Saturday, November 21, 2020

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ,ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΡΩΗΝ ΡΑΣΚΑΣ ΑΡΤΕΜΙΟΥ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΙΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΡΩΗΝ ΡΑΣΚΑΣ ΑΡΤΕΜΙΟΥ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΙΟ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Το Πατριαρχείο της Σερβίας δέχτηκε νέο ισχυρότατο πλήγμα.


Τρίτος ιεράρχης του Πατριαρχείου Σερβίας, ο Σεβασμιώτατος πρώην Ράσκας Αρτέμιος (Ραντοσάβλιεβιτς), απεδήμησε εις Κύριον, αφού έχασε την μάχη με τον φονικό κορωνοιό.


Λίγες μέρες προηγουμένως έχασε την ζωή του, από κορωνοιό, ο Μαυροβουνίου κυρός Αμφιλόχιος και λίγες μέρες αργότερα ο Πατριάρχης των Σέρβων κυρός Ειρηναίος.


Η απώλεια του κυρού Αρτέμιου άνοιξε μεγάλη πληγή στην ψυχή μας.

Ασχέτως του ότι διαφωνούμε με την στάση του τα τελευταία χρόνια της ζωής του, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι, στα πλείστα σημεία, ήταν ο πιο πιστός μαθητής του Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς.


Παρέμεινε, μέχρι τέλους της ζωής του, ο πιο γνήσιος αντιοικουμενιστής Ιεράρχης της Εκκλησίας της Σερβίας, πιστός μέχρι τέλους στις υποθήκες του Αγίου του Γέροντα και μεγάλου Πατέρα και Διδασκάλου της Ορθοδοξου Εκκλησίας, Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς.

Δυστυχώς, οι άλλοι μαθητές του Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς δεν τήρησαν την ίδια γραμμή και μας απογοήτευσαν οικτρά. 


Δύο από αυτούς, ο Σεβ. Μπάτσκας Ειρηναίος (Μπούλοβιτς) και ο κυρός Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος (Ράντοβιτς), πήγαν στο Βατικανό για να πάρουν επισκοπικό δακτυλίδι από τον Πάπα. 


Δυστυχώς και ο κορυφαίος Ορθόδοξος θεολόγος, πρώην Ερζεγοβίνης Αθανάσιος (Γιέφτιτς), παρόλο ότι δεν υιοθέτησε την ίδια πρακτική, έβαλε νερό στο κρασί του μέχρι σημείου που μεθόδευε πρόσκληση στον Πάπα για να επισκεφθεί την Εκκλησία της Σερβίας.

Ο κυρός Αρτέμιος, όμως, έμεινε βράχος της πίστεως μέχρι τέλους και αγωνιζόταν -συν τοις άλλοις- για την έξοδο του Πατριαρχείου της Σερβίας, από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των αιρέσεων, γνωστό ως ΠΣΕ.


Θα θυμόμαστε πάντοτε την ταπεινή του ψυχή, την ευγένεια του ήθους του και την αφοσίωσή του στον Χριστό και την Ορθόδοξη Εκκλησία Του.


Είθε Κύριος ο Θεός να αναπαύσει εν Χώρα Ζώντων τον δούλο του Θεού επίσκοπο Αρτέμιο.


Η απώλεια του κυρού Αρτέμιου ελπίζουμε να προβληματίσει τους Αποτειχισμένους και τους άλλους παραδοσιακούς κληρικούς, οι οποίοι υποτιμούν τον φονικό ιό και βάζουν σε θανάσιμο κίνδυνο την ζωή των συνανθρώπων τους.

No comments:

Post a Comment