Monday, May 28, 2018

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΡΗΤΗΣ Α΄


ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ούτε Άγία, ούτε Μεγάλη, ούτε Σύνοδος...

Α΄

Της Σύναξης Ορθοδόξων Κληρικών και μοναχών
=====

Εάν πιστεύουμε ότι «Έκκλησία συστήματος και Συνόδου εστίν όνομα» και θέλουμε να είμαστε συνεπείς με την Ορθόδοξη εκκλησιολογία, δέν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφοροι και χωρίς εσωτερικό πόνο όταν βλέπουμε την περιφρόνηση, καταρράκωση και κακοποίηση του αγιοπνευματικού συνοδικού συστήματος της Εκκλησίας μας! Ο πόνος και η αγωνία μας δεν αφορούν σε μία πτυχή της εκκλησιαστικής ζωής, αλλά σε αυτόν τούτον τον πυρήνα της Εκκλησίας, δηλαδή την εν Αληθεία ενότητά Της.

Αυτή την εν Αληθεία ενότητα της Εκκλησίας υπηρετεί ο συνοδικός θεσμός τόσο σε τοπικό, όσο και σε οικουμενικό επίπεδο. Αυτό έχει δείξει περίτρανα ή εκκλησιαστική ιστορία και παράδοση. Παράλληλα όμως έχει καταδειχθεί ότι, αν επιβληθεί ή κακοποίηση και η περιφρόνηση του θεοπαράδοτου συνοδικού θεσμού σε μιά Τοπική Εκκλησία, αργά ή γρήγορα θα υπάρξει έκπτωση από την ευαγγελική Άλήθεια και απόσχιση από τη Μία, Άγία, Καθολική και Αποστολική Έκκλησία. Το κατάντημα του Πατριαρχείου της περιωνύμου παλαιάς Ρώμης επιβεβαιώνει τραγικά τον ισχυρισμό μας. Αυτός είναι και ο λόγος της έμπονης ενασχόλησης με τις μικρές μας δυνάμεις μέ τή «Σύνοδο της Κρήτης».

Ή «Άγία και Μεγάλη Σύνοδος» δεν θα έπρεπε να ήταν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από έργο και έμπνευση του Αγίου Πνεύματος, γιατί καλείται σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή να εκφράσει εν Αγίω Πνεύματι την εκκλησιαστική εμπειρία και ζωή.

Όμως με πολλή θλίψη διαπιστώνουμε ότι η Σύνοδος της Κρήτης ούτε την Άλήθεια ούτε την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας υπηρέτησε. Αντιθέτως, ενώ δεν αντιμετώπισε κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα της ανά τον κόσμο Ορθοδόξου Εκκλησίας, μόνο προβλήματα δημιούργησε, σκανδαλισμό του λαού, τροφοδότηση και ενίσχυση σχισματικών κινήσεων, κλονισμό και τραυματισμό της εμπιστοσύνης του λαού στην εκκλησιαστική του ηγεσία. Πιστεύουμε ότι όποιος σέβεται την πίστη του και λέει ότι τιμά το συνοδικό θεσμό δέν μπορεί να είναι αδιάφορος ή να σιωπά υπηρετώντας έγκόσμιες σκοπιμότητες.

Αυτόν τον πόνο και την αγωνία μας καταθέτουμε και με αυτό το φυλλάδιο ενώπιον της έκκλησιαστικής συνειδήσεως, της μόνης αρμόδιας να αποφανθεί τελεσιδίκως γιά τήν άξία ή απαξία της λεγομένης «Άγίας και Μεγάλης Συνόδου» της Κρήτης, όντες βέβαιοι ότι ο Κύριος Ιησούς, η μοναδική Κεφαλή και Σωτήρας του Σώματος της Εκκλησίας, κατευθύνει την πορεία Της καί τή λυτρώνει από κακοδοξίες και κακοδόξους.

(Συνεχίζεται)

No comments:

Post a Comment