Monday, November 11, 2013

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΟΥΛΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ;



ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΟΥΛΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Διαβάσαμε στην εφημερίδα "Εθνος", από την εφημερίδα Guardian, το ακόλουθο ρεπορτάζ:

“Ο ερευνητής Μάσιμο Ιντρόβινιε, κοινωνιολόγος και επικεφαλής του Ιταλικού κέντρου για την Μελέτη των Νέων Θρησκειών (Cesnur), δημοσίευσε μια έρευνα στο Mondaythat, όπου διαπίστωσε πως το 51% από τους 250 ιερείς που πήρε συνέντευξη ανέφεραν σημαντική αύξηση στην προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες μετά την εκλογή του νέου Πάπα Φραγκίσκου.

«Αν τοποθετήσουμε αυτά τα αποτελέσματα σε διεθνές επίπεδο, και να θεωρήσουμε πως μόνο το ήμισυ των ενοριών και των κοινοτήτων στην Ιταλία έχουν επηρεαστεί από το φαινόμενο Φραγκίσκος, τότε μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς που επιστρέφουν» δήλωσε ο Ιντροβινιέ.

Υπάρχουν αποδείξεις πως ο 76χρονος Αργεντίνος Πάπας, έχει ακόμη πιο έντονη θετική επίδραση στην Αγγλία.

Σε μια μικρότερη έρευνα, από 22 καθεδρικούς ναούς της Αγγλίας, το 65% των ερωτηθέντων είχαν δηλώσει πως παρατήρησαν μια αύξηση στον αριθμό των πιστών, πρόσθεσε ο Ιντρόβινιε.

Ο ερευνητής Ιντρόβινιε δήλωσε πως ανακάλυψε τα πρώτα στοιχεία της αύξησης της προσέλευσης των πιστών στις εκκλησίες αμέσως μετά την εκλογή του νέου Πάπα.

Αποφάσισε λοιπόν να διεξαγάγει μια πιο εκτεταμένη έρευνα για να δει αν θα συνεχιζόταν αυτή η αύξηση.

Σύμφωνα με δύο από τους ανώτερους κληρικούς της Ιταλίας, ο Φραγκίσκος έχει το μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στους Καθολικούς που έχουν απομακρυνθεί από την εκκλησία εδώ και πολύ καιρό.

Ο Καρδινάλιος Τζιουζέπε Μπετόρι, ο αρχιεπίσκοπος της Φλωρεντίας, δήλωσε: «Πολλοί επιστρέφουν στα μυστήρια, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μετά από ολόκληρες δεκαετίες».

Ο απολογισμός του επιβεβαιώθηκε από τον βοηθητικό επίσκοπο της Λ' Ακουίλα, Τζιοβάνι Ντ' Έκολε, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa, ότι «ο Πάπας Φραγκίσκος κάνει σημαντικά βήματα προόδου, κυρίως μεταξύ εκείνων που είχαν διαχωρίσει τη θέση τους από τη χριστιανική ζωή».

Ουδεμία εντύπωση μας προκαλούν οι πληροφορίες του ρεπορτάζ. 

Ουδεμία αμφιβολία είχαμε ότι οι επικοινωνισμοί του Πάπα Φραγκίσκου “πουλούν” κατά τη λαική έκφραση. 

Το ερώτημα είναι για πόσο. 

Ολες οι σαπουνόφουσκες εντυπωσιάζουν για ένα χρονικό διάστημα αλλά ακριβώς επειδή δεν έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο δεν μπορούν να εντυπωσιάζουν για πολύ.

Θυμηθείτε τον ενθουσιασμό που προκάλεσε σε μεγάλα στρώματα του λαού ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Σιγά-σιγά άρχισε η απομυθοποίησή του ώστε μόνον ένα μικρό μέρος των οπαδών του σήμερα εξακολουθεί να τον έχει στημένο στο ίδιο βάθρο που τον είχε στημένο αρχικά.

Τα ίδια θα πάθει και ο Πάπας Φραγκίσκος. 

Είναι νόμος απαράβατος ότι οι επικοινωνισμοί αργά ή γρήγορα ξεμασκαρεύονται και αποκαλύπτουν "το δένδρον από της ρίζης σαλευόμενον".

No comments:

Post a Comment