Thursday, July 1, 2010

Ο ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ, Ο ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ, Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ




Ο ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ,

Ο ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ,

Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Δημοσιεύθηκε σήμερα στο ιστολόγιο “Κλασσικοπερίπτωση” ανοιχτή επιστολή του κ. Γεώργιου Βολουδάκη προς το Ελληνικό κοινοβούλιο. Λίγες ώρες νωρίτερα ανάρτησα στο ιστολόγιο μου άρθρο με τον τίτλο “Θάλεια Δραγώνα, Γιώργος Παπανδρέου και η “τιμία” ψήφος μας.”



ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ

_____________


Οι απόψεις των δύο άρθρων συγκλίνουν σε ορισμένες θέσεις αλλά και διαφέρουν ουσιαστικά. Η συμφωνία μου με τον κ. Βολουδάκη είναι απόλυτη ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μειοδοτών και ανικάνων η οποία όσο περισσότερο παραμένει στην εξουσία τόσο περισσότερη ζημιά θα προκαλεί.


ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

____________


Οι απόψεις μας όμως για την ουσία του προβλήματος διίστανται εις άκρον. Ο κ. Βολουδάκης θεωρεί ότι ο Ελληνικός λαός εξαπατήθηκε όταν ψήφιζε τον κ. Παπανδρέου. Αντίθετα η δική μου άποψη είναι ότι ο κ. Παπανδρέου κατέστησε σαφέστατες τις αντιεκκλησιαστικές και αντεθνικές του θέσεις από πολλού και με ανεπίδεκτη παρεξηγήσεως διαύγεια.


Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΟΚΡΑΤΗ

____________


Ο κ. Παπανδρέου δεν είναι το πρόβλημα αλλά το σύμπτωμα του προβλήματος. Το πρόβλημα είναι αυτό που καταγράφει με κρυστάλλινη σαφήνεια ο Ισοκράτης (436 π.Χ. 338 π.Χ.), λίγο πριν την κατάρρευση της Αθήνας: «Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία.» Λόγια που ηχούν σαν να γράφτηκαν για την τωρινή Ελλάδα! (περίπου 2400 χρόνια μετά!). (Ιστολόγιο “Χαμομηλάκι”).


Ο ΛΑΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

________________


Ο Ελληνικός λαός γνώριζε πολύ καλά τις απόψεις του κ. Παπανδρέου και για τα εθνικά θέματα (“καλύτερα να ζούμε ήσυχοι με λιγότερα στρέμματα”). Γνώριζε επίσης τις αντιεκκλησιαστικές του θέσεις, επειδή ουδέποτε τις έκρυψε. Ο λόγος που τον ψήφισε δεν ήταν επειδή αγνοούσε τις αντεθνικές, αντορθόδοξες και αντιεκκλησιαστικές του θέσεις αλλά επειδή ήλπιζε ότι θα μπορούσε να του δώσει μεγαλύτερη ευμάρεια και οικονομική άνεση από την προηγούμενη κυβέρνηση.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

_______________


Επιπλέον! Και τώρα που έπεσε η δημοτικότητα του κ. Παπανδρέου δεν οφείλεται στην αντεθνική και αντιεκκλησιαστική του πολιτική αλλά στις επιπτώσεις που έχει στο εισόδημα του κόσμου η οικονομική πολιτική που επέβαλε το ΔΝΤ. Αρα για ποια εξαπάτηση μιλάμε; Εκτός και αν μιλάμε για την εξαπάτηση του “γιατί λεφτά υπάρχουν” και όχι για την εξαπάτηση στην οποία αναφέρεται ο κ. Βολουδάκης.


ΑΧΡΕΙΑΣΤΗ ΣΠΟΥΔΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ

_____________________


Αλλωστε προς τι η σπουδή του κ. Βολουδάκη για προσφυγή σε εκλογές αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφέστατη υπεροχή του κ. Παπανδρέου ακόμη και τώρα; Για να ζήσουμε μια μετεκλογική συνεργασία Συνασπισμού - Σύριζα- Πρασίνων με το ΠΑ.ΣΟ.Κ; Αλλά ούκ “έσται η δευτέρα πλάνη χείρων της πρώτης”!;


