Tuesday, November 26, 2013

ΑΝΑΓΚΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ


ΑΝΑΓΚΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Διαβάσαμε στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ ρεπορτάζ του κ. Θεόδωρου Καλμούκου, από την εφημερίδα “Εθνικός Κήρυξ”:

“Με πρωτοφανή κοσμοσυρροή που θύμιζε βράδυ Ανάστασης, έγινε το βράδυ του Σαββάτου η υποδοχή και ο καθαγιασμός του αντιγράφου της εφέστιας εικόνας «Αξιον Εστί» στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Σόμερβιλ της Μασαχουσέτης, στον οποίον είχε δημιουργηθεί κυριολεκτικά το αδιαχώρητο. Η εικόνα φιλοτεχνήθηκε στο Αγιο Ορος και είναι πιστό αντίγραφο της ιστορικής εικόνας «Αξιον Εστί», η οποία είναι αποθησαυρισμένη στο ναό του Πρωτάτου του Αγίου Ορους.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος συμπαραστατούμενος από τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας π. Κωνσταντίνο Μανέτα, τον π. Βασίλειο Μπέμπη από τον Αγιο Νεκτάριο του Ρόσλιντεϊλ και τον ιερομόναχο Ιάκωβο Μπάκο, από το Μοναστήρι της Σίμωνος Πέτρας, ο οποίος βρίσκεται στη Βοστώνη εδώ και τρία σχεδόν χρόνια διερευνώντας για τη δυνατότητα ίδρυσης μοναστηριού στη Μητρόπολη Βοστώνης.

Ο ιερομόναχος Ιάκωβος από το Αγιο Ορος διάβασε το επίσημο έγγραφο της Αθωνικής Πολιτείας πιστοποίησης του γνησίου της εικόνας. Ο π. Ιάκωβος είπε στον «Ε.Κ.», πως, «η έλευση της εικόνας ʽΑξιον Εστίʼ είναι μία μεγάλη ευλογία για τη Μητρόπολη Βοστώνης και ιδιαιτέρως για την ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εδώ στο Σόμερβιλ».

Πραγματικά απορούσα τι έγινε με την προσπάθεια ίδρυσης μονής στη Βοστώνη και ο κ. Καλμούκος -μέσα στα πλαίσια του ρεπορτάζ του για την προσκύνηση του αντιγράφου της εικόνας του “Αξιον Εστιν”- μας δίνει πολλές σχετικές πληροφορίες.

Κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια μου δόθηκε η ευκαιρία να τονίσω την ανάγκη δημιουργίας περισσότερων μοναστηριών στις ΗΠΑ.

Βέβαια -με τη χάρη του Θεού- έχουμε ήδη πολλές μονές που ίδρυσε ο Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας. Αλλά -όπως επίσης μου δόθηκε η ευκαιρία να τονίσω κατ’ επανάληψη στο παρελθόν- 17 μοναστήρια για την αχανή Αμερική είναι πολύ λίγα για να διαποτίσουν με άλλο πνεύμα τη ζωή της Εκκλησίας της Αμερικής.

Θα φέρω δύο παραδείγματα για να αντιληφθούμε καλύτερα τι εννοώ.

Στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ ιερατεύει ο π. Παύλος Παλααιστίδης ένας καθόλα άξιος και παραδοσιακός κληρικός, ο οποίος μάλιστα είναι στενό πνευματικό παιδί του Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας.

Και όμως! Ακόμη και στον Αγιο Νικόλαο υπάρχει μικτή φραγκοχορωδία!

Δεύτερο παράδειγμα.

Σε απόσταση περίπου 21/2 ωρών από τη Νέα Υόρκη σε διαφορετικές κατευθύνσεις υπάρχουν το ανδρώο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου και το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Σκέπης.

Και τα δύο μοναστήρια με πολλούς μοναχούς και μοναχές όλες εκλεκτές ψυχές που εμπνέουν στον πνευματικό αγώνα τους πιστούς.

Υπάρχουν όμως τα εξής προβλήματα.

Τα μοναστήρια δεν είναι κοντά στα Μέσα μαζικής μεταφοράς και ως εκ τούτου όσοι -όπως τον γράφοντα- δεν οδηγούμε δεν έχουμε ουσιαστική πρόσβαση στα μοναστήρια.

Διοργανώνονται εκδρομές προς τα μοναστήρια πλην όμως γίνονται κατά τις πανηγύρεις των μονών οπότε και προσέρχεται -ως εικός- πλήθος πιστών. 

Ως εκ τούτου η δυνατότητα για εξομολόγηση είναι από αδύνατη μέχρι πραγματικά δυσχερής.

Ελπίζουμε ότι ο π. Ιάκωβος θα πετύχει στην προσπάθειά του να δημιουργήσει μοναστήρι στη Βοστώνη - τη μόνη Μητρόπολη αν δεν κάνω λάθος που δεν υπάρχει μοναστήρι.

Ας μη διστάσει να ζητήσει από τον π. Ελισσαίο λίγους μοναχούς για να επανδρώσει το μοναστήρι.

Ο Γέροντας Εφραίμ μας έδωσε θαυμάσιο παράδειγμα. Φέρνει δύο τρείς μοναχούς ή μοναχές από την Ελλάδα που γίνονται η μαγιά για να συγκροτηθεί αδελφότητα.

Το ίδιο πρέπει να κάνει η Σιμωνόπετρα. Να βοηθήσει τον π. Ιάκωβο να αρχίσει με ολιγομελή έστω αδελφότητα η οποία δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετ’ ου πολύ θα συγκεντρώσει πολλές ψυχές που ποθούν τον της ασκήσεως βίο.

Πρέπει να ζει κανείς στην Αμερική για να καταλάβει πόση πολλή προτεσταντίλα διαποτίζει τη ζωή της Εκκλησίας μας. Ναι! Υπάρχουν πολλοί ομογενείς με απλότητα καρδίας και με πνεύμα θυσίας που προσφέρουν πολλά, αλλά η ολέθρια επίδραση της περίοικης προτεσταντικής κουλτούρας γαλβανισμένη από την Αρχιεπισκοπία των αοιδίμων Αρχιεπισκόπων Αμερικής Αθηναγόρα και Ιακώβου επηρεάζει εξαιρετικά αρνητικά τα πάντα.

“Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή”.

No comments:

Post a Comment