Thursday, July 1, 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ - "ΕΝΑΤΕΝΙΣΕΙΣ", ΤΕΥΧΟΣ 10


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ

__________


Ενατενίσεις, Περιοδική Εκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας, Τεύχος 10, Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2010, σσ. 252.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=======================


Μεγαλειώδης τόμος 252 σελίδων μεγάλου σχήματος είναι το 10ον τεύχος του περιοδικού “Ενατενίσεις” της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας. Πρόκειται για εκδοτικό άθλο. Εξαίρετη εκτυπωτικά έκδοση, που περιλαμβάνει πλήθος άρθρων από κορυφαίους ακαδημαικούς θεολόγους και πολλούς άλλους συνεργάτες.


Συγχαίρουμε θερμά το Γραφείο Εκκλησιαστικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας για την εξαίρετη έκδοση με το ποικίλο περιεχόμενο, τις ωραιότατες φωτογραφίες που το κοσμούν, την ορθολογική διάρθρωση των περιεχομένων και την εντυπωσιακή καλλιτεχνική επιμέλεια που το διακρίνουν. Είναι προσφορά ποιότητας και μόχθου που αξίζει τα πιο ειλικρινά συγχαρητήρια όλων μας.


Ορίστε ποια διαφορά μπορεί να υπάρξει με την αντικατάσταση κάποιου ακατάλληλου προσώπου, όπως ήταν ο προηγούμενος διευθυντής Εκκλησιαστικής διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου γνωστός αντιπαραδοσιακός και οικουμενιστής θεολόγος κ. Ανδρέας Πιτσιλλίδης επί των ημερών του οποίου η περιοδική έκδοση Κύκκου ήταν κυριολεκτικά μια ανόητη έκδοση που προκαλούσε με την υπερπολυτέλεια, το συγκρητιστικό της φρόνημα και το κυριολεκτικά άσχετο από θεολογικής απόψεως περιεχόμενό της.


Ο κ. Νικολαίδης, Καθηγητής της Πατρολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι ο νέος διευθυντής του περιοδικού. Εστω και αν μας πίκρανε βαθύτατα με τη γνωστή συνέντευξή του στο ΡΙΚ 3 για τις διαφορές Ορθοδοξίας και Παπισμού δικαιούται τα πιο ειλικρινή μας συγχαρητήρια για την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί στο επίπεδο του περιοδικού.


Εκφράζουμε την ελπίδα ότι το 11ον τεύχος δεν θα μας απογοητεύσει με την προβολή της επίσκεψης του Πάπα ούτε με συγκρητιστικά κείμενα που θα προσπαθήσουν να ωραιοποιήσουν τον Οικουμενισμό. Αλλο διάλογος με τους αιρετικούς και τους αλλόθρησκους για τον οποίο δεν υπάρχει καμία αντίρρηση και άλλο ξεπούλημα της πίστης με τη “βαπτισματική θεολογία”, τη θεολογία των “αδελφών Εκκλησιών”, την εκκλησιολογία του κοινού κειμένου της Ραβέννας και τις συμπροσευχές με τους αιρετικούς και τους αλλόθρησκους που παραβιάζουν ασύστολα τους Ιερούς Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων.


Και μια φιλική παρατήρηση την οποία καταγράψαμε και στο παρελθόν. Οι φωτογραφίες του Σεβασμιότατου και στο παρόν τεύχος είναι περί τις 70. Δεν κάνει! Εκθέτουν και την έκδοση και τη συντακτική επιστροπή και το Σεβασμιότατο. Είναι κάτι που πρέπει να προσεχθεί. Το λέμε με πολλή αγάπη. Οχι για να στενοχωρήσουμε και να εκθέσουμε, αλλά για να μπορέσουμε να δώσουμε, χωρίς την ελάχιστη επιφύλαξη, τα συγχαρητήριά μας στο μέλλον.


1 comment:

  1. Καλά το περιοδικό ο Κύκκου το έχει για να βλέπει τοις φωτογραφίες του ή μήπως για να ωφελούνται οι πιστοί;Βγάλτε τον καμιά 1000 φωτογραφίες κάντε του ένα άλμπουμ και δώστε του το του αγαπητού μας επισκόπου Κύκκου να βλέπει τον εαυτό του όπως τα μοντέλα να τον θαυμάζει και ας μπεί κάτι ωφέλοιμο στην θέση των φωτογραφιών (70 σε αριθμό)ούτε τον Ομπάμα δέν τον βγάζουν 70 φωτογραφίες σε ένα περιοδικό,πάνε να μας τρελάνουν ή μήπως είναι η ιδέα μου;

    ReplyDelete