Friday, September 4, 2015

Ο ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ



Ο ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ανάμεσα στα θέματα που αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην Εισήγησή του ενώπιον των αρχιερέων του Θρόνου (28.8.-2.9) είναι κι αυτό του εθνοφυλετισμού. Όπως τόνισε ο Παναγιότατος, ο εθνοφυλετισμός μετατρέπει την Εκκλησία σε θεραπαινίδα κρατικών πολιτικών επιδιώξεων. Σχολιάζοντας τις ανωτέρω διαπιστώσεις πρέπει να ομολογήσουμε ότι, δυστυχώς, η Ορθόδοξη Διασπορά είναι, άχρι του νυν, έρμαιο του εθνοφυλετισμού κι η μεταβατική λύση της συγκλήσεως Συνελεύσεων των Ορθοδόξων επισκόπων της Διασποράς, όπως διεπίστωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος στη δική του Εισήγηση, δεν απέφερε τους αναμενόμενους καρπούς, λόγω της αρχής της ομοφωνίας. 

Από την άλλη σε χώρες της ιεραποστολής υφίσταται, με εξαίρεση την αφρικανική ήπειρο, ένα πραγματικό αλαλούμ. Στην Ασία λ.χ. η ρωσική Εκκλησία είχε προχωρήσει σε ιεραποστολικές προσπάθειες στην Κίνα από το 17ο αιώνα και στην Ιαπωνία τον 19ο αιώνα. Προχώρησε επίσης, χωρίς καμιά συνεννόηση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην αυτονόμηση της Εκκλησίας στην Κίνα και στην αυτονόμηση της εν Ιαπωνία Εκκλησίας. Σήμερα υφίσταται η Ιαπωνική Αυτόνομη Εκκλησία και στην Κίνα δεν υφίσταται Εκκλησία, παρά μόνο σκόρπιοι μεμονωμένοι χριστιανοί, χωρίς ιερατείο και χώρους λατρείας. Το κράτος δεν αναγνωρίζει την Εκκλησία, ούτε αρχιεπίσκοπος, ούτε επίσκοποι υπάρχουν, μήτε ανοικτές εκκλησίες. 

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τη σειρά του προχώρησε στην ίδρυση Μητροπόλεων στην Ασία (Μητρόπολη Κορέας, Μητρόπολη Νοτίου Ασίας- Σιγκαπούρη, Μητρόπολη Ανατολική Ασίας –Χονγκ Κόνγκ). Σε αρκετές χώρες της Ασίας υφίσταται ορθόδοξη ιεραποστολή υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Νότιος Κορέα, Ινδίες, Πακιστάν, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ταϊβάν). Όμως τελευταία η Ρωσική Εκκλησία εγκαινίασε δικές της ιεραποστολές στο Πακιστάν, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, το Λαός, την Καμπότζη, την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες. Από την μια υπάρχει η κανονική τάξη της Εκκλησίας κι από την άλλη, ο χορός της αντιπαράθεσης λόγω μεγεθών, καλά κρατεί. Τι θ’ απογίνουν όλοι αυτοί οι προσήλυτοι; Πώς θα προχωρήσει η Ορθοδοξία; Η καινοφανής αρχή της «ομοφωνίας» δεν προδικάζει τίποτε το θετικό την Πεντηκοστή του 2016 στην Αγία Ειρήνη, στην Πόλη. Πολλών ευχών χρεία.

No comments:

Post a Comment