Friday, May 4, 2018

Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====
Πολύ ευγενικά και με πολλή διάκριση ο Σεβ. Μητροπολίτης Μπορίσμπολ Αντώνιος, Πρωτοσυγκελεύων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, εκθέτει τις παραμέτρους της χορήγησης Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.
Αυτό που καθίσταται σαφές, με τη συνέντευξη του Σεβασμιώτατου, είναι ότι η χορηγία αυτοκεφαλίας σε μια Εκκλησία, που δεν διατύπωσε ποτέ αυτό το αίτημα, δεν έχει κανένα νόημα και δεν θα αποφέρει κανένα κανονικό αποτέλεσμα.
Η Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας προυποθέτει οπωσδήποτε τη συγκατάθεση του Πατριαρχείου Ρωσσίας, το οποίο -προφανώς- δεν θα συγκατανεύσει ΠΟΤΕ και σε καμία περίπτωση σε τέτοιο εγχείρημα τοσούτον μάλλον εφόσον η κανονική αντιοικουμενιστική αυτόνομη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Ρωσσίας, δεν θέλει, δεν ζήτησε και δεν θα αποδεχθεί την αυτοκεφαλοποίησή της. 
Ιδού η αποκαλυπτική συνέντευξη του Σεβ. Μπορίσμπολ Αντωνίου που μας έδωσε αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΥΚΡΑΝΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
=====
Στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr, μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μπορίσπολ και Μπροβάρι κ. Αντώνιος, Πρωτοσυγκελεύων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Ο Σεβασμιώτατος, απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσον αφορά την εκχώρηση Αυτοκεφάλου στην Ουκρανία, καθώς και σε θέματα που αφορούν την Εκκλησία στη χώρα.
1.) Σεβασμιώτατε, περιμένατε την πρόσφατη απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποδεχθεί να συζητήσει για εκχώρηση αυτοκεφάλου στην Ουκρανία;
Όχι, δεν περιμέναμε! Απορήσαμε πραγματικά με την ξαφνική αυτή απόφαση, γιατί για εμάς όλο αυτό είναι κάτι παράξενο!
Εμείς ως κανονική και αναγνωρισμένη Εκκλησία, ουδέποτε απευθυνθήκαμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για αυτοκέφαλο.
Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο απευθύνθηκαν δύο σχισματικές εκκλησίες, οι οποίες ενώ έχουν ίδια στάση για εκχώρηση αυτοκεφαλίας, δεν έχουν μέχρι σήμερα ενωθεί μεταξύ τους.
Πρέπει όμως να πούμε, ότι αυτή ήταν ενέργεια και πρωτοβουλία από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, καθώς και από τα μέλη της Ουκρανικής Βουλής.
Κατά τη γνώμη μας, είναι παράξενη αυτή η ψηφοφορία για το εκκλησιαστικό θέμα των βουλευτών μας, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι ορθόδοξοι, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς ούτε χριστιανοί.
Σήμερα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο είναι πολλοί ουνίτες, κάποιοι καθολικοί, Διαμαρτυρόμενοι, Ιουδαίοι και Μουσουλμάνοι, υπάρχουν πολύ πιθανόν και απίστοι.
Δεν κρίνουμε σωστό να ασχολούνται αυτοί οι άνθρωποι με εκκλησιαστικά θέματα.
Είναι πραγματικά περίεργο που ζητούν αυτοκέφαλο για σχισματικές ομάδες, αφού σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες πρέπει να επιστρέψουν στην κανονική Εκκλησία και μετά από κοινού να εξετάσουμε το θέμα της αυτοκεφαλίας.
Ποτέ στην ιστορία δεν έχουμε δει να γίνεται αυτοκέφαλη εκκλησία από σχισματικούς, κοντά από τους οποίους υπάρχει και κανονική Εκκλησία, η οποία είναι και μεγαλύτερη στην χώρα!
