Monday, July 12, 2010

ΤΙ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ




ΤΙ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ OI ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Του Bill Gates

================


Ο Bill Gates, ιδρυτής και κύριος ιδιοκτήτης της Microsoft και ένας από τους πλουσιώτερους ανθρώπους στον κόσμο, σε μια πρόσφατη ομιλία του σε μαθητές γυμνασίου, μίλησε για 11 κανόνες ζωής που δεν έμαθαν και δεν θα μάθουν στο σχολείο.



Μιλάει για το πώς οι «προοδευτικοί» δάσκαλοι δημιούργησαν μια γενιά χωρίς αίσθηση της πραγματικότητας και πώς αυτή η αντίληψη προετοιμάζει τα παιδιά να αποτύχουν στον πραγματικό κόσμο.


Κανόνας 1


Η ζωή δεν είναι δίκαιη - συνήθισέ το!


Κανόνας 2


Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για την αυτοεκτίμησή σου. Περιμένει πρώτα να επιτύχεις εσύ ο ίδιος κάτι ΠΡΙΝ αισθανθείς καλά με τον εαυτό σου.


Κανόνας 3


Δεν θα κερδίσεις 60.000 ευρώ το χρόνο τελειώνοντας το σχολείο. Δεν πρόκειται να γίνεις αντιπρόεδρος με δωρεάν αυτοκίνητο και κινητό τηλέφωνο μέχρι να τα κερδίσεις και τα δύο.


Κανόνας 4


Εάν νομίζεις ότι ο καθηγητής σου είναι σκληρός, περίμενε μέχρι να δεις το αφεντικό.


Κανόνας 5


Το γύρισμα των μπιφτεκιών δεν σου μειώνει την αξιοπρέπεια. Οι παππούδες σου είχαν μια διαφορετική λέξη για αυτή την εργασία: την έλεγαν ευκαιρία.


Κανόνας 6


Εάν τα μουσκέψεις, ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ. Γι' αυτό μην κλαψουρίζεις για τα δικά σου λάθη, αλλά μάθε από αυτά.


Κανόνας 7


Πριν γεννηθείς, οι γονείς σου δεν ήταν τόσο βαρετοί όσο είναι σήμερα. Έγιναν έτσι πληρώνοντας τους λογαρισμούς σου, καθαρίζοντας τα ρούχα σου και ακούγοντάς σε να λες πόσο «cool» είσαι. Πριν λοιπόν σώσεις τα δάση από τα παράσιτα της γενιάς των γονιών σου, προσπάθησε να καθαρίσεις τη ντουλάπα στο δωμάτιό σου.


Κανόνας 8


Το σχολείο μπορεί να έχει βρει τον τρόπο να εξαλείψει τις διαφορές μεταξύ κερδισμένων και χαμένων, αλλά η ζωή ΟΧΙ. Μερικά σχολεία έχουν απορρίψει τις αρνητικές βαθμολογίες και θα σου δώσουν όσες ευκαιρίες θέλεις για να βρεις τη σωστή απάντηση. Αυτή η κατάσταση δεν μοιάζει ούτε στο ελάχιστο με την πραγματική ζωή.


Κανόνας 9


Η ζωή δεν είναι χωρισμένη σε εξάμηνα. Δεν υπάρχουν ολόκληρα καλοκαίρια διακοπών και πολύ λίγοι υπάλληλοι είναι διατεθειμένοι να σε βοηθήσουν να «βρεις» τον εαυτό σου. Αυτό μπορείς να το κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου.


Κανόνας 10


Η τηλεόραση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η πραγματική ζωή. Στη πραγματική ζωή οι άνθρωποι είναι στις δουλείες τους και όχι στα μπαρ και στα καφενεία.


Κανόνας 11


Να είσαι ευγενικός με τους σπασίκλες. Στο τέλος μάλλον θα καταλήξεις να δουλεύεις για έναν από αυτούς.



