“ΕΤΣΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΗΝ “ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ””
“2.15 Καὶ ποιήσας φραγέλλιον ἐκ σχοινίων πάντας ἐξέβαλεν ἐκ τοῦ ἱεροῦ͵ ............... 2.17 Ἐμνήσθησαν οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ ὅτι γεγραμμένον ἐστίν͵ Ὁ ζῆλος τοῦ οἴκου σου καταφάγεταί με.” (Ιωάν. β’ 15-17).
Του Θεολόγου κ. Ιωάννη Ρεντζίδη
=================
Σε όλα τα Μ.Μ.Ε. ακούμε διαρκώς ότι η λεγομένη “Τρόϊκα” (Η Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Δ.Ν.Τ.) συμπεριφέρονται κυριαρχικά προς την Πατρίδα μας.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος και πολλοί διακεκριμμένοι συνταγματολόγοι ισχυρίζονται με τεκμηριωμένες απόψεις ότι η συμφωνία με την Τρόϊκα είναι Αντισυνταγματική.
Και το ακόμη χειρότερο είναι ότι πολλοί θεωρούν την παρούσα κυβέρνηση σχεδόν Κατοχική.
Δεν γνωρίζουμε εάν θα έχουμε και άλλα βήματα, όπου η κυβέρνηση θα καταστεί εμφανέστατα κατοχική. Εάν ο λαός έχει τη συνείδησι ότι περιέπεσε σε Ξένη Κατοχή, τότε τι οφείλει να κάνει η Εκκλησία;
[Βλέπε και σχετικό άρθρο μας: “Και πάλι ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος αρνείται να ορκίσει την Κατοχική Κυβέρνηση. Φανταστικό ή πραγματικό σενάριο;;;”].
Α΄ Εκκλησία Εθναρχούσα
Η Ορθόδοξος Εκκλησία της Πατρίδος μας πάντοτε αφουγκράζεται τον πόνο και το στεναγμό του Ελληνικού λαού. Δένει τις πληγές του και τον στηρίζει στις δύσκολες στιγμές πού πέρασε και περνά στο διάβα των αιώνων. Είναι με άλλα λόγια Εκκλησία Εθναρχεύουσα.
Στο διάβα των αιώνων τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι η Εκκλησία μας είναι Μητέρα πραγματική του λαού μας.
Με ποιο τρόπο εργάζεται και ενεργεί κατά τις δύσκολες στιγμές;
Πρωτοστατεί στον αγώνα κατά των Ξένων Κατακτητών και εξουσιαστών, με όλους τους τρόπους πού θέλει ο Θεός.
Β΄ Ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος και η ξένη κατοχή
Αρνείται να ορκίσει την κατοχική Κυβέρνηση.
Όταν οι Γερμανοί κατακτητές εισήλθαν στην Αθήνα, τότε ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος αρνήθηκε να συμμετάσχει στην επιτροπή υποδοχής των Γερμανών (μαζί με τον Νομάρχη, το Δήμαρχο και το Φρούραρχο).
«Έργο του Αρχιεπισκόπου δεν είναι να υποδουλώνει, αλλά να απελευθερώνει» ήταν η γενναία του απάντηση. Κατ’ επέκταση, αρνήθηκε να Χοροστατήσει στη «Δοξολογία» για τη Γερμανική κατοχή της πόλεως.
Αλλά και την πρώτη Κατοχική Κυβέρνηση Τσολάκογλου αρνήθηκε να ορκίσει. «Η Κυβέρνησις την οποία όρκισα εξακολουθεί να συνεχίζει τον πόλεμον. Άλλην κυβέρνησιν δεν δύναμαι να ορκίσω» (29/4/1941).
Βέβαια αυτό είχε ως συνέπεια γρήγορα να εκθρονισθεί από τη θέση του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Τι σημασία όμως έχει αυτό;
Ο περίφημος εκείνος Ιεράρχης αρνήθηκε κάθε συνεργασία με τον ξένο κατακτητή.