Όλα αυτά που γίνονται μας θυμίζουν μια δική μας λαϊκή παροιμία, που στα ελληνικά μεταφράζετε ως εξής: «Χωρίς εμένα, με έχουνε παντρέψει».
Πρέπει να ξέρετε, ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν μας έχει ενημερώσει για τίποτα, και είναι λυπηρό ότι ως μεγαλύτερη και μόνη κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία, δεν ζήτησε ούτε μια γνώμη για το εν λόγω ζήτημα.
2.) Ποια η αντίδραση αλλά και ποια τα συναισθήματα του Μητροπολίτη Ονούφριου;
Κοίταξτε κ. Πολυγένη, όπως είπα και νωρίτερα εμείς δεν γνωρίζαμε τίποτα!
Είναι λογικό ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριος, να νιώθει περίεργα, όταν στην χώρα του συμβαίνει τέτοιο ζήτημα.
Εμείς έχουμε απευθυνθεί σε όλες τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, τις οποίες έχουμε ενημερώσει γι΄ αυτές τις κινήσεις του κράτους και των σχισματικών.
Επίσης έχουμε ενημερώσει τις Τοπικές Εκκλησίες, την γνώμη και την στάση της Εκκλησίας μας σχετικά με το θέμα.
Να ξέρετε, ότι εμείς είμαστε νηφάλιοι, διότι αυτόν τον αλγόριθμο που προτείνουν να υπάρχει μια αυτοκέφαλη Εκκλησία, δεν βλέπουμε τεχνικά πως θα γίνει, αλλά και νομίζουμε είναι αδύνατον να συμβεί.
3.) Εσείς έχετε επισκεφτεί προσωπικά το Φανάρι για συνομιλίες, όπως κατά καιρούς έχουν κάνει οι σχισματικοί;
Βεβαίως και είχαμε πραγματοποιήσει επισκέψεις στο Φανάρι, και είδαμε από κοντά τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά το περασμένο έτος.
Αυτά που ακούσαμε κατά την διάρκεια της επισκέψεώς μας, δεν μας δίνουν την εντύπωση, ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα προχωρούσε σε κάτι αντικανονικό και θα έφερνε αταξία στην Ουκρανία.
4.) Πιστεύετε ότι οι Ορθόδοξες Εκκλησίες θα αποδεχθούν ένα αυτοκέφαλο στην Ουκρανία;
Πιστεύουμε, ότι εάν το έκανε η κανονική Εκκλησία σε συμφωνία με το Πατριαρχείο Μόσχας, όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες με ομοφωνία θα το είχαν αποδεχθεί.
Όμως, σε αυτή την περίπτωση που είναι οι σχισματικοί, δεν πιστεύουμε ότι οι Ορθόδοξες Εκκλησίες θα αποδεχθούν κάτι τέτοιο.
Φοβάμαι ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ένα πανορθόδοξο σκάνδαλο…
5.) Κλείνοντας θα ήθελα να μας πείτε σε περίπτωση εκχώρησης αυτοκεφάλου, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στην Ουκρανία και γενικά στην Εκκλησία;
Αυτή είναι αφηρημένη ερώτηση. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε, ότι θα γινει αυτό, αλλιώς αυτές οι ενδεχόμενες ενέργειες θα έρχονται σε αντίθεση με τους Ιερούς Κανόνες, την εκκλησιαστικη παράδοση, και γενικά στην κοινη λογική.
Το πρόβλημα είναι σε ποιον δίνουμε την αυτοκεφαλία; Στους σχισματικούς; Απίστευτο!
Πρέπει να καταλάβουμε, ότι αυτό δεν είναι σοφό, διότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ενότητα της Ορθοδοξίας, αλλά και στους απανταχού Ορθοδόξους.
Εκτός από αυτά θα ήθελα να πω σε εκείνους, οι οποίοι με τις δικές τους αντιεκκλησιαστικες ενέργειες, εξηγούν δήθεν με προσπάθειες να για αποκαταστήσουν την ενότητα της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία το εξής: αν θα έχουμε στην Ουκρανία την παράλληλη δικαιοδοσία αυτό σημαίνει, ότι δεν θα έχουμε στην χώρα μας ποτέ πια την ενιαία Ουκρανική Εκκλησία και ο λαός μας θα διαιρεθεί για αιώνες. Να είμαστε υπεύθυνοι μπροστά από τον Θεό και την Εκκλησία του Χριστού για τις ενέργειες μας.

No comments:

Post a Comment