Sunday, April 12, 2015

ΟΤΑΝ Ο ΠΑΠΙΚΟΣ “ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ” ΑΘΗΝΩΝ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΟΝ ΟΥΝΙΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ



ΟΤΑΝ Ο ΠΑΠΙΚΟΣ “ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ” ΑΘΗΝΩΝ κ.  ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΟΝ ΟΥΝΙΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Αποκαλυπτική πραγματικά η συνέντευξη, που παραχώρησε ο “Αρχιεπίσκοπος” των εν Αθήναις Παπικών κ. Σεβαστιανός, στον κ. Νίκο Παπαχρήστου, στο amen.gr, την ημέρα του Πάσχα.

Στη συνέντευξη αυτή -με κυνική ειλικρίνεια- ο εκλαμπρότατος κ. Σεβαστιανός ομολογεί αυτό το οποίο γράφουμε από καιρό. Ότι, δηλαδή, η ένωση θα επιτευχθεί, όχι τόσο με το θεολογικό διάλογο, αλλά με τον λεγόμενο “λαικό οικουμενισμό”, όπως το διάταγμα της Β΄Βατικάνειας Συνόδου επιτάσσει. 

Τι είναι ο “λαικός οικουμενισμός”

Η προσπάθεια να παρουσιαστούν στα μάτια του κόσμου οι διαφορές Ορθοδοξίας και Παπισμού ακριβώς έτσι όπως τις περιγράφει ο Παπικός “Αρχιεπίσκοπος”, δηλαδή ως ιστορικές διαφορές, ως διαφορές δικαιοδοσίας, ως διαφορές εθίμων, αλλά όχι ως θεολογικές διαφορές. Με αυτό τον τρόπο οι πιστοί θα αρχίσουν να θεωρούν ότι οι υφιστάμενες διαφορές οφείλονται στην αποξένωση Ανατολής και Δύσης και η ένωση θα αρχίσει εκ των κάτω -στο επίπεδο των πιστών- και όχι των ηγεσιών και θα επιβληθεί σταδιακά ως τετελεσμένο γεγονός.

Ως εκ τούτου ο εκλαμπρότατος Παπικός “Αρχιεπίσκοπος” Αθηνών προβάλλει ως παράδειγμα τις ουνιτικές σχέσεις Παπικών και Ορθοδόξων που καθιερώθησαν στις Κυκλάδες -και δη στη Σύρο- όπου οι μικτοί γάμοι δίνουν και παίρνουν, όπου η εκπροσώπηση ορθόδοξων και Παπικών στις γιορτές αντιστοίχων θεωρείται απαραίτητη και όπου γίνονται κοινές ποιμαντικές παραστάσεις Παπικών και Ορθοδόξων ηγετών.

Ο Παπικός Αρχιεπίσκοπος θεωρεί την παγκοσμιοποίηση, την εκκοσμίκευση και την ανάγκη κοινής ιεραποστολικής προσπάθειας στον κόσμο σαν κίνητρο για την ένωση Παπισμού και Ορθοδοξίας.

Ο Παπικός “Αρχιεπίσκοπος” μας εγείρει εκ του ύπνου της αδιαφορίας και από την ψευδαίσθηση ότι όλα πηγαίνουν καλά με την εκδήλωση της χαράς του, επειδή -όπως ορθά σημειώνει-, ολοένα και περισσότεροι επίσκοποι -και όχι μόνον- είναι πρόθυμοι να καλλιεργούν φιλικές σχέσεις με τους Παπικούς. Διατυπώνει μάλιστα την άποψη ότι ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί -αν και όχι άμεσα- την Ελλάδα γεγονός που θα επιτρέψει στην Εκκλησία της Ελλάδας να δείξει ένα πιο “χαλαρό” -όπως το χαρακτηρίζει- πρόσωπο προς τον Παπισμό από ότι έδειξε όταν ο Πάπας Βοιτύλας επισκέφθηκε την Ελλάδα.

Ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο της συνέντευξης του εκλαμπρότατου Παπικού “Αρχιεπισκόπου” Αθηνών κ. Σεβαστιανού είναι ότι προσπάθησε ανεπιτυχώς να κρύψει το ουνιτικό προσωπείο των εν Ελλάδι Παπικών. 

Όταν αναφέρθηκε στο συνεορτασμό του Πάσχα των εν Ελλάδι Παπικών με τους Ορθόδοξους ισχυρίστηκε ψευδέστατα ότι υιοθετήθηκε για λόγους “κοινωνικούς” απλά και μόνον επειδή οι Παπικοί είναι μειοψηφία στην Ελλάδα και επειδή αυξήθηκαν οι μικτοί γάμοι.

Μούγγα, όμως, ο εκλαμπρότατος, για το γεγονός ότι οι εν Ελλάδι Παπικοί απαγγέλλουν το Σύμβολο της πίστεως, όπως ακριβώς οι Ορθόδοξοι, χωρίς την προσθήκη του filioque, το οποίο και δογματική διαφορά είναι -ασχέτως της ψευδέστατης περί του αντιθέτου διαβεβαίωσης του εκλαμπρότατου- και οπωσδήποτε δεν είναι θέμα κοινωνικής σκοπιμότητας.

Ο συνεορτασμός του Πάσχα με τους Ορθόδοξους, όπως και η απαγγελία του Συμβόλου της πίστεως χωρίς το filioque είναι πονηρή τακτική των Παπικών για τον εξουνιτισμό των ορθοδόξων με την προαγωγή του “λαικού οικουμενισμού”.

Αποκαλυπτική τω όντι η συνέντευξη του εκλαμπρότατου κ. Σεβαστιανού. 

No comments:

Post a Comment