Tuesday, July 6, 2010

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΛΑ




ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΛΑ



Του Αδωνι Παλληκαρίδη

===========



Νέα πρόκληση του Αττίλα στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο. Η λεγόμενη αστυνομία του ψευδοκράτους ειδοποίησε την Εκκλησιαστική Επιτροπή και τον οικονόμο Παπαζαχαρία, ότι στο εξής η εκκλησία της Αγίας Τριάδας δεν θα λειτουργείται. «Μια εκκλησία σάς φτάνει», είπαν στους εγκλωβισμένους.


Εκφράζονται απ’ όλους φόβοι ότι οι κατακτητές θα σιγήσουν άλλη μια εκκλησία και πολύ πιθανόν να τη μετατρέψουν σε τζαμί ή μουσείο.


Για το θέμα είναι ενήμερες οι Μυστικές Υπηρεσίες της Δημοκρατίας από εγκλωβισμένους, Τουρκοκυπρίους και άλλους, και έχουν μεταφέρει το θέμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Η όλη εξέλιξη αποτελεί πισωγύρισμα και είναι ενδεικτικό ότι οι Αττίλες δεν σέβονται τίποτε.


Μόλις πριν από λίγους μήνες στην περιοχή είχε μεταβεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον ψευδοϋπουργό πολιτισμού των κατεχομένων και τη διευθύντρια του λεγόμενου τμήματος αρχαιοτήτων. Στην εκεί επίσκεψη του Μακαριοτάτου ουδέν ελέχθη ότι θα έκλεινε η εκκλησία. Αντίθετα, οι εγκάθετοι του Αττίλα έδιναν πολλές φρούδες υποσχέσεις, ότι οι Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι του Ριζοκαρπάσου και της Αγίας Τριάδας θα είχαν κάθε δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Δεν πέρασε παρά λίγος καιρός, για να αποδείξουν οι Αττίλες στην πράξη ότι δεν καταλαβαίνουν από συμφωνίες και υποσχέσεις, όταν επιδίδονται συστηματικά στην εκρίζωση του Ελληνισμού από τη γη των πατέρων του.


Επιβλήθηκαν περιορισμοί

______________________


Τα παιδιά στο Ριζοκάρπασο, κάτω από την πίεση των εποίκων, έφτασαν στο σημείο να μιλούν και μεταξύ τους στην Τουρκική. Στη λειτουργία του Αγίου Συνεσίου, που είναι και ο καθεδρικός ναός του Ριζοκαρπάσου, έχουν επιβληθεί περιορισμοί στη λειτουργία του, με υποχρέωση του ιερέα να ενημερώνει τις «αρχές» για τις κωδωνοκρουσίες και για τη λειτουργία της εκκλησίας σε εορτές. Ο Άγιος Συνέσιος καλύπτει τις δύο από τις τρεις ενορίες του Ριζοκαρπάσου, ήτοι τη Λεκό και την Ανάβρυση. Η Αγία Τριάδα, που είναι η δεύτερη μεγάλη εκκλησία του Ριζοκαρπάσου, καλύπτει τη δική της ενορία. Στην περιοχή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκο Φαλά, έχουν κτιστεί τουριστικά παραπήγματα από τους Τούρκους και η λειτουργία της Αγίας Τριάδας, που γινόταν εκ περιτροπής με τον Άγιο Συνέσιο, αποτελούσε ενόχληση. Έτσι, με διαβήματά τους, οι έποικοι πέτυχαν να βγει απόφαση για μη λειτουργία της εκκλησίας σε πρώτο στάδιο και σε δεύτερο στάδιο επιδιώκεται από τους ίδιους η εκκλησία να μετατραπεί σε μουσείο, που θα το εκμεταλλεύονται, επιδεικνύοντάς το στους τουρίστες.


Η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας ζητεί από τον Πρόεδρο Χριστόφια να θέσει το θέμα στις συνομιλίες με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, γιατί με τέτοιες συμπεριφορές, καμιά εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει.


Σε ανάλογη πίεση βρίσκεται και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας Αιγιαλούσης. Μετά φόβου Θεού κάθε Κυριακή οι τελευταίοι 83 εγκλωβισμένοι ανάβουν τα καντήλια και προσεύχονται για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.


Η εκκλησία αυτή δεν λειτουργείται τακτικά, λόγω της γνωστής έλλειψης ιερωμένων στα κατεχόμενα και λόγω των δυσκολιών που παρεμβάλλουν οι κατακτητές, στο να λειτουργούνται οι ιεροί μας χώροι.


Στάσιμο το θέμα του Απ. Ανδρέα

________________________


Στον Απόστολο Ανδρέα τίποτα δεν φαίνεται να κινείται ως προς την αναστήλωση του ιστορικού μοναστηριού. Οι κατακτητές όλο υποσχέσεις είναι και τίποτα δεν αλλάζει. Οι έποικοι, που έχουν καταλάβει τον περιβάλλοντα χώρο, δεν αποχωρούν και έτσι είναι αδύνατη η έναρξη των έργων αναστήλωσης. Ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, που κατάγεται από την Καρπασία, εκφράζει φόβους ότι με την κωλυσιεργία που επιδεικνύουν οι Τούρκοι, το ιστορικό μοναστήρι θα υποστεί μη αναστρέψιμη ζημιά στα θεμέλιά του. Η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Αποστόλου Ανδρέα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αναστήλωση, μόλις οι κατοχικές αρχές το επιτρέψουν.



ΠΗΓΗ:

Ακτίνες,


Σημερινή


No comments:

Post a Comment