Thursday, May 24, 2018

Ο ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ π. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΑΥΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ


Ο ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ π. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΑΥΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Ιερολογιώτατος Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου, π. Ιωάννης Χρυσαυγής, είναι σαφής και αποκαλυπτικός. Εκπαιδευτικά προγράμματα για την Μαύρη θάλασσα, αποτελεσματική αντιμετώπιση των απορριμάτων στην Αλβανία και τώρα -με το φετινό διεθνές οικολογικό Συμπόσιο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 8 Ιουνίου-, στόχος θα είναι τα πλαστικά στην θάλασσα του Αργοσαρωνικού και οι χώροι υγειονομικής ταφής των απορριμάτων στην Αττική. 

Αυτά είναι τα επιτεύγματα των διεθνών οικολογικών Συμποσίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.!!!

Στο φετινό τριήμερο συμπόσιο υπό τον τίτλο «Προς μια πιο πράσινη Αττική: Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του», πάνω από 200 διακεκριμένοι επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι Εκκλησιών, ΜΚΟ με αντικείμενο το περιβάλλον, θα συζητήσουν σχετικά με τις περιβαλλοντικές απειλές που δέχεται η Αττική, αλλά θα προτείνουν και λύσεις. Τις εργασίες του συνεδρίου θα τιμήσει με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ στην εναρκτήρια συνεδρία θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. 

Το φετινό συμπόσιο αποτελεί το αποκορύφωμα μιας σειράς συνεδρίων που ξεκίνησαν το 1995», εξηγεί στην «Καθημερινή» ο πατήρ Ιωάννης Χρυσαυγής, αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου και συντονιστής του συμποσίου. 

Η διαφοροποίηση αυτών των συνεδρίων έγκειται στον τρόπο προσέγγισης, που είναι ολιστικός και διεπιστημονικός. «Εργαζόμαστε σε ένα διεθνές, διαθρησκειακό και διεπιστημονικό επίπεδο. Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτές τις ζωτικής σημασίας διασυνδέσεις, ώστε να διακρίνουμε τις συνέπειες που έχει ο προσωπικός μας τρόπος ζωής σε ένα ευρύ σύνολο κοινωνικών και περιβαλλοντικών θεμάτων. Το στοίχημα είναι διαχρονικό.”

Ουδείς φυσικά έχει αντίρρηση να προστατεύεται το περιβάλλον. Αλλά, γιατί το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και όχι τα αρμόδια Υπουργεία και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους; Το πολύ που θα μπορούσε κάποιος να δεχτεί, είναι να διοργανώσουν οι αρμόδιοι φορείς το Συμπόσιο και να προσκληθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο να στείλει χαιρετισμό, για να δώσει την θεολογική διάσταση της οικολογίας, που θα μπορούσε να αναγνώσει ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής. 

Από εκεί και πέραν; Ποια δουλειά έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης να διοργανώνει Συμπόσια, τα οποία -συν τοις άλλοις- θα κοστίσουν τεράστια ποσά, αφού θα παραστούν 200 σύνεδροι;

Πέραν αυτού -φυσικά- δεν διαλανθάνει της προσοχής μας ότι ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής μιλά για διαθρησκειακό Συμπόσιο. Τουτέστιν, με το πρόσχημα του ενδιαφέροντος για το περιβάλλον, εμπεδώνεται πανηγυρικά, όχι μόνον ο Διαχριστιανικός "λαικός Οικουμενισμός", αλλά και ο Διαθρησκειακός Οικουμενισμός.!!!

Ο Οικουμενισμός και η εκκοσμίκευση είναι οι δύο πόλοι που κινείται ο Οικουμενικός Πατριάρχης, επί μείζονι κατασκανδαλισμώ, του ποιμνίου της Εκκλησίας.  

No comments:

Post a Comment