Wednesday, November 8, 2017

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΙΡΕΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΙΕΣ


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΙΡΕΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΙΕΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ο Καθηγητής του πανεπιστημίου του Τορόντο κ. Πωλ Λαντουκέρ επιτίθεται, σε πρόσφατο άρθρο του (σε μετάφραση Σοφίας Κουνάβη και επιμέλεια Νικολάου Ασπρούλη της Θεολογικής Ακαδημίας Βολου), στην Εκκλησία της Βουλγαρίας. 

Ο λόγος; Διότι με την απόφαση της 26.4.2016  θεωρεί τους Παπικούς, Προτεστάντες και Μονοφυσίτες εκτός Εκκλησίας και αρνήται να τους ονομάσει Εκκλησίες. Το ίδιο έπραξε στις 26.5.2016 και η Ελλαδική Εκκλησία (με τις γνωστές παράνομες ανατροπές στο Κολυμβάριο). Η Απόφαση της 26.4.2016 τονίζει μεταξύ άλλων ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία ουδέποτε απώλεσε την ενότητά της. Ο κ. Καθηγητής προβάλλει τον εξής ισχυρισμό: Οι Κόπτες, Αρμένιοι και Ιακωβίτες Μονοφυσίτες ευρίσκονταν εντός της Εκκλησίας ως το 451 κι οι Παπικοί ως το 1054. Και συνεχίζει: «Οι Εκκλησίες αυτές δεν βρίσκονται σε κοινωνία με τη μετέπειτα γνωστή ως ορθόδοξη Εκκλησία. Πού βρίσκεται λοιπόν η αδιάλειπτη ενότητα, η οποία με τόση σιγουριά διακυρήσσεται στο ανακοινωθέν της Εκκλησίας της Βουλγαρίας»; 

Η απάντηση είναι η εξής: Η ενότητα, Ελλογιμώτατε, υφίσταται αείποτε στην Εκκλησία του Χριστού, όπου υπάρχει «εις Κύριος, μία πίστις, εν Βάπτισμα». Μιλάμε σαφώς και απεριφράστως για ενότητα στην πίστη. Μάλιστα. Πριν εκπέσουν της αληθείας οι Κόπτες, Αρμένιοι και Ιακωβίτες Μονοφυσίτες ήσαν μέλη της Εκκλησίας. Αποκόπηκαν διότι επέμεναν σε κακοδιδασκαλίες, που τις κατεδίκασε η Δ΄ Οικουμενική Σύνοδος. Το αυτό συνέβη και με τους Παπικούς. Ο Πάπας ήταν -ως Ορθόδοξος αρχιερεύς- πρώτος μεταξύ ίσων επισκόπων. Από το 1054 και εντεύθεν ΔΕΝ είναι Ορθόδοξος, αλλά αιρεσιάρχης, αφού θέλησε να επιβάλει κακοδιδασκαλίες όπως το Φιλιόκβε, το παπικό πρωτείο και αλάθητο, την κτιστή χάρη, την απαγορευμένη από το Ευαγγέλιο κοσμική εξουσία, κ.ο.κ.. Άρα δεν μιλάμε για Εκκλησία, διότι αυτή είναι «στύλος και εδραίωμα της ΑΛΗΘΕΙΑΣ». Όπου η αλήθεια της πίστεως ΔΕΝ υπάρχει, ΔΕΝ υπάρχει Εκκλησία. Το αυτό ισχύει και για τους Κόπτες, Αρμένιους και Ιακωβίτες Μονοφυσίτες. Αναμφίβολα η προτεσταντικής κοπής Θεωρία των κλάδων γοητεύει τον κ. Λαντουκέρ. Εμείς ορθοδόξως την αποστρεφόμαστε, όπως και τον οικουμενιστικό σκοπό «όλοι το ίδιο είμαστε».

No comments:

Post a Comment