Thursday, November 28, 2013

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΣΥΝΟΔΙΚΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ



Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΣΥΝΟΔΙΚΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
================

Διαβάσαμε στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ, σε ρεπορτάζ του κ. Αριστείδη Βικέτου, μια σύντομη αλλά πολύ ουσιαστική αναφορά του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη του Οικουμενικού Θρόνου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα, για τους λόγους που οδήγησαν την Μητέρα Εκκλησία να αναγνωρίσει συνοδικά την αγιότητα του Οσίου Πορφύριου Καυσοκαλυβίτη:

“Ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων, μέλος της Κανονικής Επιτροπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία έκανε στην Ιερά Σύνοδο τις εισηγήσεις για τις αγιοκατατάξεις, δήλωσε ότι το βασικό κριτήριο για την αξιοκατάταξη του Γέροντος Πορφυρίου ήταν η συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Πρόκειται, τόνισε, περί αληθώς μεγάλου Αγίου.

«Όπως γνωρίζω προσωπικά και εμπειρικά είχε επικοινωνία με τους Αγίους, με τον Θεό, με την Κτίση ολόκληρη και βοηθούσε πολλές ψυχές. Ενήργησε θαυματουργικά με το προορατικό και διορατικό του χάρισμα, που είχε κληρονομήσει με τη Χάρη του Θεού», επεσήμανε ο κ. Μελίτων.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Φιλαδελεφείας  σημείωσε ότι έχουν γραφεί πάνω από 50 βιβλία για τον γέροντα Πορφύριο από πολλούς ανθρώπους και μάλιστα από ανθρώπους, οι οποίοι τον είχα περιφρονήσει,  επειδή κατά κόσμο ήταν αγράμματος. Έγραψαν συγγράμματα για τη ζωή και την προσφορά του.”

Από την αναφορά του Σεβ. Φιλαδελφείας δεν με εξέπληξε τόσον η απαρίθμηση των χαρισμάτων του Οσίου Πορφυρίου νοουμένου ότι μάρτυρες τους υπήρξαν χιλιάδες άνθρωποι. 

Ούτε η αναφορά του Σεβ. κ. Μελίτωνα στο εκκλησιαστικό φρόνημα του Οσίου που ήταν σε όλους γνωστό. 

Δεν κρύβω όμως την έκπληξή μου επειδή γράφτηκαν ήδη 50 βιβλία για τον Οσιο Πορφύριο, ενώ έχουν περάσει μόνον 22 χρόνια από την κοίμησή του.!

Θαυμαστός ο Θεός εν τοις Αγίοις Αυτού.!

Με την επίσημη αγιοκατάξη του Οσίου Πορφυρίου, η Μήτηρ Εκκλησία ενήργησε απολύτως σύμφωνη με την κοινή πεποίθηση του πληρώματος της Εκκλησίας που γαλβανώθηκε από τη σοφή διδασκαλία και τα θαύματα του Οσίου Πορφυρίου που τελούσε ήδη όταν ήταν εν ζωή.

No comments:

Post a Comment