Tuesday, December 1, 2015

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΩΣ ΚΑΛΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑΣ



Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΩΣ ΚΑΛΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑΣ

Του Πανοσ. Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρου
=====

Ο Άγιος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο θαυματουργός, είναι μία από τις μεγαλύτερες μορφές που τιμά και εορτάζει μεγαλοπρεπώς η Εκκλησία μας. Η ζωή του είναι γεμάτη αγιότητα και ευαγγελικές αρετές. Όλος ο βίος του είναι «ευωδία Χριστού». Ανεδείχθη όντως «ηγούμενος» και «καλός ποιμένας» των Ορθοδόξων.

Γι’ αυτό και το Αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας που συνιστά στους πιστούς να υπακούουν στους πνευματικούς τους ηγέτες. 

Αλλά υπάρχει, αλλοίμονο, περίπτωση ο «ποιμένας», «γυμνή τη κεφαλή», έχοντας ξεφύγει ολοσχερώς από την ευλογημένη οδό της αποστολής του, κηρύττει, στο μεν δογματικό πεδίο πλάνες και αιρέσεις, στο δε ηθικό αμνηστεύει παρεκτροπές και έργα σαρκός, όπως οι αρχαίοι Νικολαΐτες,  και τελικώς οδηγούν οδηγεί τις ψυχές στην καταστροφή και στην κόλαση. Εννοείται, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, το ποίμνιο όχι μόνο δεν οφείλει υπακοή και εμπιστοσύνη στον ποιμένα του, αλλά επιβάλλεται να κινηθούν οι προβλεπόμενες νομοκανονικές διαδικασίες, ώστε οι αρμόδιοι να θέσουν εκτός ποιμνίου τον «μισθωτό και κακό ποιμένα».

Δεν οφείλουμε υπακοή, ούτε οφείλουμε να εμπιστευόμαστε ανθρώπους οι οποίοι έχασαν την «έξωθεν καλήν μαρτυρίαν» και έχουν αμβλυμένο τον κανόνα της Πίστεως και της ηθικής. Φυσικά και αρνούμαστε την καθοδήγησή μας από ανθρώπους που ευκαίρως-ακαίρως, κηρύττουν τον επάρατο οικουμενισμό, όπως βεβαίως καταδικάζουμε και τα σχίσματα.

Παρακαλούμε τον μεγάλο Άγιο της Εκκλησίας μας, τον Άγιο Νικόλαο, να πρεσβεύει υπέρ όλου του πληρώματος της στρατευομένης μας Ορθοδόξου Εκκλησίας, και ταυτοχρόνως να ευλογεί νέους ανθρώπους, αγνούς και καθαρούς, ώστε να ενταχθούν στις τάξεις του Ιερού μας κλήρου.  Ανθρώπους ευθείς και ζηλωτές των πατρικών μας παραδόσεων, οι οποίοι θα ζουν για την Εκκλησία και όχι από την Εκκλησία. Ανθρώπους που θα κοσμούνται με τα ουράνια χαρίσματα που διέθετε και ο ίδιος ο Άγιος Νικόλαος.

No comments:

Post a Comment