Δέχεται στα όρθια τον Στρατάρχη των Γερμανών
Ας δούμε πώς αυτός ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος υπεδέχθη τον Στρατάρχη Γερμανό διοικητή της Ελλάδος, τόν Φόν Στούμμε, Ανώτατο Διοικητή Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην Αρχιεπισκοπή, μετά την κατάληψη των Αθηνών από τους Γερμανούς.
Τον εδέχθη ατάραχος, με ύφος ψυχρό και όρθιος. Δεν του προσέφερε ούτε ένα κάθισμα. Ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος.
Φον Στούμμε: «Ο Γερμανικός στρατός δεν έφτασε με εχθρικές διαθέσεις κατά του πληθυσμού».
Χρύσανθος: «Κυριε Στρατάρχα, πρωτίστως ο στρατός σας εισέβαλεν εις ένα τόπον, του οποίου ο λαός ηγωνίσθη με πραγματικήν πίστιν διά την ελευθερίαν του και δια την ουδετερότητά του και εξακολουθεί πάντοτε να πιστεύη εις τα ιδανικά του».
Φον Στούμμε: (Προσπαθώντας να συγκρατήσει την οργή του) «Δεν σας ικανοποιούν μήπως αι διαβεβαιώσεις μου;»
Χρύσανθος: «Τας ήκουσα. Αλλά νομίζω, ότι έχω καθήκον ως αρχηγός της Εκκλησίας της Ελλάδος να σας συστήσω να σεβασθή η Γερμανική διοίκησις τον ηρωϊκόν λαόν της Χωρας αυτής, διά να αποφευχθούν δυσάρεστα γεγονότα».
Φον Στούμμε: «Είμεθα σύμφωνοι. Από της επόψεως αυτής είμεθα βέβαιοι, ότι και η Ελληνική Εκκλησία δεν θα λησμονήση την υποχρέωσίν της να καθοδηγήση τον Ελληνικόν λαόν εις τας υποχρεώσεις του, και το συμφέρον του, να συνεργασθή αρμονικά και εγκάρδια με τας στρατιωτικάς αρχάς της Κατοχής, ακριβώς για να αποφευχθούν τα δυσάρεστα»
Χρύσανθος: «Η Ελληνική Εκκλησία ευρέθη πάντοτε παρά τον πλευρόν του Ελληνικού λαού εις τούς αγώνες του, αξία της εμπιστοσύνης του και να είσθε βέβαιοι, ότι δεν θα λείψη να πράξη το καθήκον της και κατά την κρίσιμον αυτήν περίπτωσιν».
Πέρασαν μερικές στιγμές παγερής σιωπής και ο Στρατάρχης αναγκάσθηκε να υποκλιθεί και να φύγει. Βέβαια, όπως ήδη προείπαμε, μετά από λίγο εξεθρονίσθη ο λαμπρός εκείνος Ιεράρχης από τη θέση του.
Ο Χρύσανθος θεωρήθηκε ο υπέρτατος πνευματικός αρχηγός της εθνικής Αντιστάσεως στην Ελλάδα. Στο ταπεινό αλλά ιστορικό σπίτι του, στην οδό Σουμελάς στην Κυψέλη, λειτουργούσε παράνομος ασύρματος, με τον οποίο επικοινωνούσε με την Ελληνική κυβέρνηση. Ήταν δε γνωστός ως ο «Ασύρματος του Δεσπότη» και λειτουργούσε μέχρι την απελευθέρωση τού Έθνους
Γ΄ Εμείς πώς υποδεχθήκαμε τους νεοκατακτητές της Ελλάδος;
Πώς εμείς δεχθήκαμε τελευταία τον περίφημο εκείνο Τζώρτζ Σόρος, τον περίφημο Dominique Gaston André Strauss-Kahn και τούς άλλους νεοκατακτητές; Δυστυχώς, με πνεύμα φοβίας και δουλικότητος.
Ας αφουγκρασθούμε τον κραδασμό της ψυχής των δυνατών Πατέρων μας και ας τους μιμηθούμε. Οι πρόγονοί μας δίνουν το μήνυμα της αφυπνίσεως: “Εἴρηκα, ἀκηκόατε, ἔχετε, κρίνατε” (Ἀριστοτέλους, Ρητορικά).
No comments:
Post a Comment