Monday, May 14, 2018

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ


Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====
Διαβάσαμε στην “Ρομφαία”:
“Ο Πατριάρχης Φιλάρετος, κατόπιν προσκλήσεως του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
Ο σχισματικός Πατριάρχης Φιλάρετος πληροφόρησε για τα αιτήματα, τα οποία κατ' επανάληψη υπέβαλαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Πρόεδρος της χώρας και οι Ιεράρχες των μη αναγνωρισμένων κοινοτήτων της Ουκρανίας, ζητώντας την εκχώρηση αυτοκεφαλίας.
Επίσης δήλωσε ότι, μετά την έκδοση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο του Τόμου Αυτοκεφαλίας στο «Πατριαρχείο Κιέβου» στην Ουκρανία, θα μείνει μόνο μία «Εκκλησία της Ουκρανίας» στην οποία και θα ανήκει η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου.
Η κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θα τιτλοφορείται ως «Εξαρχία της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία».
Ακόμη κάλεσε τις Ευρωπαϊκές χώρες και τους Ευρωβουλευτές να στηρίξουν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον «αγώνα» του κατά του Πατριαρχείου Μόσχας και στην πρόθεσή του να χορηγήσει αυτοκέφαλο στην «Ορθόδοξη Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Κιέβου».
Σε άλλο σημείο ο σχισματικός Πατριάρχης εξέφρασε το παράπονό του, για την πίεση που ασκεί το Πατριαρχείο Μόσχας παγκοσμίως και υπενθύμισε στους Ευρωβουλευτές ότι πολλές εκ των Ορθοδόξων Εκκλησιών: της Ελλάδος, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Πολωνίας, της Τσεχίας και Σλοβακίας ευρίσκονται στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.”
Με την ομιλία του στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας ο επικεφαλής του σχισματικού Πατριαρχείου του Κιέβου Φιλάρετος για το τι θα επακολουθήσει:
1.) Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποφάσισε οριστικά να εκδώσει Τόμο Αυτοκεφαλίας για την Εκκλησία της Ουκρανίας.

2.) Η κανονική Αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο, που υπάγεται στο Ρωσσικό Πατριαρχείο, θα φέρει εφεξής τον τίτλο “Εξαρχία της Ρωσσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία”.

3.) Αφού το Πατριαρχείο του Κιέβου θα αναγνωριστεί ως η μόνη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, η περίφημη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου θα περιέλθει στην κυριότητά του.

4.) Το Ευρωπαικό κοινοβούλιο υποστηρίζει διακριτικά την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας και ο Πατριάρχης Φιλάρετος καλεί ανοιχτά τους Ευρωβουλευτές να στηρίξουν την προσπάθεια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να δώσει Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας και τους καλεί να αντισταθούν στις πολυεπίπεδες πιέσεις, που ασκούν το Ρωσσικό Πατριαρχείο και η Ρωσσική Ομοσπονδία, για να μη χορηγηθεί Αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Η κατάσταση -προφανώς- είναι πολύ περισσότερον από τραγική. 

Ο Θεός ας φυλάξει την Εκκλησία Του από Πανορθόδοξο σχίσμα, το οποίο, όπως προειδοποίησε ο Σεβ. Βολοκολάμσκ, θα είναι ανάλογο με το Σχίσμα, που έγινε το 1054, μεταξύ Παλαιάς και Νέας Ρώμης.

5 comments:

 1. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτά που προλέγει ο Σχισματικός Πατριαρχης Κιέβου Φιλάρετος, εάν όμως πραγματοποιηθούν τότε θα είναι φανερό, ότι ήδη υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, το οποίο εκτός από την Πολιτική του παράμετρο θα έχει με σαφήνια και Εκκλησιαστική παράμετρο, την τιμωρία δηλαδή της Μόσχας, τόσο για την αποχή της από την "Σύνοδο" της Κρήτης, όσο και για την άρνησή της στο διάλογο με την Ρώμη να δεχθεί Πρωτείο στον Πάπα. Ας ελπίσουμε αυτά που εξαγγέλονται να μην ισχύουν, διότι άλλως οι εξελίξεις στο θέμα του Οικουμενισμού θα είναι ραγδαίες, εάν όντως κάποιοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στα σχέδιά τους ακόμη και χωρίς την Μόσχα ή και με την Μόσχα αντίπαλο

  ReplyDelete
 2. Αγαπητέ ελάχιστε αδελφέ,

  Το θέμα είναι καθαρά γεωπολιτικό και το αίτημα για την Αυτοκεφαλία δεν είναι παρά αίτημα απεξάρτησης της Ουκρανίας από την Ρωσσία.

  Όσο για την εκκλησιαστική παράμετρο του θέματος ο Οικουμενισμός θα βγει κερδισμένος είτε μονά είτε ζυγά τα ζάρια.

  Δυστυχώς οι Ρώσσοι δεν είναι λιγότερο Οικουμενιστές από τους Φαναριώτες. Μακάρι να ήταν

  Ελπίζω σύντομα να γράψω άρθρο για το θέμα.

  ReplyDelete
 3. Αγαπητέ, μην ξεχνάς ότι σε σχόλιό μου που δημοσιεύθηκε σε ανάρτησή σας όταν ξεκίνησε το θέμα του Αυτοκεφάλου της Ουκρανίας είχα αναφέρει ως πιθανή κίνηση του Φαναρίου την προσπάθεια να δοθεί μία λύση ανάλογη με την Εσθονία και τώρα ακούγεται η πιθανή πρόθεση μίας τέτοιας εξέλιξης. Εάν τελικά αυτό το σενάριο γίνει πραγματικότητα τότε η Μόσχα έχει δύο λύσεις, πέρα από τις επιφανειακές αντιδράσεις ή να δεχθεί τελικά μία τέτοια εξέλιξη ή να αρχίσει πραγματικό αμυντικό πόλεμο εναντίον του Φαναρίου και των τυχόν συμμάχων του. Εάν διαλέξει με εντολή του Κρεμλίνου τον πόλεμο τότε τα πάντα είναι πιθανά ακόμη και να δούμε ένα Αντιοικουμενιστικό Πατριαρχείο Ρωσίας και Εκκλησιαστικό πόλο των απανταχού Αντιοικουμενιστών. Προσωπικά θεωρώ πιθανότερη εξέλιξη να μην ακολουθήσει αυτό τον δρόμο παρά την αδικία που θα υποστεί

  ReplyDelete
 4. Η απάντησή σου, αγαπητέ αδελφέ, με βάζει σε μαύρες σκέψεις.

  Ελπίζω ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος να μην τρέφει ψευδαισθήσεις ότι η Ρωσσία θα δεχτεί λύση του Ουκρανικού παρόμοια με αυτή που δόθηκε στο Εσθονικό.

  Όσο για τον Αντιοικουμενισμό της Ρωσσίας δεν μπορεί να τελεσφορήσει, επειδή κανείς δεν επιστεύεται σαν αντιοικουμενιστές αυτούς οι οποίοι -συν τοις- άλλοις υπέγραψαν την κοινή Διακήρυξη της Αβάνας.

  Πέραν αυτού τα συμφέροντα του Κρεμλίνου θεωρούν απαραίτητο τον Οικουμενισμό για να προωθήσουν τους στόχους του.

  ReplyDelete