Monday, May 28, 2018

Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ


Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία είναι καθαρά γεωπολιτικό ζήτημα. 

Αν, μετά τις εκλογές στην Τουρκία, συγκροτηθεί κυβέρνηση, που θα καταστήσει την Ρωσσία τον κατεξοχήν στρατηγικό σύμμαχο της Τουρκίας, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν θα μπορέσει να προχωρήσει στην χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Γι’ αυτό ακριβώς ο Παναγιώτατος αναβάλλει την χορήγηση Αυτοκεφαλίας. Θέλει να είναι βέβαιος ότι πατά σε στέρεο έδαφος. Θέλει να είναι σίγουρος ότι δεν θα προβάλουν βέτο οι Τούρκοι.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
__________

Παράλληλα με τα γεωπολιτικά συμφέροντα, υπάρχουν πολλές και δικαιολογημένες εκκλησιαστικές αντιδράσεις για την χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας. 

Ορισμένες Εκκλησίες (Πολωνίας, Σερβίας, Αντιοχείας) έχουν ήδη εκφράσει ανοιχτή διαφωνία για την χορήγηση Αυτοκεφαλίας, ενώ οι πλείστες Ελληνόφωνες Εκκλησίες, -φυσικοί σύμμαχοι του Φαναρίου-, διστάζουν ή και εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις (Εκκλησίες Κύπρου και Ελλάδος).

Όλους αυτούς τους κραδασμούς, όμως, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι σε θέση να τους απορροφήσει επιτυχώς και να προχωρήσει στην Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, έστω και αν προκαλέσει Πανορθόδοξο Σχίσμα, επειδή φυσικά η Εκκλησία της Ρωσσίας ουδέποτε θα αποδεχτεί αυτές τις εξελίξεις. 

ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
_________

Και ιδού το γιατί!

Ως εικός χορήγηση Αυτοκεφαλίας θα δοθεί από το αρμόδιο σώμα, ήτοι την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Στην συνέχεια, οι πλείστες Ορθόδοξες Εκκλησίες -αμέσως ή με την πάροδο του χρόνου-, θα την αποδεχτούν. 

1.) Ορισμένες Εκκλησίες για να μην αφήσουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκτεθειμένο και απομονωμένο. 

2.) Ορισμένες Εκκλησίες λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων που θα ακολουθήσουν στην Ουκρανία, με την χορήγηση του Αυτοκεφάλου, οι οποίες θα οδηγήσουν πολλούς Ουκρανούς της Αυτόνομης Εκκλησίας της Ουκρανίας, να ενταχθούν στο Πατριαρχείο  Ουκρανίας. 

3.) Οι Ουκρανοί Αυτοκεφαλιστές θα έχουν την ισχυρή συμπαράσταση της κυβέρνησης. Γι’ αυτό θα μπορούν να εκβιάσουν ή και να εξαπολύσουν ανοιχτό διωγμό εναντίον όσων ανήκουν στην Αυτόνομη Εκκλησία της Ουκρανίας. 

4.) Παράλληλα πολλοί στην Ουκρανία θα θεωρήσουν ότι η Εκκλησία τους είναι καλόν και επιθυμητό να είναι ενιαία και Αυτοκέφαλη. 

5.) Για πολλούς Ουκρανούς θα θεωρηθεί θέμα πατριωτισμού η ανάγκη να ανήκουν όλοι στο Πατριαρχείο Ουκρανίας ανεξάρτητο από το Πατριαρχείο Ρωσσίας. 

6.) Οι καταιγιστικές εξελίξεις, που θα ακολουθήσουν μετά την χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, θα οδηγήσουν τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, που τώρα δεν συνευδοκούν με την χορήγηση Αυτοκεφαλίας, να αναγνωρίσουν το Πατριαρχείο Ουκρανίας.

7.) Δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι Εκκλησίες, που σήμερα εκδηλώθηκαν εναντίον της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, θα συνεχίσουν -μέχρι τέλους- να τηρούν την ίδια στάση. Επί παραδείγματι η Εκκλησία της Πολωνίας θα δεχτεί αφόρητες πιέσεις από την κυβέρνηση της Πολωνίας και τον Δυτικό παράγοντα (ΗΠΑ, Ενωμένη Ευρώπη) να αναγνωρίσει το Πατριαρχείο Ουκρανίας.

8.) Επιπλέον! Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ελπίζει ότι, ορισμένες Ορθόδοξες Εκκλησίες, θα απαντήσουν στις ειρηνικές επιστολές του Πατριάρχη Ουκρανίας, οπότε η αναγνώριση του Πατριαρχείου Ουκρανίας θα γίνει αμέσως πραγματικότητα. 

9.) Οι άλλες Εκκλησίες, όμως, που δεν θα στείλουν ειρηνικές επιστολές στον Πατριάρχη Ουκρανίας, δεν θα είναι εύκολο να αρνηθούν να αναγνωρίσουν το Πατριαρχείο Ουκρανίας.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
________

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει την δυνατότητα να κινηθεί θεσμικά και ευέλικτα και να αναγκάσει τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες ή τουλάχιστον τις πλείστες από αυτές, να αναγνωρίσουν το Πατριαρχείο Ουκρανίας.

Επί παραδείγματι! Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μπορεί να συγκαλέσει Πανορθόδοξη Σύνοδο ή Σύνοδο (ή Σύναξη) Προκαθημένων στο Φανάρι. 

1.) Τι θα κάνουν οι Προκαθήμενοι των Ορθόδοξων Εκκλησιών, που δεν συνευδοκούν με την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας; Θα προσέλθουν στην Σύνοδο ή θα αρνηθούν να παραστούν; Προφανώς και θα προσέλθουν οι πλείστοι από αυτούς. 

2.) Στην Σύνοδο αυτή δεν θα προσκληθεί και ο Πατριάρχης Ουκρανίας; Ασφαλέστατα και θα προσκληθεί. 

3.) Δεν θα γίνει συλλείτουργο στο οποίο θα μνημονευθούν οι Προκαθήμενοι της Ορθοδοξίας; Ασφαλέστατα και θα γίνει. 

4.) Ε τότε; Τι άλλο χρειάζεται για να αναγνωριστεί το Πατριαρχείο Ουκρανίας ως η 15η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία; 

Ο Πατριάρχης Ουκρανίας θα παραστεί στην Σύνοδο και θα συνυπογράψει συνοδικά Κείμενα με τους πλείστους Ορθόδοξους Προκαθημένους και θα συλλειτουργήσει και θα μνημονευθεί, ως Προκαθήμενος Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, στην Συνοδική λειτουργία που θα τελεστεί.

Άρα η αναγνώρισή του θα γίνει πραγματικότητα.

ΕΝΑ ΜΟΝΟΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ
_______


Αφού, λοιπόν, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει το επάνω χέρι, στις εξελίξεις στον εκκλησιαστικό τομέα, είναι φανερόν ότι το μόνον πραγματικό εμπόδιο, για την χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, δεν είναι οι όποιες αντιδράσεις εκκλησιαστικών παραγόντων, αλλά οι γεωπολιτικές εξελίξεις που θα καθορίσουν ποιος θα είναι ο στρατηγικός σύμμαχος της Τουρκίας.

Ο Θεός να βάλει το χέρι Του για να συγκρατήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για όλα όσα κάνει με τον Οικουμενισμό και την αντιπαλότητα με το Πατριαρχείο Ρωσσίας, διαφορετικά δεν ξέρουμε πού θα οδηγηθεί η κατάσταση.

No comments:

Post a Comment