Saturday, November 16, 2013

Ο ΚΛΗΡΙΔΗΣ, Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ, Ο κ. Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΚΑΙ Ο κ. Τ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ



Ο ΚΛΗΡΙΔΗΣ, Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ, Ο κ. Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΚΑΙ Ο κ. Τ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Διαβάσαμε άρθρο στον “Φιλελεύθερο” του κ. Αριστείδη Βικέτου για τις αναμνήσεις του για τον άρτι κοιμηθέντα Πρόεδρο Κληρίδη.

Αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Ο Γλαύκος Κληρίδης δέχτηκε το πιο άνανδρο χτύπημα από τους πολιτικούς του αντιπάλους με μια σκευωρία, που στήθηκε εναντίον του παραμονές των προεδρικών εκλογών του 1983. 

Μια εφημερίδα δημοσίευσε ένα χαλκευμένο έγγραφο, που τον παρουσίαζε ως τάχα πράκτορα των ναζί. 

Ποιόν; Αυτόν, που πολέμησε κατά των ναζί. Το αεροπλάνο του (ήταν πιλότος της αγγλικής αεροπορίας) καταρρίφθηκε και ο ίδιος συνελήφθη αιχμάλωτος. Καιρό μετά τον συνάντησα και του έδωσα στοιχεία για το πως είχε στηθεί η σκευωρία. Του είπα ότι έπρεπε να αντιδράσει. Η απάντηση του ήταν: «Αυτά δεν είναι του χαρακτήρα μου»!”

Διαδίδεται ευρέως στην Ομογένεια ότι ο δημοσιογράφος κ. Μιχάλης Ιγνατίου διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη σκευωρία των χαλκευμένων εγγράφων που παρουσίαζαν τον κ. Κληρίδη συνεργάτη των Ναζί, ενώ ήταν ήρωας του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Καλόν είναι ο αγαπητός κ. Μιχάλης Ιγνατίου να γράψει κάτι τουλάχιστον τώρα που κοιμήθηκε ο Γλαύκος Κληρίδης. Αν μεν είναι αθώος των κατηγοριών που του προσάπτουν να ενημερώσει σχετικά τους αναγνώστες των κειμένων του. Αν πάλιν αληθεύουν οι φήμες επιβεβλημένον είναι να ζητήσει έστω και τώρα συγγνώμη δημόσια. 

Πιο ορθό θα ήταν να ζητούσε συγγνώμη όταν ζούσε ο βετεράνος πολιτικός, αλλά αφού δεν το έκανε αυτό ορθόν είναι έστω και τώρα να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια.

Εάν βεβαίως αληθεύουν οι φήμες, αλλιώς ας τις διαψεύσει κατηγορηματικά.

Ωραίο παράδειγμα πολιτικού που ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Κληρίδη είναι ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Τάκης Χατζηγεωργίου ο οποίος έγραψε τα ακόλουθα σε ανάρτηση του Facebook του που δημοσίευσε χθες.

«Θυμούμαι όταν επέστρεψε ο Μακάριος από την εξορία στις επτά Δεκεμβρίου του 74. Μια λαοθάλασσα. Ήμουν κάτω ακριβώς από την εξέδρα της Αρχιεπισκοπής και όταν ο Mακάριος είπε κάτι εναντίον της χούντας αρχίσαμε όλοι να φωνάζουμε "την χούντα την έχεις δίπλα σου, την χούντα την έχεις δίπλα σου". Δίπλα του ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης, που στο άκουσμα του συνθήματος μετακινήθηκε πίσω από τον Μακάριο. Τότε εμείς συνεχίσαμε πιο δυνατά “την χούντα την έχεις πίσω σου”. 

Λυπούμαι τόσο πολύ που ο Μακάριος δεν τον υπερασπίστηκε, γιατί όλοι κάναμε τα λάθη μας, μα χούντα δεν ήταν ο Κληρίδης. Και λυπούμαι ακόμα πιο πολύ γιατί δεν βρήκα την ευκαιρία να του το πω...Ο Γλαύκος Κληρίδης σε δύσκολη κατάσταση στη κλινική. Αυτή την ώρα δεν μπορεί παρά ο νους να διατρέχει την κυπριακή ιστορία. Της οποίας ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν υπηρέτης. Τις πιο θερμές μου ευχές».

Η ανάρτηση του κ. Χατζηγεωργίου τον τιμά και ως άνθρωπο και ως πολιτικό, όχι μόνον επειδή ζητά συγγνώμη για τη δική του στάση αλλά και επειδή δεν διστάζει να μιλήσει για την ευθύνη του Μακάριου για τον άδικο διασυρμό του Κληρίδη.

Μπορεί κάποιος να διαφωνεί με τις πολιτικές επιλογές του Κληρίδη -όπως λ.χ. ο γράφων- αλλά κανένας έντιμος άνθρωπος δεν μπορεί να συκοφαντεί όσους διαφωνούν μαζί του και μάλιστα τόσο αδίστακτα γι’ αυτό και η ανάρτηση αυτή του κ. Χατζηγεωργίου τον τιμά ιδιαίτερα.

Η σειρά του κ. Ιγνατίου τώρα ο οποίος αν όντως χάλκευσε έγγραφα κατά του αείμνηστου Κληρίδη έχει πολύ πιο σοβαρούς λόγους από τον κ. Χατζηδημητρίου να απολογηθεί.

1 comment:

  1. Εξ' όσων γνωρίζω ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου δεν είχε καμία σχέση με το έγγραφο . Αυτό ήταν γραμμένο στην γερμανική γλώσσα. Είχε δοθεί από το προεδρικό για δημοσίευση στην εφημερίδα του ΔΗΚΟ , δεν κυκλοφορεί σήμερα"ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ". Στην δημοσίευση του είχε αντιταχθεί ο τότε ΥΠΕΞ, Νίκος Ρολάνδης

    ReplyDelete