ΠΗΓΗ:


Αμέθυστος

6 comments:

  1. Ο Βιλλ Γκέιτς καλά την έχει,το μόνο που έλειψε να κάνει είναι ομιλοίες στα σχολία!Αφού είναι ένας απο τους πλουσιώτερους στον Κόσμο ας βοηθήσει τον άλλο μισό κόσμο που πεθαίνει της πείνας(εχω ακούσει ότι κάνει δωρεές,ας συνεχίσει και να δεί και το θέμα των αστέγων στην Αμερική.Κάποια μπορεί να είναι σωστά ενώ κάποια άλλα απέχουν πολύ απο την Ελληνική πραγματικότητα!Ας έλθει να κάνει καμιά βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης να δεί που βρίσκετε ο κόσμος!Μια μεγάλη πλειοψειφία κάθονται στα καφέ και στα μπάρ και "σκωτόνουν την καυμένη την ώρα τους".Αφού είναι ο δημιούργός της Μάικροσοφτ άς διδάξει τα παιδιά σε τι κόσμο θα μπούνε απο την πληροφορική του Επιστήμη και ας τα προετοιμάσει...Εκεί που θα έκανε μιά ομιλοία σε 100 παιδιά την μέρα να το κάνει δια μέσου της επιστήμης του να ωφελήσει όλα τα πεδιά του κόσμου.Το μυαλό το έχει ,τα χρήματα τα έχει,νομίζω ένα σύμβουλο καλό όπως εμένα θα θέλει(τρομάρα μου)για να οργανωθεί για το κοινό καλό της οικουμένης αλλά ξέρει πραγματικά και ορθόδοξα ποιό είναι το καλό μας ή μήπως οι διαλέξεις γίνονται για χάριν των διαλέξεων(και για να σκοτώνουμε την ώρα μας και να κατηγοράμε αδίκως τα παιδάκια που περνάνε στα καφέ και στα μπάρ;;;)...

    ReplyDelete
  2. Για πρόσεξε καλύτερα τι λέγει Παναγή.

    Νομίζω ότι τους λέγει ο κόσμος που ζούμε είναι άδικος και ανελεήτος. Πάρτε τη ζωή σας στα χέρια σας και εργασθείτε ακούραστα επειδή κανείς δεν θα σας χαρίσσει ψωμί και αξιοπρέπεια αν δεν την κερδίσετε μόνοι σας.

    ReplyDelete
  3. Aν είναι αυτό που θέλει να πεί πάω πάσο!Αλλά για να εργασθείς ακούραστα και για να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου πρέπει να υπάρχουν δουλειές και ζωή.Αλλά βλέπω οι πλούσιοι του κόσμου μείναν να μας συμβουλεύουν αφού κατάφεραν να πέράσουν την οικονομία και το χρήμα στους ολίγους έ τότε τί θα θέλει ο κυρ.Μπίλ;Υπαλλήλους για την Μάικροσοφτ πιθανόν!Νομίζω η πραγματικότητα του Μπίλλ είναι διαφορετική απο την δική μου και του φτωχού,εμείς οι φτωχοί θέλουμε δεν θέλουμε αρπάξαμε την ζωή στα χέρια μας και δουλεύουμε ακούραστα και μάθαμε απο πρώτο χέρι ότι την αξιοπρέπεια και το ψωμί μας τα κερδίζουμε μόνοι μας!Ίσως να άρχισε απο πολύ χαμηλά ο κ.Μπίλλ αλλά ο κάθε Μπίλλ μόλις τα μαζέψει και τα κάνει κεφάλαια,ακίνητα και κινητά το πέζουν και φιλόσοφοι αντί να δούν εμπράκτος τον πλησίον κάνουν καμιά δωρεά για τα μάτια του φόρου αλλά τα λεφτά πολλαπλασιάζοντε στους λογαριασμούς τους και για δεκαετίες είναι στην λίστα της μία παλάμης οι πιό πλούσιοι άνδρες οι οποιοι νομίζουν θα τα πάρουν μαζί τους...Εξάλου ο Χριστός είπε κάποια ουαί,στους φαρισαίους και στους πλουσίους!Δόξα τω Θεό που δεν είμαι πλούσιως... Και αν είναι άδικως και ανελέητος ο κόσμος το μαθαίνουμε απο τα 3 μας χρόνια που βλέπουμε τους γονείς μας να καβγαδίζουν για τα οικονομικά τους,γιατί ο Μπίλλ και κάθε Μπίλλ αποφάσισαν να μαζέψουν το χρήμα "με ακούραστη εργασία"και να υπάρχει η φτωχή τάξη των ανθρώπων για να δουλεύουν για αυτους...Ξέρω πολλούς που δουλεύουν ακούραστα αλλά σαν τον εκατομυριούχο Μπίλλ δεν θα φτάσουν όυτε και θέλουν.Μακάρι τα χρήματα να πέφταν σε χέρια που ξέρουν να τα διαχειριστούν,η ιστορία αποδεικνύει το αντίθετο,ώσπου μαζεύεις τόσο θές να μαζεύεις,όπως τον πλούσιο του Ευαγγελίου με τις αποθήκες(υπάρχουν και οι εξαιρέσεις και το ξέρω μόνο που αυτές δρούν ταπεινά και κρυφά και μόνο ο Θεός τους ξέρει)...

