Tuesday, May 29, 2018

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΡΗΤΗΣ Β΄


ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ούτε Άγία, ούτε Μεγάλη, ούτε Σύνοδος 

Β΄

Της Σύναξης Ορθοδοξων Κληρικών και μοναχών

=====

«Ώδινεν όρος...
55 χρόνια (1961-2016) προετοιμασίας... Η Σύνοδος της Κρήτης συνεκλήθη μέ τόν φορτισμένο με ιστορική και θεολογική βαρύτητα τίτλο «Αγία και Μεγάλη». Ιστορικά ο όρος αυτός αναφέρεται κυρίως στις Οικουμενικές Συνόδους οι οποίες έτσι αυτοχαρακτηρίζονταν. Συνεπώς, άν καί δέν χαρακτηρίζεται η Σύνοδος της Κρήτης ως «Οικουμενική», όπως αρχικά την είχαν οραματιστεί οι εμπνευστές της (π. Θ. Ζήσης, σημ. 2, σ. 52-94), εν τούτοις με τον όρο «Αγία και Μεγάλη» παρουσιάζεται εμμέσως πλην σαφώς ως Οικουμενική.

Η Σύνοδος συγκλήθηκε 100 χρόνια περίπου μετά την αρχική ιδέα για σύγκλησή της (1923) και μετά από προετοιμασία 55 χρόνω,ν που άρχισε το 1961,
... και έτεκε μύν» 7 μέρες (19-26.6.16) αποτυχίας... Όμως, τι τραγικό! Παρά την τόση προετοιμασία το αποτέλεσμα κανένα δέν χαροποιεί και κυρίως δέν περιποιεί τιμή ούτε στους διοργανωτές της ούτε δυστυχώς και στην Εκκλησία μας. Είναι τουλάχιστον θλιβερό ότι όχι μόνο επαληθεύθηκε η θυμόσοφος αρχαία ρήση «ώδινεν όρος και έτεκε μύν», αλλά η οδύνη (ωδίς) εξελίχθηκε σε όνειδος για την Έκκλησία μας, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς...

Άδιάψευστα αριθμητικά στοιχεία για τη σοβαρότητα της τάχα καί «Πανορθοδόξου» * Έκκλησίες: συμμετείχαν μόνο 10 από τις 14 Τοπικές Όρθόδοξες Εκκλησίες. * Έκπροσώπηση Όρθοδόξου λαού: περίπου το 30% των Ορθοδόξων μόνο! Δηλ. το 70% των Ορθοδόξων δέν εκπροσωπήθηκε στην «Πανορθόδοξη» Σύνοδο! * Επίσκοποι:
• είχαν προσκληθεί 350, αλλά συμμετείχαν τελικά μόνο 162 επίσκοποι (ποσοστό: 46%)
• συμμετείχαν μόνο 162 από τους 850 ανά τον κόσμον Όρθοδόξους επισκόπους (ποσοστό: 19%) * Άποφασιστική ψήφο είχαν:
• μόνο 10 επίσκοποι, οι Προκαθήμενοι, επί συνόλου 162 συνέδρων (ποσοστό 6%), ή
• μόνο 10 επίσκοποι επί συνόλου 850 επισκόπων ανά τον κόσμο (ποσοστό 1,1%) Εύστοχα χαρακτηρίστηκε ως «διευρυμένη σύναξη Προκαθημένων» (σημ. 1, σ. 255-256,410)!

Τελικά, η λεγομένη «Αγία και Μεγάλη Σύνοδος» της Κρήτης: * Αντί να γίνει αφορμή για σφυρηλάτηση της διορθοδόξου ενότητας, έγινε αιτία, λόγω των μεθοδεύσεων που χρησιμοποίησαν οι αρμόδιοι, να προκληθούν δυσθεράπευτες πληγές. * * Συνεκλήθη για να εκφράσει την ενότητα της Ορθοδοξίας πρός τούς έξω, αλλά διασάλπισε urbi et orbi τα ένδοορθόδοξα προβλήματα (σημ. 1, σ. 713).
* Στόχευσε να εξυψώσει το κύρος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, αλλά το υποτίμησε- δυστυχώς για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ορθόδοξη Εκκλησία μας!
* Δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα αμφισβήτησης της θεολογικής και ποιμαντικής υπευθυνότητας των επισκόπων με απρόβλεπτες συνέπειες για την ενότητα των Εκκλησιών.
* Δέν κάλυψε ούτε μία θεολογική ή ποιμαντική ανάγκη.
* Αντί να ακολουθήσει την Ορθόδοξη εκκλησιαστική συνοδική παράδοση, κατήντησε «κακέκτυπη μίμηση της Β' Βατικανής Συνόδου» (π. Π. Χίρς, σημ. 8, σημ. 1, σ. 258).

* Στη Σύνοδο της Κρήτης και μεγάλος χαμένος είναι ο ίδιος ο Συνοδικός Θεσμός! Πανορθόδοξη Σύνοδος: το πρωτοσέλιδο πού κατήντησε μονόστηλο.

No comments:

Post a Comment