Thursday, November 12, 2020

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ,ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, παραθέσαμε ένα πολύ κατατοπιστικό ρεπορτάζ του κ. Βικέτου, από το ιστολόγιο “Αγγελιαφόρος”, που αφορά την έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, για να εξετάσει την μνημόνευση του Κιέβου Επιφάνιου από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.


Εκφράζουμε την πιο ειλικρινή χαρά μας, επειδή ο Μακαριώτατος συγκάλεσε έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, αφού ουδείς άλλος, εκτός από την Ιερά Σύνοδο, δεν μπορεί να καθορίζει την στάση της Εκκλησίας της Κύπρου για ένα τόσο σοβαρό θέμα.


Μια μόνον επιφύλαξη σε όσα αναφέρει στο ρεπορτάζ ο κ. Βικέτος.

Αναφέρει συγκεκριμένα: 


Ερωτηματικό φαίνεται να υπάρχει για την στάση των Επισκόπων Νεαπόλεως και Λήδρας.”


Προσωπικά δεν έχω κανένα ερωτηματικό για την στάση που θα τηρήσει ο Θεοφιλέστατος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος.


Από πού πηγάζει αυτή μου η πεποίθηση;


Από την στάση που τήρησε ο Θεοφιλέστατος, σε όλες ανεξαιρετα τις προηγούμενες περιπτώσεις, όταν ο Πανιερώτατος Λεμεσού συγκρούστηκε με τον Αρχιεπίσκοπο.


Σε όλες τις περιπτώσεις ο Θεοφιλέστατος συντάχθηκε με την βούληση του Αρχιεπισκόπου. 


Σε ορισμένες περιπτώσεις, ψήφισε όπως ακριβώς ήθελε ο Αρχιεπίσκοπος και περιορίστηκε να καταγράψει την επιφύλαξή του στα πρακτικά της Συνόδου.

Συμφωνώ, όμως, με τον κ. Βικέτο, ότι υπάρχει ερωτηματικό για την στάση, που θα τηρήσει ο Θεοφιλέστατος Λήδρας Επιφάνιος.


Αυτό που σίγουρα ξέρουμε, είναι ότι -προφανώς- ο Θεοφιλέστατος Λήδρας θα ακολουθήσει, με θρησκευτική ευλάβεια, τις οδηγίες που θα του δώσει ο Πανιερώτατος Λεμεσού κ. Αθανάσιος. 


Ο Μητροπολίτης Λεμεσού, όμως, -ως γνωστόν- είναι μεγάλος τακτικιστής και, ως εκ τούτου, είναι εντελώς απρόβλεπτος. 


Θα πρέπει, επομένως, να περιμένουμε την συνεδρία της Ιεράς Συνόδου για να μάθουμε ποια στάση θα τηρήσει ο Θεοφιλέστατος Λήδρας.


Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζω αυτό που έγραψα πριν λίγες μέρες. 


Η αντίδραση του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθνάσιου, για την μνημόνευση του Κιέβου Επιφάνιου, από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, μοιάζει με το χαμόγελο της κ. Γ. Αγγελοπούλου, η οποία χαμογελά τόσο, όσον δεν θα χαλάσει το μακιγιάζ της.!!!

Ο Πανιερώτατος Λεμεσού αντιδρά τόσο, στην μνημόνευση του Κιέβου Επιφάνιου, από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, όσο θα του δίνει την δυνατότητα να εξασφαλίσει την ανεμπόδιστη ροή δεκάδων εκατομμυρίων ετησίως από τα Ρωσσικά βαλάντια. 


Επ’ ουδενί λόγω, όμως, δεν θέλει να συγκρουστεί ευθέως με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επειδή δεν έχει απολύτως καμμία διάθεση να εκτροχιάσει την διαδικασία Αγιοκατάταξης του Ιωσήφ του Βατοπαιδινού. 


Ούτε ασφαλώς θέλει να διακινδυνεύσει την εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, αφού δύο τουλάχιστον Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κύπρου πρόσκεινται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η ψήφος των οποίων θα έχει καθοριστική σημασία στις επόμενες Αρχιεπισκοπικές εκλογές.

No comments:

Post a Comment