Tuesday, November 28, 2017

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΙΕΡΟΜ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_________

Ιερομόναχου Γρηγορίου, Ο Ιερός Χρυσόστομος, Διάκονος Θεού και ανθρώπων, Μάρτυς Ιησού Χριστού, Έκδ. Ιερού Κουτλουμουσιανού Κελλίου Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, Άγιον Όρος, 2017, σσ. 247.

Του κ. Ανδρέα Κυριακού, Θεολόγου
=====

Με θέμα πελώριο και με πρόσωπο κολοσσιαίων διαστάσεων επέλεξε να ασχοληθεί ο π. Γρηγόριος, δόκιμος Αγιορείτης συγγραφέας, που διακρίνεται από μακριά για την επάρκειά του. Για τον Ιερό Χρυσόστομο έχουν, ως είναι γνωστόν τοις πάσι, γραφτεί πλείστα όσα βιβλία αλλά και αναρίθμητα άρθρα πάλαι τε και επ’ εσχάτων. 

Ο Οσιολογιώτατος συγγραφέας επέλεξε να μας παρουσιάσει τον ιερό Πατέρα μέσα από τις «επιστολές που έστειλε από την εξορία στα πολυάριθμα πνευματικά του τέκνα». Αντλεί, επίσης, πληροφορίες από «δύο θαυμάσιες εκτενείς πραγματείες που απηύθυνε ο Άγιος στους πιστούς της Βασιλευούσης». 

Ο π. Γρηγόριος, με γλαφυρό ύφος, σκιαγραφεί το βίο του ιερού Πατρός, κάνοντας αρχή από τη γέννησή του, τα νεανικά του χρόνια, τους ασκητικούς του αγώνες αλλά και τη διακονία του στην Αντιόχεια. Μας παρουσιάζει στη συνέχεια το μοναδικό και ανεπανάληπτο κηρυκτικό του χάρισμα, που του απέδωσε την προσωνυμία Χρυσόστομος και την ακούσια προαγωγή του στο αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως. 

Στο κεφάλαιο που επιγράφεται «Μάρτυς Ιησού Χριστού» ρίχνει άπλετο φως στη μανία των διωκτών του Αγίου, αλλά και στα βάσανα της εξορίας και την απερίγραπτη καρτερία του ιερού Πατρός, που δοκιμάστηκε «ως χρυσός εν χωνευτηρίω» και δικαίως χαρακτηρίζεται σαν μάρτυς Ιησού Χριστού. 

Φρίττει και ιλιγγιά ο αναγνώστης όταν πληροφορείται το ποιμαντικό έργου του εξόριστου Αρχιεπισκόπου, που χαρακτηρίζεται από την εκ του μακρόθεν ποιμαντική καθοδήγηση των πιστών, αλλά και το ιεραποστολικό του εργο στη Φοινίκη, τη Γοτθία και την Περσία! Αυτά που δεν κάνουν πολλοί άνευ προβλημάτων ποιμένες τα έκανε πράξη ο εξόριστος, καταδιωκόμενος και κατατρυχόμενος από ποικίλες αρρώστιες και πειρασμούς ιεράρχης του Χριστού Χρυσόστομος.

Στο κεφάλαιο που επιγράφεται «Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν» μας παρουσιάζει το τέρμα της επίγειας πορείας του μαρτυρικού ιεράρχου. 

Το βιβλίο γραμμένο σε ρέουσα γλώσσα -ο π. Γρηγόριος είναι δεινός χειριστής του καλάμου- «αναγκάζει» τον αναγνώστη να σπεύδει να ολοκληρώσει την ανάγνωση του παρόντος. 

Αν προσθέσει κανείς και την αρτία, από πάσης απόψεως, εμφάνιση του βιβλίου, αλλά και τις σημειώσεις, το ευρετήριο ονομάτων και θεμάτων, αλλά και αγιογραφικών χωρίων, όπως και τα ωραιότατα σχέδια, αναμφιβόλως θα πεισθεί, όποιος το πάρει στα χέρια του, ότι τα συγχαρητήρια μας προς το συγγραφέα, δεν αποτελούν το παράπαν καρπόν φιλοφρονήσεως, ούτε σχήμα υπερβολής.

No comments:

Post a Comment