Tuesday, May 15, 2018

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στην “Ρομφαία”:

“Τόν Μακαριώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώνυμο, ἐπισκέφθηκε σήμερα Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018, στά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, Ἐπιτροπή ἐκ μέρους τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, ἀποτελουμένη ὑπό τῶν Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτῶν Γέροντος Περγάμου κ. Ἰωάννου, Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ καί Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, προκειμένου νά ἐνημερώσει τήν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος περί τοῦ ἐν ἐξελίξει Οὐκρανικοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ Ζητήματος.

Παρέστησαν, ἐπίσης, ἐκ μέρους τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου ὁ Σεβ. Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, ὁ Σεβ. Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός καί ὁ Σεβ. Δημητριάδος κ. Ἰγνάτιος.”

Ο πυρετός των διεργασιών συνεχίζεται -με αμείωτη ένταση- σε όλα τα επίπεδα. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ευφυής, αποφασιστικός, έμπειρος και πλήρως ενήμερος των διεργασιών, που πραγματοποιούνται στον ορθόδοξο κόσμο, αλλά και στην διεθνή σκακιέρα.

Το Πατριαρχείο Ρωσσίας και η παντοδύναμη Ρωσσική κυβέρνηση, είναι εξίσου αποφασισμένες να φτάσουν στα άκρα, για να διατηρηθεί το σημερινό εκκλησιαστικό καθεστώς στην Ουκρανία, ήτοι να συνεχίσει να λειτουργεί ως Αυτόνομη Εκκλησία, μέσα στα διοικητικά πλαίσια του Πατριαρχείου Ρωσσίας.

Ο Σεβ. Βολοκολάμσκ έχει αποδυθεί, σε μια έντονη εκστρατεία, προς κάθε κατεύθυνση, για να αποτρέψει την χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Είναι σε θέση να υποσχεθεί πολλά στις Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, για να ευθυγραμμιστούν με τις θέσεις του Πατριαρχείου Ρωσσίας, αλλά είναι, επίσης, σε θέση να τις απειλήσει, ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με την οργή της Ρωσσίας, αν συναινέσουν στην χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από την άλλη, έχει την σταθερή υποστήριξη της πολιτικής εξουσίας της Ουκρανίας και των σχισματικων ομάδων που δρουν στο Ουκρανικό έδαφος.

Αλλά αυτό -προφανώς- δεν αρκεί, επειδή δεν μπορεί το Πατριαρχείο, από μόνο του, να χορηγήσει Αυτοκεφαλία. Θεωρητικά μεν είναι το μόνον αρμόδιο όργανο για την χορήγηση Αυτοκεφαλίας, αλλά αν δεν συναινέσουν οι υπόλοιπες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες στην χορήγηση Αυτοκεφάλου σε μία Εκκλησία, η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου μένει ανενεργή. Γι' αυτό το Οικουμενικό Πατριαρχείο χρειάζεται οπωσδήποτε και την συναίνεση, αν όχι όλων, τουλάχιστον της πλειοψηφίας των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Για να εξασφαλίσει αυτήν την συναίνεση, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε τρεις κορυφαίους αρχιερείς του Οικουμενικού Θρόνου, για να εκθέσουν στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος τις θέσεις του Οικουμενικού Θρόνου για το ζήτημα. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φαίνεται ότι προσανατολίζεται να συγκαλέσει προς τούτο Σύνοδο της Ιεραρχίας, για να εξασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ώστε να μην επωμισθεί μόνος του τις συνέπειες της οποιασδήποτε απόφασης.

Μπήκαμε, ήδη, σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή, όπου ύψιστα γεωπολιτικά συμφέροντα θα καθορίσουν το πολυτιμώτατο αγαθό της ενότητας της Εκκλησίας.

Θα ενισχύσουν, όμως, δυστυχώς, και τον Οικουμενισμό, όποια και αν είναι η έκβαση των πραγμάτων.

Μακάρι ο Άγιος Θεός να αποτρέψει τα χειρότερα.

2 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. Δυστυχώς αν όλα αυτά είναι αλήθεια πρόκειται περί μεγάλης προδοσίας. Οι ουκρανική κυβέρνηση είναι μία χούντα και οι συντριπτική πλειοψηφία της αποτελείται από ουνίτες.Ο σχισματικός Φιλάρετος όπως τον αποκαλούσαμε μέχρι πρότινος τωρα παρουσιάζεται με τον μανδύα της αυτοκεφαλίας.Αλλοίμονο στους κανονικούς ορθόδοξους τους περιμένει διωγμός.Είναι τα αργύρια η οι μεγάλες δυνάμεις;

    ReplyDelete