    ReplyDelete
  4. Eπίσης λέι την μισή αλήθεια"η τηλεώραση δεν είναι η πραγματική ζωή..."μόνο που δεν λέει ότι η ζωή μας έγινε σαν την τηλεώραση απο την πολύ τηλεώρασή.Και όλα αυτά που λέτε κ.Τελεβάντο τα διδασκόμαστε απο την τηλεώραση(ο κόσμος που ζούμε είναι άδικως και ανελέητος...κάθε μέρα στις ειδήσεις τον 20.00).Και αν το πάρουμε κυριολεκτικά το να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να εργασθούμε ακούραστα(θα μπούμε σε άλλα μονοπάτια),μας φώτισε πάντως ο κ.Μπίλλ,δεν με πείθη ,και να τα εννοεί όπως τα λέτε κ.Τελεβάντο!

    ReplyDelete
  5. Ξέρω γιατί δεν σου αρέσει ο Γκέιτς αλλά μην ξεχνάς ότι δεν μιλά σαν ορόδοξος θεολόγος αλλά σαν επιχειρηματίας σε μια χώρα που αποθεώθηκε ο καπιταλισμός.

    Αυτό που λέγει έστω και αν δεν μας αρέσει είναι ότι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και αυτός είναι ο νόμος της αγοράς.

    ReplyDelete
  6. Δηλαδή,βλέπουμε έναν καρχαρία να μας κάνει διάλεξη για το πώς θα μπαίνουμε ανώδυνα στα δόντια του και στο στομάχι του,λεβέντης τελικά τα πήρε τα έκανε με τον ιδρώτα του να πούμε και μας κάνει μαθήματα να τον μιμηθούμε!Είμαστε εντάξη,στην ελλάδα το μάθημα αυτό το μάθανε οι πολιτικοί μας πριν να γεννηθή ο Μπίλ(απλά εγω με το πιο μικρό μυαλό δεν μπορώ να καταλάβω αφου ρε μάγκα είσε ο πρώτος στα λεφτά,και στην πληροφορική τί μας λες για την τηλεώραση(πιθανόν να κλείσουμε τις τηλεωράσεις και να ασχοληθούμε με τους υπολογιστές παραπάνω)έ κάνε και ένα πρόγραμμα που θα μας μαθαίνει μιά και καλή πως είναι η ζωή(σιγά τα αυγά)με εικόνα κιόλας για να περνάνε καλλύτερα τα μυνήματα και άς αφήσει τις διαλέξεις στα παιδάκια....Γι¨αυτό δεν τον δέχομε διότι αντιλαμβάνομαι ότι είναι επιχειρηματίας και δεν έχει τίποτα να προσφέρει στα παιδάκια εκτός απο ύλη...και καραμελίτσες.

    ReplyDelete