Wednesday, September 2, 2015

ΟΙ ΙΔΑΝΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ



ΟΙ ΙΔΑΝΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Του Πανολ. Αρχιμ Ιωήλ Κωνστάνταρου
=====

Αλλ' ας επιστρέψουμε στους συνειδητούς και ταλαντούχους διδασκάλους που είναι προσεκτικοί στα λόγια τους, στις πράξεις, στους τρόπους, στο ντύσιμο, στα μάτια... Σ’ αυτούς που αγωνίζονται να είναι “τύπος των πιστών εν λόγω, εν αναστροφή, εν αγάπη, εν πνεύματι, εν πίστει, εν αγνεία”.

Μόνο όταν ο εκπαιδευτικός είναι ολοκληρωμένη προσωπικότητα μπορεί να έχει επιτυχία στο έργο του και γεμάτος χαρά πνευματική, να λέγει “ιδού εγώ και τα παιδία α μοι έδωκεν ο Χριστός”.

Οπωσδήποτε τα παιδιά μας κινδυνεύουν, ακριβώς από την έλλειψη των μορφών που εμπνέουν και καθοδηγούν προς τα υψηλά. Ας γίνει στρατόπεδο προσευχής από όλη την Εκκλησία ώστε και πάλι να αστράφτουν τα διαμάντια της χάριτος, οι καλοί, πιστοί, αγωνιστές, φιλοπάτριδες, αγνοί ιεραπόστολοι εκπαιδευτικοί, ώστε και πάλι το έθνος μας να ανοίξει “τα φτερά τα πρωτινά του, τα μεγάλα”.

Είθε οι νέοι εκπαιδευτικοί να καταστούν όντως παιδαγωγοί εμπνεόμενοι από τους προστάτες της Ελληνοχριστιανικής μας παιδείας τους Τρεις Ιεράρχες, και όσοι διακονούμε τους νέους, ας κρατήσουμε τον λόγο του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. 

“Όταν κανείς αυλακώσει βαθειά και καλλιεργήσει με επιμέλεια το πλούσιον εις χώμα και λιπαρόν χωράφι του, θα αποκομίσει πλουσίαν εσοδίαν... Το ίδιον συμβαίνει και όταν κανείς σπείρει τον σπόρον του θείου λόγου εις ψυχάς γεμάτας από ευπείθειαν και ευλάβειαν”.

No comments:

Post a Comment