Wednesday, December 23, 2015

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΟΤΗΤΑ, Ο κ. ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο κ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ



Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΟΤΗΤΑ, Ο κ. ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο κ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Παρακολούθησα εκπομπή του καναλιού Kontra στην οποία συμμετείχε ο ομοφυλόφιλος ακτιβιστής κ. Βαλλιανάτος και ο σχολικός σύμβουλος και τέως πρόεδρος του Θεολογικού Συνδέσμου “Καιρός” κ. Αργυρόπουλος με θέμα το σύμφωνο συμβίωσης.

Ο κ. Αργυρόπουλος κατέβαλε πολλή προσπάθεια για να είναι συμβατός με τους όρους της πολιτικής ορθότητας.

Οι ερωτήσεις του κ. Βαλλιανάτου αφορούσαν κατά πόσον μπορεί να γίνει δεκτή η ομοφυλοφιλία όχι μόνον νομικά αλλά και εκκλησιαστικά. Ο δε συντονιστής ήθελε να μάθει αν η Εκκλησία δέχεται την υιοθέτηση παιδιών από ομοφυλόφιλα ζεύγη.

Αντί ο κ. Αργυρόπουλος να δώσει κόσμιες, αλλά ξεκάθαρες απαντήσεις, που να μην αφήνουν αμφιβολία στο μυαλό των ακροατών, στριφογύριζε κυριολεκτικά στην καρέκλα του και προσπαθούσε να βρει κάποια λόγια για να τοποθετηθεί για τα θέματα ώστε να είναι όχι ευαγγελικά, αλλά πολιτικά, ορθός.

Οι απαντήσεις του έπρεπε να είναι ότι σαφώς η άσκηση της ομοφυλοφιλίας εν λόγω ή εν έργω ή εν διανοία είναι αμαρτία και σαφώς η Εκκλησία δεν πρόκειται να ιερολογήσει τις σχέσεις ομοφυλοφίλων προσώπων, όπως δεν πρόκειται να δεχτεί την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια ασχέτως του τι νόμους θα ψηφίσει η Πολιτεία.

Αντί να το κάνει αυτό έλεγε κάποια πράγματα όπως “μα δεν είναι μόνον την ομοφυλοφιλία που καταδικάζει το ευαγγέλιο”, “μα υπάρχουν πολλοί ιεράρχες και κληρικοί που είναι ομοφυλόφιλοι και γι’ αυτό είναι υποκρισία να μιλούν για το Σύμφωνο Συμβίωσης”, “μα γιατί να μιλούμε μόνον για τα σαρκικά αμαρτήματα και όχι για την πλεονεξία” κτπ.

Οι απαντήσεις μας ως θεολόγων, κ. Αργυρόπουλε, πρέπει να είναι σαφείς -όχι υβριστικές- αλλά πάντως ξεκάθαρες. Ναι! Η ομοφυλοφιλία, όπως όλες οι σαρκικές αμαρτίες, είναι θανάσιμο αμάρτημα. Με κανένα τρόπο η Εκκλησία δεν θα ιερολογήσει τις σχέσεις των ομοφυλοφίλων ή θα ευλογήσει την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλους.

Από εκεί και πέραν ορθή είναι η παρατήρηση ότι υπάρχουν και άλλα αμαρτήματα εκτός από τα σαρκικά, ορθή είναι η παρατήρηση ότι δεν είναι μόνον η ομοφυλοφιλία αλλά όλες οι σαρκικές σχέσεις εκτός του εκκλησιαστικού γάμου εφάμαρτες, ορθή είναι η θέση ότι τέτοια φαινόμενα πρέπει επειγόντως να ξεκαθαρίζονται από τις τάξεις του κλήρου για να μπορεί να μιλά η Εκκλησία με συνέπεια. 

Αντί να είμαστε συμβατοί με την πολιτική ορθότητα πρέπει να είμαστε συμβατοί με το Ευαγγέλιο. 

Χαρακτηριστικό φαινόμενο της στάσης του κ. Αργυρόπουλου είναι όσα είπε για τον πολιτικό γάμο τον οποίο δεν θεωρεί πορνεία επειδή η αποκλειστική ιερολόγηση του μυστηρίου του γάμου καθιερώθηκε τον 9ον αιώνα. Παραγράφει, δηλαδή, την παράδοση 11 αιώνων και θεολογεί με όρους άσχετους με το εκκλησιαστικό και νομικό καθεστώς που επικράτησε έκτοτε. Κρίμα.

No comments:

Post a Comment