Tuesday, December 15, 2015

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΠΙΣΜΟΥ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΠΙΣΜΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Πολύ θλιβερές οι πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου Πατριάρχη, που διαβάσαμε στο “Αγιορειτικό Βήμα”, στο ρεπορτάζ του κ. Μάνου Χατζηγιάννη. Ξεκάθαρα ομολογεί ότι εγκόσμιοι στόχοι κατευθύνουν την πυξίδα του Ρωσικού Πατριαρχείου -οι λεγόμενες “πολιτιστικές και κοινωνικές αξίες”- γι’ αυτό επιθυμεί διακαώς τη συνεργασία με τους Παπικούς. 

Η πίστη μας, Μακαριότατε Μόσχας, δεν μπορεί να τίθεται σαν μέσο για την επίτευξη εγκόσμιων στόχων οσωνδήποτε αγαθών και αν υποτεθεί ότι είναι. 

Ο Ρώσος Πατριάρχης διαβεβαιώνει, επίσης, ότι παρά την όποια συνεργασία με το Βατικανό, οι θεολογικές διαφορές μένουν και χρειάζεται να υπάρξει αποδοχή της όποιας συμφωνίας από το πλήρωμα της Εκκλησίας. Η θέση αυτή του Πατριάρχη Ρωσίας είναι βέβαια ορθή. 

Δεν μας εξηγεί, όμως, ο Αγιότατος Μόσχας γιατί η Εκκλησία της Ρωσίας υπέγραψε εν αγνοία του ορθοδόξου πληρώματος την προδοτική για την Ορθοδοξία Συμφωνία του Μπαλαμάντ που αναγνωρίζει το Βατικανό “αδελφή Εκκλησία” με έγκυρα μυστήρια. Ούτε αιτιολόγησε γιατί η Εκκλησία της Ρωσίας, όχι μόνον δεν αναβαπτίζει αλλά ούτε καν αναμυρώνει τους Παπικούς που επιστρέφουν στην Ορθοδοξία, χωρίς και πάλιν να ενδιαφέρεται για την πίστη του ορθοδόξου πληρώματος. 

Και τη συμφωνία του Μπαλαμάντ δέχεται η Εκκλησία της Ρωσίας και τη “βαπτισματική θεολογία” γι’ αυτό και συμφύρεται στο διαβόητο ΠΣΕ (Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών γράφε αιρέσεων) χωρίς να ενδιαφέρεται για την αποδοχή αυτής της παρανομίας του από τη συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι το Πατριαρχείο Ρωσίας να σταματήσει να είναι θεραπαινίδα του Ρωσικού κράτους, να μη χρησιμοποιεί την πίστη για την επίτευξη οποιωνδήποτε εγκόσμιων στόχων και να υπερασπιστεί την Ορθοδοξία από τον Οικουμενισμό. Μόνον τότε η ορθόδοξη συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας θα είναι σύμφωνη με την πορεία του Ρωσικού Πατριαρχείου. Ας μη διαψεύσει τις ελπίδες μας.

No comments:

Post a Comment