Tuesday, November 19, 2019

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΝΙΓΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΝΙΓΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ορθές οι θέσεις του Σεβ. Νιγηρίας για το πατριαρχικό συλλείτουργο στην Λεμεσό, που παραθέσαμε στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση. 

Νομίζω, όμως, ότι δεν πρέπει να παίρνουμε τοις μετρητοίς τις δηλώσεις του Πανιερώτατου Λεμεσού.

Ο Πανιερώτατος κ. Αθανάσιος αιφνιδιάστηκε με την απροσδόκητη απόφαση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας να αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και αντελήφθη ότι δεν υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να κάνει χωρίς να μείνει τελικά εκτεθειμένος.

Είχε δύο επιλογές:

1.) Είτε θα ζητούσε από τον Μακαριώτατο Αλεξανδρείας να ακυρώσει την έλευσή του στην Μητρόπολη Λεμεσού -με ότι αυτό θα συνεπάγετο-, 

2.) Είτε θα παρακολουθούσε αμέτοχος τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας να μνημονεύει τα Δίπτυχα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο πατριαρχικό συλλείτουργο στην Λεμεσό.

Γι’ αυτό φρόντισε να κάνει την σχετική δήλωση από ραδιοφώνου ώστε

1.) Να δώσει άλλοθι στην συμπεριφορά του έναντι των Ρώσσων, που τον ανέμεναν να τηρήσει διαφορετική στάση,

2.) Να απολογηθεί στους Ρωσσολάγνους, που δημιούργησαν ένα κλίμα υστερίας για ένα κανονικό θέμα, αντί να έχουν τα μάτια τους στραμμένα στην συνεχή και αλματώδη εμπέδωση του Οικουμενισμού. 

Οι Ρωσσολάγνοι, μάλιστα, χαρακτήρισαν τον Πανιερώτατο "ακοινώνητο" (άκου αθεολόγητες ασυναρτησίες!!!), επειδή συλλειτούργησε με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, που μνημόνευσε τον Μακαριώτατο Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο!!!, και

3.) Το κυριώτερο ο Μητροπολίτης Λεμεσού ήθελε να καθησυχάσει τους γενναιόδωρους Ρώσσους Κροίσους της Μητρόπολής του -μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ- ότι παραμένει Ρωσσόφιλος -όπως πάντοτε- για να εξασφαλίσει έτσι την συνέχιση της γενναιόδωρης χρηματοδότησης των ταμείων της Μητροπόλεως Λεμεσού.

Με την Δήλωσή του ο Πανιερώτατος Λεμεσού δεν είχε πρόθεση να εμπλακεί σε έριδες με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. 

Απλά ήθελε να εξασφαλίσει τα νώτα του. 

Έρριξε μια μπαλωθιά στον αέρα για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να παίρνουμε πολύ τοις μετρητοίς την Δήλωση του Πανιερώτατου Λεμεσού.

No comments:

Post a Comment