ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_______
Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Γιατί δεν πετώ τη Βίβλο, “Μωσής ή μωσαικό", Σταμάτα 2014, σσ. 410.
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====
Ο π. Ιωάννης Κωστώφ γράφει περισσότερα από όσα μπορούμε να διαβάζουμε και αυτά που γράφει είναι βασισμένα σε ένα απίστευτα μεγάλο αριθμό βιβλίων που έχει υπόψη του για τη σύνταξη των έργων που εκδίδει.
Με αυτό το βιβλίο -όπως και με άλλα που εξέδωσε- ο καλός συγγραφέας παρουσιάζει την θεωρία της εξελίξεως του Δαρβίνου και των επιγόνων του ως ασύμβατη με την διήγηση της Γενέσεως για τη δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου.
Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι η Αγία Γραφή δεν είναι επιστημονικό αλλά θεολογικό βιβλίο. Δεν προοριζόταν για εγχειρίδιο Φυσικής ή κοσμολογίας των εκπαιδευτηρίων της εποχής του Μωυσή. Είναι θεολογικό βιβλίο που εξηγεί τη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό.
Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι το γράμμα της Γραφής αποκτείνει ενώ το πνεύμα της ζωοποιεί και ακόμη ότι η Αγία Γραφή, όπως θαυμάσια διατύπωσε το θέμα ο σπουδαίος ορθόδοξος θεολόγος π. Ιωάννης Ρωμανίδης, δεν είναι ο λόγος του Θεού αλλά ο λόγος περί του Θεού.
Αν δεν έχουμε υπόψη αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές όταν διαβάζουμε την Αγία Γραφή τότε αναπόφευκτα θα βασανιζόμαστε με το ερώτημα αν πρέπει να πετάξουμε την Αγία Γραφή.
Πώς να την πετάξουμε, δηλαδή, αφού η αναφορά της είναι η Αποκάλυψη της αλήθειας του Θεού στους αγίους για τη σωτηρία μας;
Πώς να την πετάξουμε αφού το ανθολόγιο από τις ευαγγελικές περικοπές της Αγίας Γραφής βρίσκεται στην Αγία Τράπεζα;
Ο π. Ιωάννης φυσικά δεν βασανίζεται από τέτοια ερωτήματα. Απλά προσπαθεί να προβληματίσει τους αναγνώστες που επηρεάστηκαν από την προτεσταντική ερμηνευτική της Βίβλου και να τους δώσει τον αντιπαλαίοντα λόγο.
No comments:
Post a Comment