Sunday, May 4, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Από μια εκτενή ομιλία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστάσιου, που έκανε στη Θεσσαλονίκη, παραθέτουμε κάποια πολύ ουσιαστικά αποσπάσματα:

“Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι οι νέες συνθήκες λόγω της παγκοσμιοποίησης, της οικονομικής μετανάστευσης, της διεύρυνσης της ΕΕ και των εξελίξεων στη γειτονιάς μας και στη Μέση Ανατολή μάς υποχρεώνουν να διευρύνουμε τον ορίζοντα των ενδιαφερόντων μας.

Όπως είπε, ο όρος παγκοσμιοποίηση χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο αρνητικά, δημιουργεί συγχύσεις και πολώσεις. «Είναι φυσικό να ανησυχούμε για την ταυτότητά μας.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε μόνοι μας.

Υπογράμμισε δε ότι στόχος πρέπει να είναι η
παγκοσμιοποίηση της αδικίας, της φτώχειας, της τρομοκρατίας και της βίας να δώσει τη θέση της στην παγκοσμιοποίηση της αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστάσιο, η κρίση έχει τέσσερις ρίζες:

-την απληστία και την καταναλωτική υστερία

-την άρνηση του αισθήματος δικαιοσύνης. Η αδικία δεν προέρχεται μόνο από την εργοδοσία, όπως εξήγησε, αλλά και από τους εργαζόμενους. Έφερε, δε, ως παράδειγμα το δημόσιο τομέα όπου μπορεί οι εργαζόμενοι να δουλεύουν λιγότερες ώρες αλλά θέλουν να πληρώνονται για κανονικό ωράριο.

- τη διαστρέβλωση της αλήθειας

- τον εγωκεντρισμό, την λατρεία του εαυτού μας, της οικογένειας μας, του τοπικού, του εθνικού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας έκανε λόγο για αλλοίωση της έννοιας της αυτοκριτικής, καθώς συνηθίζουμε να μιλάμε μόνο για τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας.

«Πρέπει να δούμε και τα δικά μας σφάλματα. Δεν είναι αλήθεια ότι όλοι συλλήβδην έχουμε τις ίδιες ευθύνες. Οι περισσότεροι, όμως, όταν κάνουμε αυτοκριτική θα ανακαλύψουμε προσωπικά σφάλματα και παραλείψεις», είπε κάνοντας αναφορά στο εθνικό έθιμο της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Αναστάσιος τόνισε ότι η Εκκλησία οφείλει να προσφέρει μήνυμα ελπίδας.”

Ας προσπαθήσουμε να δούμε τι μηνύματα μας στέλλει ο Μακαριότατος κ. Αναστάσιος:

Η φτηνή κριτική και η τάση επίρριψης όλων των ευθυνών της κρίσης στους ηγέτες είναι αναληθής και καθόλου υποβοηθητική για να αντιληφθούμε την πραγματικότητα και να υπερβούμε την κρίση.

Ολοι έχουμε ευθύνη, λέγει ο Μακαριότατος, για την κατάρρευση των πάντων στην πατρίδα μας.

Υπέδειξε επίσης ότι η κρίση είναι πρώτιστα ηθικής φύσεως και κατέληξε με τη διατύπωση της ελπίδας ότι θα υπερβούμε την κρίση.

Παρόμοια ελπίδα διατύπωσε και στο παρελθόν σε συνέντευξη που που έδωσε σε δύο δημοσιογάφους στην Αρχιεπισκοπή Αλβανίας.

Εξήγησε επίσης ότι η παγκοσμιοποίηση είναι αναπόφευκτη και όχι κατ' ανάγκην αρνητική. Θα εξαρτηθεί η ποιότητά της από τον τρόπο που θα την αντιμετωπίσουμε.

Την ίδια αισιοδοξία -βασισμένη στη δική του εκτίμηση των πραγμάτων- έχει, ως γνωστόν, και ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος εξέφρασε στο παρελθόν την ελπίδα ότι η σημερινή κρίση μπορεί -αν προσεχθούν κάποια πράγματα- να αποβεί τελικά ευεργετική για την πατρίδα μας, και ο οποίος αρνήθηκε -όπως και ο Μακαριότατος Αλβανίας- να προσχωρήσει στο στρατόπεδο των μηδενιστών και όσων μας κατέλαβε απόγνωση για τα γεγονότα που διαδραματίζονται.

1 comment:

  1. Αγαπητέ κ. Αλεξίου. Παρακαλώ να επικοινωνήσετε στο vzeoe5k2@verizon.net για να συζητήσουμε το θέμα επειδή προφανώς το ερώτημα σας δεν ενδιαφέρει τους αναγνώστες του ιστολογίου.

    ReplyDelete