ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ 80 ΕΤΩΝ
Του Διδάκτορος της Θεολογίας
Ανδρέα Παπαβασιλείου
==========================
Στα μέσα Νοεμβρίου του περασμένου χρόνου ο Πατριάρχης Σερβίας Παύλος Σταΐκοβιτς άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών, ύστερα από μακρά δοκιμασία λόγω γήρατος. Με τον αείμνηστο Πατριάρχη γνωριζόμασταν από τα φοιτητικά μας χρόνια, προ πενήντα και πλέον ετών, όταν αυτός ήλθε στην Ελλάδα ως μεταπτυχιακός φοιτητής. Ήταν τότε ο αείμνηστος Πατριάρχης ένας απλός ιερομόναχος. Στα δύο χρόνια της προσωπικής μας αναστροφής μαζί του, στο Θεολογικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας, είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλά και να εκτιμήσουμε τη σεμνότητά του, την πνευματικότητά του και τα άλλα χαρίσματά του. Με αυτόν τον πλούτο στην πνευματική του φαρέτρα, τόσο ως Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης, όσο και ως Πατριάρχης Σερβίας για δεκαεννέα χρόνια, αναδείχθηκε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ορθοδοξίας κατά τα τελευταία χρόνια.
Η ιεραρχία της Σερβίας, ακολουθούσα τη λεγόμενη "αποστολική κλήρωση", σε ειδική εκλογική συνέλευση, στις 22 Ιανουαρίου 2010, ως νέο Πατριάρχη της Εκκλησίας αυτής, για να διαδεχθεί τον μακαριστό Παύλο, εξέλεξε τον μέχρι πρόσφατα Μητροπολίτη Νύσσης, Ειρηναίο Γαβρίλοβιτς, ο οποίος είναι 80 ετών. Η εκλογή του Μητροπολίτη Νύσσης Ειρηναίου θεωρήθηκε ως ανατροπή των προγνωστικών, σύμφωνα με τα οποία επικρατέστεροι για τον πατριαρχικό θρόνο ήταν ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος Ράντοβιτς και ο Επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος Μπούλοβιτς. Και οι δύο αυτοί Ιεράρχες είναι πολύ γνωστοί στην Κύπρο από τις επανειλημμένες επισκέψεις τους ως ομιλητές σε θεολογικά και εκκλησιαστικά συνέδρια. Ο νέος Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, κατά την εκτίμηση πολλών σχολιαστών, διαθέτει αρκετά προσόντα. Ανάμεσα σ' αυτά είναι η θεολογική του παιδεία και η όλη ευρυμάθειά του, ενώ ως πνευματικά του χαρίσματα εξαίρονται η σεμνότητα και η λιτότητα του βίου του. Προστίθεται ακόμη και το γεγονός, ότι για κατάλυμά του είχε μόνο ένα μικρό δωμάτιο του Επισκοπικού Μεγάρου, σε αντίθεση με πολλούς άλλους Ιεράρχες, οι οποίοι κατέχουν τεράστιους χώρους, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, για υποδοχές και δεξιώσεις, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι εξακολουθούν να ανήκουν στην τάξη των μοναχών.
Και τον νέο Πατριάρχη Ειρηναίο είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε, όσο επέτρεπε η διάρκεια ενός εβδομαδιαίου διορθόδοξου Συνεδρίου, που οργανώθηκε από την Ελλαδική Εκκλησία, πριν από τριάντα και πλέον χρόνια, στη μονή της Πεντέλης, για να τιμηθεί η μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 1.600 χρόνων από την κοίμησή του. Ακροθιγής ήταν η γνωριμία μας, ωστόσο αρκετή για τη διαμόρφωση κάποιας άποψης για τον συγκεκριμένο Πρωθιεράρχη.
Ο Πατριάρχης Ειρηναίος αρχίζει τη νέα φάση της εκκλησιαστικής του σταδιοδρομίας με μερικά αρνητικά γι' αυτόν στοιχεία και κατ' επέκταση την ίδια τη Σερβική Εκκλησία. Ως πρώτο αρνητικό στοιχείο σημειώνεται η μεγάλη ηλικία του. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος στα 80 του χρόνια να έχει διαύγεια πνεύματος, να συντηρεί την οξύτητα της μνήμης του, να εμπιστεύεται με ασφάλεια την κρίση του, να εκπονεί φιλόδοξα σχέδια, να καταρτίζει μακρόπνοα προγράμματα, να αναλαμβάνει κοπιώδεις υπευθυνότητες, να διατηρεί τη θαλερότητα της προγενέστερης ώριμης ηλικίας του. ΄Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄, σε ανύποπτο χρόνο, ενώ ήταν ακόμη Μητροπολίτης Πάφου, έλεγε ότι θα αποχωρούσε από την "ενεργό δράση", όταν θα γινόταν 65 ετών, για να μη φτάσει στην κατάσταση που βρέθηκε ο προκάτοχός του, δεν μπορεί κανείς να αναμένει από ένα ογδοντάχρονο Πατριάρχη, ότι θα φέρει στο ακέραιο την αποστολή του. Η φύση έχει τη σιδηρά νομοτέλειά της, στην οποία δεν μπορεί κανείς να αντιταχθεί. Η φύση βιάζει, δεν εκβιάζεται.
Ως δεύτερο αρνητικό στοιχείο για την πατριαρχία του Ειρηναίου, είκοσι δύο μόνο ημέρες μετά την εκλογή του στην προεδρία της σερβικής Εκκλησίας, είναι η πρωτοφανής δίωξη του Επισκόπου Ράσκας και Πριζρένης, Αρτεμίου, τον οποίο απομάκρυνε από την έδρα του, κατηγορώντάς τον για οικονομικές ατασθαλίες και ανυπακοή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Επίσκοπος Αρτέμιος είναι μαθητής του Γέροντος Ιουστίνου Πόποβιτς και σφοδρός πολέμιος του Οικουμενισμού. Η δίωξη του Επισκόπου Αρτεμίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Ως τρίτο αρνητικό στοιχείο για τον Πατριάρχη Ειρηναίο αναφέρεται η σπουδή την οποία εξεδήλωσε για προσέγγιση με τον Πάπα και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αυτό το γεγονός ήταν κι ένας από τους λόγους που προκάλεσαν τον τίτλο πρόσφατου σχετικού ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ορθόδοξος Τύπος", στο οποίο ο νέος Πατριάρχης της Σερβίας χαρακτηρίζεται ως "φιλοπαπικός". Και ο λόγος είναι ότι ακολουθεί τα βήματα του δικού μας Αρχιεπισκόπου, ο οποίος, προτού συναντήσει τους Ορθοδόξους Προκαθημένους, έσπευσε να εναγκαλιστεί τον Πάπα στο Βατικανό.
Και το μεν αρνητικό στοιχείο της γεροντικής του ηλικίας δεν μπορεί να υπερβεί, επειδή είναι έξω από τις ανθρώπινες δυνατότητες. Τα άλλα όμως που προέκυψαν με τις προβληματικές "προτεραιότητές" του μπορεί να αναιρεθούν αν διαφοροποιήσει τη γραμμή πλεύσης του σκάφους της σερβικής Εκκλησίας. Αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι αποτελεί κεφάλαιο για την Ορθοδοξία, σε μία περίοδο που παρατηρούνται τόσες ανησυχητικές τάσεις για εκπτώσεις στα θέματα της πίστεως και του ήθους της χριστιανικής Ανατολής”.
Πηγή:
Εφημερίδα “Πολίτης”
No comments:
Post a Comment