ΗΘΙΚΟ! ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

_______________


Η βασική μας διαφωνία με τον κ. Βολουδάκη συνίσταται στη φύση του προβλήματος. Το πρόβλημα δεν είναι πολιτικό αλλά ηθικό. Το περιγράφει ο Ισοκράτης με σπάνια δύναμη σκέψεως και το ανέλυσε ο Αγιος Γεννάδιος Σχολάριος μετά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι καθολική μετάνοια και συναίσθηση της προσωπικής μας ευθύνης για την άθλια κατάσταση που επικρατεί. Είναι μύθος η πίστη ότι ο Ελληνικός λαός στην Ελλάδα και στην Κύπρο αποτελείται από Αγίους και Αγγέλους οι οποίοι εξαπατήθηκαν από κακούς ηγεμόνες. Οι ηγεμόνες που έχουμε είναι "απαύγασμα της δόξης" της μικρότητας και της ευτέλειας μας. Οι άρχοντες δίνονται "κατά την κρίσιν του λαού". Μια φαύλη κοινωνία γεννά φαύλους ηγεμόνες. Είναι εύκολο να μεταθέτουμε το πρόβλημα από τον άνθρωπο στις δομές, στο σύστημα, στους ηγέτες, στις “σκοτεινές δυνάμεις”. Ξεχνούμε φαίνεται ότι και το καλύτερο πολιτικό σύστημα εξαχρειώνεται στα χέρια ανθρώπων που ζουν μακρυά από το Θεό.


ΛΑΘΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΛΑΘΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

________________


Αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας που έχουμε τώρα; Αλίμονον αν χρειάζεται και να το συζητήσουμε! Αλλά το παραμύθι των σκοτεινών δυνάμεων που εκμαυλίζουν την αγνότητα του λαού και τον ξεγελούν κάποιοι κακοί ηγέτες είναι ευσεβοποθικό και άσχετο με την αλήθεια. Συνιστά καίρια λανθασμένη διάγνωση η οποία κατ’ αναπόδραστη νομοτέλεια δεν μπορεί παρά να προσφέρει λανθασμένη θεραπευτική αγωγή. Εμείς είμαστε το πρόβλημα. Γι’ αυτό έχουμε τους ηγέτες που έχουμε και στην Ελλάδα και στην Κύπρο και γι’ αυτό τους εγκαταστήσαμε στην εξουσία με την “τιμία” ψήφο μας. Αν εμείς δεν αλλάξουμε μυαλά, αν δεν μετανοήσουμε, αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία και ήθος δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πραγματικής αλλαγής.


2 comments:

  1. Συγχαρητήρια κ.Τελεβάντε. Πολύ σωστά υποστηρίζετε πως το πρόβλημα δεν είναι πολιτικό αλλά ηθικό. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι συνειδητοποίηση της προσωπικής μας ευθύνης για την άθλια κατάσταση που επικρατεί. Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους πως ΕΜΕΙΣ είμαστε το πρόβλημα. Εμείς αναδείξαμε (σκεπτόμενοι την οικονομική μας άνεση και μόνο) τους ηγέτες που έχουμε, εμείς τους ανεχόμαστε , τους συντηρούμε και τους εγκαταστήσαμε στην εξουσία με την “τιμία” ψήφο μας. Αν εμείς δεν αλλάξουμε μυαλά, αν δεν μετανοήσουμε, αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία και ήθος δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ουσιαστικής αλλαγής.

    ReplyDelete
  2. Νομίζω ότι ο κ. Βολουδάκης ξεκινά από το λάθος ότι οι συνειδητοί χριστιανοί είναι πολλοί και έτσι νομίζει ότι μπορεί σε κάποια στιγμή να τους πείσει να παίρνουν αποφάσεις σύννομες με την αλήθεια του Χριστού.

    Η αλήθεια φυσικά είναι εντελώς διαφορετική. Το μικρό ποίμνιο θα είναι πάντοτε οι οπαδοί του Αρνίου.

    Ως εκ τούτου τα σύνορα εναντίον της παγκοσμιοποίησης πρέπει να χαραχθούν μέσα στην ψυχή όσων το Χριστό έχουν πρώτο στην καρδιά τους. Και αυτοί πάντοτε και εξ ορισμού - ο Χριστός μας το είπε - θα είναι λίγοι.

    ReplyDelete