Tuesday, December 29, 2015

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟΣ



ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Σε πρόσφατες δηλώσεις του (pravoslavie.ru) ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων ξεκαθάρισε, γι’ ακόμη μια φορά, τις θέσεις της Μόσχας για την τύχη της μελετωμένης Πανορθόδοξης Συνόδου. Οι Σεβασμιότατος αμφιβάλλει ακόμη και αν είναι έγκαιρη η σύγκληση της Συνόδου. Αυτό μεταφράζεται σε απλά ελληνικά: Ξεχάστε οριστικά την Πεντηκοστή του 2016. 

Ο Σεβασμιότατος τόνισε εμφαντικά τους λόγους που τον «αναγκάζουν» να καταλήγει στα πιο πάνω συμπεράσματα. Αυτοί είναι: 

α.) Μερικές Ορθόδοξες Εκκλησίες βρίσκονται σε κατάσταση διαφωνιών, που δεν έχουν εισέτι επιλυθεί. Εδώ φωτογραφίζει αναμφιβόλως την αντιπαράθεση του Πατριαρχείου Αντιοχείας και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για τη δικαιοδοσία   του … Κατάρ. 

β.) Ο αρχιεπίσκοπος Τσεχικών χωρών και Σλοβακίας Ρόστισλαβ (που εξελέγη με τις ευλογίες του Ρωσικού Πατριαρχείου) ΔΕΝ έχει αναγνωρισθεί από ένα αριθμό Ορθόδόξων Εκκλησίων. Πρωτίστως αναφέρεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

γ.) Η εξαιρετικά ασταθής πολιτική κατάσταση του σύγχρονου κόσμου. Εδώ είναι εμφανής η σοβούσα ρωσοτουρκική αντιπαράθεση που ΔΕΝ θα περάσει «ανεκμετάλλευτη» από το Πατριαρχείο της Μόσχας. Αυτό σημαίνει: Ξεχάστε και την Αγία Ειρήνη και την Βασιλεύουσα σαν τόπο συγκλήσεως της Συνόδου. 

δ.) Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει, ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, και την παταγώδη αποτυχία της Διορθόδοξης Επιτροπής που συνήλθε προ ημέρων σε προάστειο των Αθηνών για να συντάξει τον Κανονισμό της Συνόδου και δεν «κατάφερε» να εκδώσει ούτε Ανακοινωθέν. 

Συμπερασματικά το Πατριαρχείο της Μόσχας υποσκάπτει την μέλλουσα να συνέλθει Πανορθόδοξο Σύνοδο. Και οι λόγοι, δυστυχώς, δεν είναι ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας θέλει να πολεμήσει τον Παπισμό και τις άλλες αιρέσεις. Επιδιώκει, απροσχημάτιστα, να κυριαρχήσει στην ανά την υφήλιο Ορθοδοξία, όντας δεξιός βραχίονας του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών. 

No comments:

Post a Comment