Monday, October 1, 2012

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ π. ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΜΑΡΤΖΟΥΧΟΥ




ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ π. ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΜΑΡΤΖΟΥΧΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Αναρτήσαμε την απάντηση του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Θεοδόσιου Μαρτζούχου προς τον κ. Σωτήρη Τζούμα - εκκλησιαστικό συντάκτη της εφημερίδας “Το Παρόν” -, καθώς και την επιστολή που έστειλε ο π. Θεοδόσιος προς το “Ορθόδοξο  Παρατηρητήριο” με την οποία διέψευδε τον ισχυρισμό ότι μίλησε απαξιωτικά για τον Γέροντα Παίσιο. 

Την επιστολή αυτή αρνήθηκε να τη δημοσιεύσει το “Ορθόδοξο Παρατηρητήριο”. 

Είχαμε - άμα τη αναγνώσει του άρθρου του κ. Τζούμα - παρακαλέσει τον π. Θεοδόσιο, με σχετικό άρθρο μας πριν λίγες μέρες, να απαντήσει στις κατηγορίες του κ. Τζούμα και χαιρόμαστε ιδιαιτέρως διότι ο Πανοσιολογιότατος ανταπεκρίθη στην παράκληση.

ΟΧΙ ΣΤΗ "ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"
__________

Στην απάντησή του ο π. Θεοδόσιος διαψεύδει κατηγορηματικά ότι σκοπεύει να συνεχίσει την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στη δημοτική και θεωρεί τη λεγόμενη “λειτουργική αναγέννηση” λήξασα.

Διαψεύδει επίσης τους ανώνυμους ισχυρισμούς ορισμένων ότι μίλησε απαξιωτικά για τον Γέροντα Παίσιο και αναφέρει μάλιστα ότι η διάψευση των ισχυρισμών έγινε προ διετίας αλλά ούτε το “Ορθόδοξο Παρατηρητήριο”, που δημοσίευσε την ανώμυμη καταγγελία εναντίον του, ούτε άλλη ιστοσελίδα δημοσίευσε την επιστολή του που διέψευδε την κατηγορία.

Προσθέτει μάλιστα ότι “Ὁ Μακαριώτατος στό θέμα τῶν ὑποψηφίων τῆς Πρέβεζας, εἰλικρινέστατα, ἐντιμότατα, εὐγενέστατα καί σταθερότατα κρατάει ἐλεύθερη καί δίκαιη οὐδετερότητα ὅπως πολλάκις διεβεβαίωσε! Νομίζω δέν χρειάζεται ἑρμηνεῖς τῆς γνώμης του!”

Καταρχήν εκφράζουμε τη χαρά μας διότι ο π. Θεοδόσιος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα να συνεχίσει την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στη δημοτική και ότι οι διαδόσεις ανωνύμων που τον κατήγγειλαν ότι μίλησε απαξιωτικά για τον π. Παίσιο είναι ψευδείς και ανυπόστατες.

Αναφέρεται σε πολλά θέματα στη σύντομη - αλλά περιεκτική - επιστολή του ο π. Θεοδόσιος, με ορισμένα από τα οποία διαφωνούμε, αλλά αυτή προφανώς δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τα σχολιάσουμε.

Ο "ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ"
________

Σε ένα μόνον θα σταθούμε. Συγκεκριμένα στην τελευταία πρόταση της επιστολής του προς τον κ. Τζούμα απονέμει πιστοποιητικά “ειλικρινείας, εντιμότητας, και δίκαιης ουδετερότητας” στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Θα αστειεύεστε ασφαλώς π. Θεοδόσιε. Δεν είναι έτσι; Εκτός και αν ειρωνεύεστε “τον διά τας αμαρτίας ημών” Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο! 

Η αλήθεια πάντως είναι ότι “ο πονηρός, άφιλος και κρυψίνους Αρβανίτης" το ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ κάνει είναι να μείνει “ουδέτερος”.

ΞΕΓΕΛΑΣΕ ΤΟΥΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΩΔΩΝΗΣ
________

Θα επαναλάβω αυτό που έγραψα και πριν: Ποιος γνωρίζει τον Σεβ. Δωδώνης και πιστεύει ότι υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να τον ξεγελάσει; 

Και όμως!

Ο αθώος - όπως το προβατάκι - Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τον ξεγέλασε, όπως ξεγέλασε προηγουμένως και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημο!

ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟΝ ΔΕΛΦΙΝΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΤΟΥ
__________

Μιλάμε για ανέκδοτα αν πιστεύουμε ότι ο Μακαριότατος θα μείνει ουδέτερος και ότι δεν θα κινήσει γη και ουρανόν για να εξασφαλίσει ακόμη ένα κουκί για τον Δελφίνο των ονείρων του.

Τώρα πώς θα κινηθεί και τι προγραμματίζει να κάνει, ούτε που τολμώ να διερευνήσω. 

“Φαντασία γαρ πάσα ηττάται συνεκτείνεσθαι σπεύδουσα τω πλήθει των πολλών δολοπλοκιών του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου”. 

Μόνον ο Θεός, οπωσδήποτε ο διάβολος και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος και ο προσφυώς - υπό του κ. Γ. Παπαθανασόπουλου - αποκληθείς “σκιά του” - γνωρίζουν τι σκοπεύει να κάνει. 

Οτι και αν κάνει πάντως τελικά δεν θα είναι για το καλό της Εκκλησίας, αλλά για να προωθήσει την υποψηφιότητα του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ (Παπανικολάου) στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο. 

Από εκεί και πέραν ως “παράπλευρη ωφέλεια” ή το πιο πιθανόν “παράπλευρη ζημία” θα μας προκύψει ενάρετος ή ανάξιος επίσκοπος και στις δύο κενές Μητροπόλεις.

Δυστυχώς!

No comments:

Post a Comment