Saturday, March 2, 2013

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ, ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΖΩΗ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_____________

Για την Πίστη (Το Σύμβολο της πίστεως), την προσευχή (Η Κυριακή προσευχή) και την εν Χριστώ ζωή (Οι κυριότερες εντολές της Καινής Διαθήκης), Οπως τα διδάσκουν οι Αγιοι Πατέρες της Εκκλησίας, Εκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλλας, Βουλιαγμένης & Βάρης, Γλυφάδα 2012, σσ. 135.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=================

Ο ομολογητής Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος κατενόησε κάτι απλό το οποίο πολλοί αρνούνται να καταλάβουν.

Συνηθίζεις να γράφεις εκτενή κείμενα;

Δικαίωμά σου, αλλά μην κάνεις μετά παράπονο, επειδή δεν θα τα διαβάσει σχεδόν κανένας.

Ο Σεβ. κ. Παύλος όμως, επειδή δεν ενδιαφέρεται να εκδώσει κείμενα για να εμπλουτίσει το βιογραφικό του ή για να εντυπωσιάσει τους αναγνώστες με την έκτασή τους, φρόντισε με την παρούσα έκδοση να βοηθήσει τους πιστούς να κατανοήσουν τις βασικές προσευχές της Εκκλησίας μας, όπως είναι το “Σύμβολο της Πίστεως” και η “Κυριακή Προσευχή” σύμφωνα με τη διδασκαλία των Αγίων Πάτερων .

Το έργο ανέλαβε να φέρει σε πέρας ανώμυμος κύριος που υπογράφει το βιβλίο ως ΓΕ. ΜΑ. και ο οποίος έκανε θαυμάσια δουλειά.

Βασικά για κάθε λέξη του Συμβόλου της Πίστεως και της Κυριακής Προσευχής παραθέτει την αντίστοιχη πατερική ερμηνεία του χωρίου.

Σε ένα τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου ο συγγραφέας παραθέτει απόσπασμα από το βιβλίο “Χριστοήθεια των χριστιανών” του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στο οποίο αναπτύσσει τις κυριότερες εντολές του Ευαγγελίου όπως τις ανέλυσε ο Αγιος Νικόδημος Αγιορείτης και άλλοι Αγιοι Πατέρες.

Αν και υποψιαζόμαστε ότι οι Νεορθόδοξοι θα ενοχληθούν από τη συμπερίληψη αποσπασμάτων από το έργο του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, αφού θεωρούν τον Αγιο ως Δυτικόφρονα, ο Σεβασμιότατος και ο συντάκτης του βιβλίου έχουν κάθε δικαίωμα να καυχώνται εν Κυρίω επειδή έδωσαν στους πιστούς ένα όντως ευανάγνωστο σύγγραμμα λίαν χρήσιμο και ουσιαστικά ψυχωφέλιμο σε μια καλαίσθητη έκδοση.

Η διαπίστωση του Σεβασμιότατου ότι υπάρχει βαθειά έλλειψη λειτουργικής παιδείας στο λαό μας ειναι και δική μας διαπίστωση. Γι’ αυτό αντί να γίνονται αντορθόδοξες εισηγήσεις για Νεοβαρλααμικές μεταγλωττίσεις των ιερών κειμένων το κήρυγμά των λειτουργών της Εκκλησίας πρέπει να στραφεί προς τη λειτουργική αγωγή, τη θεολογία των εικόνων και τη δογματική κατήχηση του λαού μας.

No comments:

Post a Comment