Sunday, November 17, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΝΑΘΑΝΑΗΛ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΝΑΘΑΝΑΗΛ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Θρησκευτικά” το ακόλουθο ρεπορτάζ:

“Εκοιμήθη σήμερα 16 Νοεμβρίου 2013, ημέρα των 61ων γενεθλίων του ο Μητροπολίτης Νευροκοπίου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας Ναθαναήλ. Ο μακαριστός επίσκοπος υπήρξε ένας από τους οκτώ επισκόπους που είχαν υπογράψει το 2009 την Ομολογία Πίστεως κατά του Οικουμενισμού που είχε κυκλοφορήσει Σύναξη Ορθοδόξων Κληρικών και Μοναχών.

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας με επίσημη ανακοίνωσή της καλεί τον ευσεβή λαό να προσευχηθεί για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού ιεράρχου. Κάνει επίσης γνωστό ότι αύριο 17 Νοεμβρίου στις 15.00 θα συνέλθει εκτάκτως η Σύνοδος του Πατριαρχείου για να ορίσει την ημερομηνία της κηδείας του Μητροπολίτου Ναθαναήλ, να κηρύξει επίσημα εν χηρεία τη Μητρόπολη Νευροκοπίου και να ορίσει Τοποτηρητή μέχρι την εκλογή του επόμενου Μητροπολίτου Νευροκοπίου.”

Ασκητικός και φιλακόλουθος, νηστευτής και ακτήμων, αδαμαντίνου ήθους και εγκρατής της Θεολογίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Νευροκοπίου κυρός Ναθαναήλ ήταν ομολογητής της πίστης μας και ζηλωτής των πατρικών παραδόσεων.

Σε αρκούσε και μόνον η θέα του προσώπου του για να αντιληφθείς πόσο ενάρετος άνθρωπος και αγωνιστής ήταν.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών μας είμαστε μαζί στο οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας. Από τα πολλά που θα μπορούσα να αναφέρω για τον μακαριστό ιεράρχη περιορίζομαι να αναφέρω τούτο το περιστατικό που δείχνει την εμμονή του στην Παράδοση.

Ο διευθυντής του οικοτροφείου μας ήταν ο μετέπειτα Μητροπολίτης Ζακύνθου και αργότερα Αττικής Παντελεήμων (Μπεζενίτης), ο οποίος ζητούσε από τον π. Ναθαναήλ να τον προσκαλέσει στη Βουλγαρία. Ο μακαριστός όμως δεν ήθελε να το πράξει επειδή ο Μπεζενίτης ψαλιδίζει γένεια και μαλιά. Τέτοιους κληρικούς θα προβάλλουμε στο λαό μας; μου είπε.

Με πολλή επίσης συγκίνηση θυμούμαι τους ασκητικούς  αγώνες του.

Την Α΄ Εβδομάδα της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ήταν έγκλειστος στο κελί του στο οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας και δεν έτρωγε τίποτα από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι που τέλειωνε η Α΄Σταση της Ακολουθίας των Χαιρετισμών.

Υπέγραψε την Ομολογία Πίστεως για τον Οικουμενισμό και ήταν εχθρός κάθε νεωτερισμού κα συμβιβασμού στα της πίστεως.

Κατά την εν Αθήναις παραμονή του εξομολογείτο στον Γέροντα Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο.

Την ευχή του να έχουμε. 

No comments:

Post a Comment