Monday, November 30, 2020

Α. ΒΙΚΕΤΟΥ,Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΚΚΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 81 ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΚΚΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 81 ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Του κ. Αριστείδη Βικέτου

=====

Την διαγραφή από τον Καταστατικό Χάρτη (Κ.Χ.) της Εκκλησίας Κύπρου του  άρθρου  81 ( Έκκλητον, δηλαδή άσκηση έφεσης  καταδικασθέντος Αρχιερέως ενώπιον  του Οικουμενικού Πατριαρχείου)  ζητά ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος, ο οποίος θέτει το ζήτημα στο βιβλίο του, με τίτλο το «ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΘΕΙΟΥΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ». Μάλιστα, ο κ. Νικηφόρος, ο οποίος το 2010 ψήφισε το συγκεκριμένο άρθρο και τον Κ.Χ. στο σύνολό του, τονίζει τώρα ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας  Κύπρου «οφείλει πάραυτα να διαγράψει από τον ψηφισθέντα  το 2010 Καταστατικό της Χάρτη το άρθρο 81».

Επίσης, προκαλεί εντύπωση και το γεγονός ότι το Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου το 2001 εξέδωσε ειδικό τόμο , τιτλοφορούμενο «Τα Πατριαρχικά Έγγραφα των ετών 1600-1878». Στον τόμο αυτό παρατίθενται πολλά έγγραφα περί του Εκκλήτου Κυπρίων Αρχιερέων προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στο βιβλίο του για το Ουκρανικό ο Μητροπολίτης Κύκκου αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο, με τίτλο «Έχει ή όχι το  Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως το Κανονικό Δικαίωμα να δέχεται υπερορίως (σ.σ: πέρα από τα όρια της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας του) εκκλήτους προσφυγές».

Ο Μητροπολίτης Κύκκου, αφού προσπαθεί να πείσει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έχει Κανονικό Δικαίωμα για εκκλήτους προσφυγές, γράφει στην σελίδα 103:

«Στο σημείο αυτό και έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, επιβάλλεται να επισημάνουμε και μετ’ επιτάσεως να τονίσουμε, ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου οφείλει πάραυτα να διαγράψει από τον ψηφισθέντα το 2010 Καταστατικό της Χάρτη το άρθρο 81, με το οποίο δίνεται στον καταδικασθέντα για κανονικά αδικήματα Αρχιερέα το δικαίωμα εκκλήτου προσφυγής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, κατά τα προβλεπόμενα (όπως λανθασμένα τονίζεται) υπό των ιερών Κανόνων. 

Λέγει το συγκεκριμένο άρθρο: «Αρχιερεύς, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή στερητική της ιερωσύνης, ή σε έκπτωση από τον Θρόνο, ή σε ποινή αργίας, που επιφέρει έκπτωση, μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα του εκκλήτου ενώπιον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά τα προβλεπόμενα από τους ιερούς Κανόνες».

Επίσης, στην σελίδα 109 ο κ. Νικηφόρος υποστηρίζει: “…αν αποδεχθούμε και δεν διαγράψουμε το άρθρο 81 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, που δίνει στους Επισκόπους της το δικαίωμα του εκκλήτου ενώπιον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι ως να αποδεχόμαστε, ότι το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα δεν είναι πλήρες, αλλά ελλιπές, αφού το δικαίωμα να κρίνει τους Επισκόπους της τελεσίδικα και αμετάκλητα το έχει όχι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, αλλά το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Έγκυρη πηγή επεσήμανε ότι το αίτημα του Μητροπολίτη Κύκκου ταυτίζεται πλήρως με την θέση του Πατριαρχείου Μόσχας για το ζήτημα του Εκκλήτου. “Ακόμη χειρότερος”, σύμφωνα με την ίδια πηγή, “είναι ο εντελώς αβάσιμος και εξωπραγματικός ισχυρισμός ότι η μη διαγραφή από τον Κ.Χ. του άρθρου 81 σημαίνει τάχα ότι το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας Κύπρου «δεν είναι πλήρες, αλλά ελλιπές»”.   

Επίσης, σημειώνεται ότι το βιβλίο στο σύνολό του κινείται στην λογική του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο  αγωνίζεται πλέον να αποτρέψει ή να ακυρώσει  με κάθε πρόσφορο μέσο, θεμιτό ή και αθέμιτο, την αναγνώριση της ανακηρύξεως της αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας  Ουκρανίας”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, μιλώντας (12 Οκτωβρίου 2019) στην Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Ελλάδος, είχε τονίσει

β. Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον έχει το προνόμιον της «εκκλήτου προσφυγής» και παρά Αρχιερέων ετέρου εκκλησιαστικού κλίματος, εάν και εφ’ όσον ο εκκαλών Αρχιερεύς ήθελε υποβάλη σχετικόν αίτημα (Βλ. Φιλάρετος, Μακάριος) (Κανόνες 9 και 17 Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου).

ΠΗΓΗ:

Ιστολόγιο "Αγγελιαφόρος"

No comments:

Post a Comment