Monday, May 7, 2018

ΛΙΑΝ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ


ΛΙΑΝ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στο ιστολόγιο “Ιδιωτική Οδός” δημοσιεύθηκε άρθρο του θεολόγου κ. Roni Bou Saba, που επιγράφεται “Το Πατριαρχείο Αντιοχείας βυθίζεται στα προβλήματά του”. 

Ο συντάκτης του άρθρου κάθε άλλο παρά εμπνέει εμπιστοσυνη επειδή ανήκει στο στενό κύκλο των Οικουμενιστών.

Παρόλα αυτά οι καταγγελίες που κάνει για πολλά θέματα, σε βάρος του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, είναι αληθέστατες και λίαν ανησυχητικές.

Η κατηγορία ότι ο Πατριάρχης Αντιοχείας δεν παρέστη στη Σύνοδο της Κρήτης δεν ευσταθεί, όπως την κατανοεί ο κ. Saba.

Το θέμα της Συνόδου δεν ήταν - όπως ανακριβώς νομίζει- η Ρωμηοσύνη και ο Σλαβισμός, αλλά ο Οικουμενισμός. Γι’ αυτό όντως είναι ανακόλουθος ο Πατριάρχης Αντιοχείας, επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια οικουμενιστική Σύνοδο. Η Εκκλησία της Αντιοχείας, όχι μόνον αναγνωρίζει από καιρό τους αιρετικούς σαν ετερόδοξες Εκκλησίες, αλλά είναι στην πράξη μια ουνιτική Εκκλησία, που εφαρμόζει "διακοινωνία" με τους Παπικούς, τους Μονοφυσίτες και τους Ουνίτες.

Είναι σε όλους σαφές ότι, για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες, που του υπαγορεύτηκαν από την Εκκλησία της Ρωσσίας, ο Πατριάρχης Αντιοχείας δημιούργησε, εκ του μηδενός, την αντιδικία με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για τη δικαιοδοσία του Κατάρ και αυτός είναι ο λόγος που προέβαλε για να απουσιάσει από τη Σύνοδο της Κρήτης και όχι επειδή είναι αντιοικουμενιστής.

Οι υπόλοιπες καταγγελίες του κ. Saba είναι, επίσης, πολύ σοβαρές. Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι ο Μακαριώτατος Αντιοχείας δεν διστάζει να εφαρμόζει το λαομίσητο και θεομίσητο μεταθετό, με μοναδικό στόχο να μεταθέσει συγγενή του επίσκοπο από την Αργεντική σε Μητρόπολη του Λιβάνου.
Έχουμε, δηλαδή, να κάνουμε με έλλειψη σεβασμού προς τους Ιερούς Κανόνες, που απαγορεύουν, ρητά, αυστηρά και επί ποινή καθαιρέσεως και αναθεματισμού το μεταθετό και παράλληλα έχουμε εκλογή επισκόπων με κριτήρια νεποτισμού.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας καταγγέλλεται, επίσης, για αυταρχισμό και Παπική νοοτροπία, αλλά και διότι, με τη στάση του, υποδαυλίζει την τάση ορισμένων για διχοτόμηση του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Πολύ ανησυχητικές οι καταγγελίες του κ. Saba, που έρχονται να επιβεβαιώσουν το κλίμα δυσπιστίας, που δημιουργήθηκε σταδιακά σε βάρος του Πατριάρχη Ιωάννη, παρά το αρχικό κλίμα ευφορίας που προκάλεσε η εκλογή του στον πατριαρχικό Θρόνο.

No comments:

Post a Comment