Sunday, July 11, 2010

ΑΝΘΙΜΟΣ: Ο ΛΑΟΣ ΜΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΤΑ ΛΕΩ





ΑΝΘΙΜΟΣ: Ο ΛΑΟΣ ΜΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΤΑ ΛΕΩ


Του Νίκου Παπαχρήστου

========================

«Παναγιώτατε πατέρα μας κύριε Άνθιμε, Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης μας… Παρακολουθούμε τα κηρύγματά σας, θρησκευτικού, κοινωνικού και πατριωτικού περιεχομένου τα οποία για εμάς εδώ είναι το μάνα της ελπίδας, της ζωής, της αξίας, της πραγματικότητας, της αλήθειας. Μας γεμίζετε τις καρδιές μας Χριστό, πίστη, Ορθοδοξία και Πατρίδα». Με τα λόγια αυτά πιστοί από το χωριό Σαγκρί Νάξου δηλώνουν στο πλευρό του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης καλώντας τον να συνεχίσει να μιλάει για τα εθνικά μας θέματα. Την επιστολή τους διάβασε στο Κυριακάτικο κήρυγμά του, στο Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης, ο Μητροπολίτης Άνθιμος απαντώντας ουσιαστικά σε όλους όσοι ενοχλούνται από τις παρεμβάσεις και τις επισημάνσεις του για τα εθνικά ζητήματα και ιδιαιτέρως για το Σκοπιανό. Στη συνέχεια μάλιστα ανέγνωσε μια δεύτερη επιστολή Μακεδονικών Ενώσεων και άλλων φορέων σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και της οικειοποίησης της ιστορίας της Μακεδονίας.


«Ξέρω λοιπόν γιατί τα λέω κάθε Κυριακή. Και έχω πολλούς περισσότερους λόγους που δεν τους λέγω μόνο και μόνο για να μην προκαλέσω προβλήματα σε σχέση με αυτά που λέμε εμείς και σε αυτά που λέγουν οι πολιτικοί μας κατ’ ιδίαν»


Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης τόνισε ότι ο πιστός λαός στρέφεται στο Άγιο Πνεύμα περιμένοντας τον φωτισμό των ηγετών του. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε σε δύο αιμοσταγείς ηγέτες, τον Χίτλερ και τον Στάλιν, «οι δύο αυτοί άνδρες είναι αυτοί που κατέσφαξαν τον κόσμο, που οδήγησαν στην καταστροφή. «Εκατομμύρια είναι οι ρώσοι ορθόδοξοι χριστιανοί μάρτυρες της περιόδου εκείνης και εκατομμύρια είναι οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν και έγιναν δυστυχείς ανάμεσα στους οποίους και πολλοί δικοί μας άνθρωποι στην Ελλάδα, αν θυμηθείτε, Δίστομο και Καλάβρυτα και τόσες άλλες περιοχές που άδικα οδηγηθήκαν τόσοι άνθρωποι, μεγάλοι και παιδιά, στο θάνατο από τον Χίτλερ».


Και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης συνέχισε: “Kατά μιαν έννοια διαφορετική, εμείς θέλουμε τους ηγέτες μας, όλους αδιακρίτως, όλους, αλλά προπάντων βέβαια πρώτους αυτούς που ασκούν τη διακυβέρνηση να οδηγήσουν καλά το τιμόνι για το λιμάνι που θα κατασταλάξει η Ελλάδα αφού θα έχει σωθεί από όλη αυτή τη δοκιμασία για την οποία διαρκώς μας ομιλούν αλλά και μας απειλούν ότι έρχεται χειρότερη. Και που εμείς οι απλοί άνθρωποι αλλά και πολλοί άλλοι διανοούμενοι και πνευματικοί άνθρωποι που γράφουν βλέπουν ότι σε αυτό το ενδεχόμενο της μεγάλης κρίσεως, της φτώχειας και ενδεχομένως της μεγάλης αναταραχής και της εσωτερικής συγκρούσεως που είναι ότι χειρότερο για το λαό μας, θα υπάρξουν ευκαιρίες για τους εχθρούς μας, για να επιτεθούν, για να αποσπάσουν αυτά που επιθυμούν να αποσπάσουν από την Πατρίδα μας»


Ο κ. Άνθιμος υπενθύμισε πως, την περασμένη Κυριακή, είχε αναφερθεί με λεπτομέρειες στους κινδύνους αυτούς και μάλιστα έκανε λόγο και για όσα περιλαμβάνονται στο βιβλίο του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, «και μάλιστα τυχαίως εκείνη τη στιγμή έκλεισε ο δέκτης (σ.σ. εννοεί η μετάδοση) της τηλεοράσεως και δεν ολοκληρώθηκαν όλα, δεν ήταν εκ προθέσεως όπως ενομίσθηκε».


Ο δυναμικός Ιεράρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σκοπιανό, «το οποίο ζωντανέψαμε τα τελευταία χρόνια», και είπε ότι χρειάζεται μεγάλη πίστη. «Πολλές φορές όταν ακούω αυτούς που μας επικρίνουν, λίγοι είναι βέβαια πλέον, παραταύτα κάποιες φορές είναι επικριτικά όσα γράφονται εναντίον μας. Δεν μας πτοούν γιατί παντού όπου βρέθηκα, και τώρα προχθές για ένα 24ωρο στη νήσο Ρόδο, πόσοι άνθρωποι με σταμάτησαν στο αεροδρόμιο, στο δρόμο, στην Εκκλησία, “συνεχίστε να μιλάτε από την Θεσσαλονίκη για τη Μακεδονία”».


Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης προέβη σε μια ασυνήθιστη ενέργεια. Παρουσίασε ένα σακουλάκι καφέ από τα Σκόπια με την ονομασία «Πέλλα» καθώς και φωτογραφικό υλικό των οχημάτων της συγκεκριμένης σκοπιανής εταιρείας, θέλοντας να καταδείξει πως επιχειρείται η αλλοίωση της ιστορικής πραγματικότητας και η κυρίως δημιουργία νέων εδαφικών διεκδικήσεων μέσω της εμπορικής προπαγάνδας της γειτονικής χώρας.


«Προσέξτε τη Μακεδονία μας, προσέξτε τι λέει ο Νταβούτογλου» κάλεσε ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος ζητώντας ενότητα του λαού και της πολιτικής ηγεσίας. Υπενθύμισε δε την ιστορική ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας για την κληρονομιά που θα παραδώσει στις επόμενες γενιές.


«Να κρατήσουμε ακεραία την πίστη μας στην Ελλάδα» κατέληξε ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος απευθυνόμενος σε όλους τους Έλληνες.


ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment