Monday, April 6, 2015

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ



ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

«Τη Αγία και Μεγάλη Τρίτη της των δέκα παρθένων παραβολής, της εκ του ιερού Ευαγγελίου μνείαν ποιούμεθα».  

Τι σημαίνει ότι οι δέκα παρθένες που αντιπροσωπεύουν ολόκληρη την ανθρωπότητα «χρονίζοντος δε του Νυμφίου ενύσταζον πάσαι και εκάθευδον»; Μας αποκαλύπτει τον ύπνο του θανάτου, δρόμο που θα βαδίσουμε όλοι μας. 

Η φωνή μέσα στη νύκτα: «Ιδού ο Νύμφιος έρχεται εξέλθετε εις απάντησιν αυτού», μας φανερώνει το εξαφνικό της Β΄ Παρουσίας του Κυρίου και το ξύπνημα των δέκα την ανάσταση των νεκρών. 

Μας ομιλεί το ιερόν Ευαγγέλιον για το ότι αι μωραί παρθένοι δεν είχον «έλαιον εν τοις αγγείοις αυτών» και από την άλλη ότι οι υπόλοιπες πέντε, οι φρόνιμες παρθένες, αρνήθηκαν να τους δώσουν έλαιον, επειδή δεν εφοβούντο ότι δεν θα αρκέσει και στις ίδιες. 

Γιατί η τόση ασπλαχνία και φειδώ, θάλεγε κανείς, των πέντε παρθένων, που παρουσιάζονται μάλιστα και ως «φρόνιμοι»; Το λάδι εδώ αντιπροσωπεύει την προσωπική ζωή του καθενός μας, που είναι πράγμα που δεν δανείζεται. Το λάδι είναι οι προσωπικές μας αρετές και η σωστή πίστη, δηλαδή η Ορθοδοξία. Χωρίς αρετές δεν εισέρχεται ο πιστός στον Νυμφώνα, δηλαδή στη Βασιλεία του Θεού. 

Οι οικουμενιστές αρνούνται ότι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία είναι η Ορθοδοξία, βλέπουν «διαιρεμένη Εκκλησία» και ονομάζουν τον από αιώνων  εκπεσόντα της αληθείας Παπισμό «αδελφή Εκκλησία της πρεσβυτέρας Ρώμης», ψάχνουν να βρουν ιερωσύνη στους ευρισκομένους πέραν του χώρου και αυτών των αιρετικών Αγγλικανούς (όπως ο Μελέτιος Μεταξάκης και όχι μόνο) και εξακολουθούν να ερωτοτροπούν με το ποικιλόχρουν συνονθύλευμα των αιρετικών του Π.Σ.Ε.,τους Μονοφυσίτες κ.τ.ό. Το μήνυμα της Μ. Τρίτης είναι σαφές. Αν δεν κρατήσουμε την ορθή πίστη, μάταια περιμένουμε ότι θα μπούμε στο κεκοσμημένο Νυμφώνα του Χριστού, δηλαδή στη βασιλεία του.  

No comments:

Post a Comment