοντα ποιήματα, σχετικά μικρά, γραμμένα μ΄ έμπνευση, αγάπη και σεβασμό για το πεφιλημένο Περιβόλι της Παναγίας, το πανσέβαστο Άγιον Όρος, την αγιότεκνη και αγιοτρόφο αθωνική χερσόνησο, τη μοναδική μοναχοπολιτεία, την σύναξη των αζύγων, τον άβατο χώρο, το σπουδαίο οικουμενικό κέντρο, το όρος της σιωπής, της σιγής, της σεμνότητος, της υπομονής της υπακοής της προσευχής, της ασκήσεως της ταπεινώσεως.


Αναφέρεται στο τρικυμισμένο αθωνικό πέλαγος στ΄αλλόκοτα μελτέμια, στον γλαυκό ουρανό, στ΄ατέλειωτο στρατί, στην καταπράσινη έρημο, στους χαιρετισμούς της Παναγίας, στην Κουκουζέλισσα, στους αρσανάδες, στα γεροντάκια, στα μοναστήρια, στον Σταυρό, στα σιωπηλά δειλινά, στην αέναη δοξολογία, στην άλλη ειρήνη, στην πλατύσκιωη αγάπη, στη Σιμωνόπετρα της ικεσίας, στο ανεμόδαρτο βαπόρι, στο ακροκόρφι του Άθωνα, στου Καρακάλλου το βασιλομονάστηρο, στο μεγάλο κομπόσχοινο, στο μεγάλο της καρδιάς του Γέροντα κανάτι και στων αητών το τραγούδημα.


Ο ποιητής δεν μένει στη φυσιολατρία, στην ιστορία, στους θρύλλους και τις παραδόσεις, αλλά στο προσωπικό του αίσθημα και βίωμα από το ευλαβικό του προσκύνημα. Παρακολουθεί την ανησυχία της Δάφνης, τον κόσμο των Καρυών, την ησυχία των μονών, τη γραφικότητα των καλντεριμιών, τη σιγή των σκητών, την καρτερικότητα των μοναχών, τη μυστική ασκητική ζωή, τις ταπεινές δεήσεις και ικεσίες.


Ταπεινά φρονώ πως είναι ένα τερπνό ‘’αθωνικό διάβα’’ μ' επαινετή λιτότητα, απλότητα, μεσότητα, περιγραφικότητα των ουσιωδών, που μεταδίδουν περισυλλογή και κατάνυξη. Εγκάρδια εύχομαι η Αθωνίτισσα Θεοτόκος να πρεσβεύει πλούσια πάντοτε στον Φωτοδότη Υιό της , για να εμπνέει τον ποιητή σε τέτοιες ωραίες ποιητικές δημιουργίες.


Άγιον Όρος, Πάσχα 2011



*Η παρούσα βιβλιοκρισία είναι προλογικό σημείωμα του π. Μωυσή στο βιβλίο του κ. Β. Χαραλάμπους “Αθωνικό διάβα”.


** Η ζωγραφιά που κοσμεί την ανάρτηση ανήκει στον ποιητή


No comments:

Post a Comment