Sunday, May 4, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΩΓΜΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ Σ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΩΓΜΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ Σ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Δήλωσε, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Σεβ. Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας:

“Ο χριστιανισμός παραμένει η πλέον δεδιωγμένη θρησκεία ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές μελέτες από το 2007 έχει διπλασιασθεί ο αριθμός των χωρών, όπου οι χριστιανοί υφίστανται διώξεις: από 24 το 2007 έως 47 γύρω στο τέλος του 2012.

Σήμερα ένας στους τέσσερις χριστιανούς παγκοσμίως υφίσταται διάκριση για θρησκευτικούς λόγους. Είναι πολύ έντονο το πρόβλημα των διώξεων σε βάρος των θρησκευτικών μειονοτήτων σε πολλές περιοχές της υφηλίου.

Από τις πλέον προβληματικές περιοχές είναι η Μέση Ανατολή, κοιτίδα του χριστιανισμού. Βλέπουμε ότι εκεί, όπου αποκτούν επιρροή οι εξτρεμιστές, οι θρησκευτικές μειονότητες δεν υφίστανται μόνον διάκριση και καταπατούνται τα δικαιώματά τους, αλλά συχνά και υποφέρουν από ευρέων διαστάσεων διώξεις.

Παρατηρούμε μαζική έξοδο των χριστιανών από την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Αυτός είναι ο λόγος γιατί οι χριστιανοί ηγέτες όλο και περισσότερα μιλούν για τα κρούσματα διώξεων σε βάρος των χριστιανών.

Ήταν πάρα πολύ μεγάλης σημασίας ειδικότερα το Μήνυμα των αρχηγών των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών κατά τη Σύναξη Κωνσταντινουπόλεως τον περασμένο Μάρτιο.

Μέσα στις επαφές μας με τους εκπροσώπους του Ισλάμ προσπαθούμε να τους μεταφέρουμε την ανησυχία μας για τα κρούσματα διώξεων σε βάρος των χριστιανών από όσους δηλώνουν μουσουλμάνοι.”

Οι καταγγελίες του Σεβ. Βολοκολάμσκ δεν ηχούν στα αυτιά μας ως κάτι νέο. Σπανίζει μέρα που να μην ακούσουμε ειδήσεις για απηνείς διωγμούς σε βάρος των χριστιανών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου.

Ο Σεβασμιότατος εξηγεί με ποιους τρόπους πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Μιλά για Διαθρησκειακό διάλογο και για πιέσεις από τις χώρες που βοηθούν τις Ισλαμικές χώρες ώστε να σέβονται τα δικαιώματα των χριστιανών και να μην τους καταδιώκουν μέχρι θανάτου.

Εκανε αναφορά για τη Σύναξη των Προκαθημένων, που ασχολήθηκε για το θέμα, καθώς επίσης για τον Διαθρησκειακό διάλογο.

Η απορία μας είναι η ακόλουθη:

Πιστεύει ο Σεβασμιότατος ότι υπάρχει έστω και ένας χριστιανός στον κόσμο που αισθάνθηκε πιο ασφαλής εξαιτίας της απόφασης της Σύναξης των Προκαθημένων, εξαιτίας των δηλώσεων του Βατικανού, του Αγγλικανού Πριμάτου και του ΠΣΕ ή εξαιτίας των Διαθρησκειακών διαλόγων;

Ας κάνουμε πιο συγκεκριμένο το ερώτημα για τη Συρία.

Τις τελευταίες μέρες οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Πρόεδρο Ασαντ κατάγουν εντυπωσιακές επιτυχίες. Ως αποτέλεσμα οι χριστιανοί της περιοχής νιώθουν πολύ πιο ασφαλείς στις περιοχές που ανακαταλαμβάνουν οι Συριακές δυνάμεις.

Αλλά πώς οι Διαθρησκειακοί Διάλογοι ή τα ψηφίσματα θρησκευτικών φορέων ή ανθρωπιστικών οργανώσεων βοηθούν στην πράξη τους χριστιανούς της Συρίας;

Ο λόγος που η Συρία δεν έπεσε στα χέρια των Ισλαμοφασιστών -και που ελπίζουμε ότι τελικά θα ξαναγίνει ασφαλής τόπος διαμονής για τους Χριστιανούς και για άλλες μειονότητες-, είναι επειδή ύψιστα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας και της Κίνας καθώς επίσης του Ιράν και εν μέρει του Ισραήλ, δεν ευνοούν την ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ.

Δεύτερο παράδειγμα η Αίγυπτος. Οι Κόπτες -και όχι μόνον- διέτρεχαν θανάσιμο κίνδυνο. Αν η κατάσταση διαφοροποιήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, οφείλεται αποκλειστικά και μόνον σε ένα και μόνον παράγοντα: Στην αλλαγή του πολιτικού καθεστώτος. Οχι στους Διαθρησκειακούς  διαλόγους ή στις εκκλήσεις των θρησκευτικών φορέων.

Οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και των θρησκευτικών φορέων είναι εξ ολοκλήρου αναποτελεσματικοί.

Το ίδιο και ο Διαθρησκειακός Διάλογος.

Οι Ισλαμοφασίστες δεν λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις των μετριοπαθών στοιχείων του Ισλάμ. Ποιος είναι ο λόγος που πιστεύουμε ότι θα λάβουν υπόψη τις εκκλήσεις των χριστιανών θρησκευτικών ηγετών;

No comments:

Post a Comment