Monday, May 5, 2014

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑΣ π. ΚΛΕΟΠΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ



ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑΣ π. ΚΛΕΟΠΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
========

Διαβάσαμε το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Νίκου Μαγγίνα στο Amen.gr:

“Νέος Μητροπολίτης Σουηδίας εξελέγη πριν από λίγο από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου ο Αρχιμανδρίτης Κλεόπας Στρογγύλης εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Βοστώνης. Νωρίτερα η Αγία και Ιερά Σύνοδος εξέλεξε τον μέχρι σήμερα Μητροπολίτη Σουηδίας Παύλο, ύστερα από 40 χρόνια διακονίας στην επαρχία της βορείου Ευρώπης, στην ιστορική Μητρόπολη Αμασείας.

Η εκλογή πραγματοποιήθηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.”

Τον π. Κλεόπα ελάχιστα γνωρίζω, επειδή από χρόνια διακονεί στη Βοστώνη. Τον είδα εξ αποστάσεως πριν πολλά χρόνια όταν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ήταν ο Σεβ. κ. Σπυρίδωνας. 

Οταν διάβασα την είδηση της εκλογής του με απασχόλησαν τα πιο κάτω ερωτήματα χωρίς αυτά να συνιστούν κατ’ ανάγκην κριτική για την εκλογή του.

1.) Δεν υπήρχε κληρικός στη Μητρόπολη Σουηδίας, που γνωρίζει και την Σουηδική γλώσσα, που θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Σεβ. Παύλο και το Πατριαρχείο έκρινε ότι έπρεπε να επιλέξει ως νέο Μητροπολίτη Σουηδίας κληρικό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής;

2.) Δεν γνωρίζω κάτι αρνητικό για τον π. Κλεόπα -αφού, όπως ανέφερα, ούτε την ευχή του δεν αξιώθηκα ποτέ να πάρω-, αλλά νεωτεριστής κληρικός μου φαίνεται, αν κρίνω από την αντιπαραδοσιακή του εμφάνιση.

Συμμετείχε επίσης δυστυχώς στις συμπροσευχές του Σεβ. Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιου με τον καρδινάλιο της Βοστώνης την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ θλίψη προκάλεσε η παρουσία του στο φιλολογικό μνημόσυνο για τα σαραντάχρονα από την εκδημία του Πατριάρχη Αθηναγόρα που έγινε στην Κωνσταντινούπολη.

Μακάρι να υπηρετήσει τον Κύριο με ταπείνωση, παραδοσιακό φρόνημα και φόβο Θεού ο νέος Μητροπολίτης Σουηδίας και χωρίς να προβαίνει σε οικουμενιστικές ασχημίες.

No comments:

Post a Comment