Friday, November 24, 2017

Η ΚΥΡΙΑ ΛΩΡΙΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ


Η ΚΥΡΙΑ ΛΩΡΙΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ
=====

Δέν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι στην πρακτική της η Εκκλησία αποκατέστησε την γυναίκα στην οντολογική της ισοτιμία με τον άνδρα παρά όλη της την ρητορική. Πρακτικά πολλές φορές οι Κανόνες ξεπεράστηκαν κατά το "τοις τοιούτοις ουκ έστιν νόμος." Μερικές φορές -μοιάζει λίγο αστείο- οι Κανόνες φαίνονται ως απέλπιδες προσπάθειες να περιορίσουν την γυναικεία δυναμικότητα. Μερικές φορές φαίνονται απλά ως όπλα, όπου είναι ενοχλητικές και φλύαρες καί διεισδυτικές εκεί που δεν την σπέρνουν, να έχουμε να της κοπανήσουμε έναν Κανόνα στα μούτρα, έτσι ως μία "πατηνή" που λέει ο λόγος. 

Πώς μπορούμε να πούμε ότι έχουν μία απόλυτη ισχύ τα περί ησυχίας καί σιωπής, όταν η Εκκλησία έχει υιοθετήσει ύμνους γυναικών υμνογράφων;! Ο π. Θεόδωρος Ζήσης παρατήρησε κάτι που μας λανθάνει, ότι δηλαδή η Αγία Βαρβάρα επεσκίασε ποιόν; Τον μέγα εν γεννητοίς, τον Άγιο Ιωάννη Δαμασκηνό και αυτό είναι μία μεγάλη αδικία. Πολύ φοβάμαι ότι ακόμα και θα τον εκτοπίσει, δηλαδή η Εκκλησία να καθιερώσει μία άλλη ημέρα εορτής του μεγάλου Αγίου. Δεν είναι δυνατόν η Εκκλησία να μην αναπέμπει ύμνους στον Άγιο που γέμισε την Εκκλησία με ύμνους και θεολογία και υπήρξε ένα από τα πιό λαμπρά πνεύματα. Ακόμα και στα ημερολόγια με τις γιορτές περνά στα ψιλά! 

Ας μην βλέπουμε, λοιπόν, μόνο την ρητορική της Εκκλησίας. Ας βλέπουμε και την πράξη της. Οι Ιεροί Κανόνες καλώς υπάρχουν και δεν είναι καθόλου αστείο ότι τους χρησιμοποιεί η Εκκλησία εκεί που θέλει. Αν κάποιοι θέλουν να τους τροποποιήσουν και να εισαγάγουν την ιερωσύνη των γυναικών μην ξεχάσουν να επιτρέψουν και τον γάμο των ιερέων κατόπιν χηρείας ή κατόπιν αφιερώσεως. Θα είναι ένας απίθανος συνδυασμός! Θα έχουμε να λέμε για τα παρασκήνια του ιερού! Η ιστορία έδειξε ότι κανείς δεν εμπόδισε την γυναίκα να γίνει μία μεγάλη θεολόγος. Από μόνη της δεν έγινε! 

No comments:

Post a Comment