Tuesday, October 22, 2019

Η ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ


Η ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
===== 

Σε ομιλία του στην ολομέλεια της 23ης παγκοσμίου ρωσσικής παλλαϊκής συνάξεως ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος ανέφερε και τα πιο κάτω: «Η ιδιαιτερη αξία της Ρωσσίας και η ιδιαίτερη κλήση της είναι να αποτελεί προμαχώνα του Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Να διαφυλάττει απαραχάρακτες την Ορθόδοξη πίστη, την Ορθόδοξη παράδοση και πολιτισμό, τις χριστιανικές αρχές». 

Αν πιο πάνω ίσχυαν θα εχαίρονταν οι απανταχού Ορθόδοξοι χαράν μεγάλην σφόδρα. 

Η Κοινή Δήλωση της Αβάνας 12.2.2016, που υπέγραψε ο Μακαριώτατος κ. Κύριλλος με τον αιρεσιάρχη της Ρώμης Πάπα Φραγκίσκο διαψεύδει πλήρως τον ανωτέρω ισχυρισμό του. Οι συνεχείς συμπροσευχές των Ρώσσων ιεραρχών και ιδία του Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνος (κι όχι μόνο) μετά των ποικιλωνύμων αιρετικών, αλλά και αλλοθρήσκων, ανατρέπουν ευκόλως τα ανωτέρω λεχθέντα. 

Τι να πούμε για την απάντηση της Ρωσσικής  Εκκλησίας στην Πατριαρχική και Συνοδική Εγκύκλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου του 1902!!! Είπαν τότε οι Ρώσσοι ιεράρχες:

«Τιμώμεν την αποστολικήν διαδοχήν της λατινικής ιεραρχίας και τους εις την ημετέραν Εκκλησίαν ερχομένους εξ αυτής κληρικούς παραδεχόμεθα εν τω ον φέρουσι βαθμώ (ως παραδεχόμεθα και τους Αρμενίους, Κόπτας, Νεστοριανούς κ.λ.π. τους μη απωλέσαντας την αποστολικήν διαδοχήν)». 

Πώς κατέχουν, άραγε, αποστολική διαδοχή οι απωλέσαντες την αποστολική πίστη αιρετικοί; Αποτελεί υπεράσπιση της ορθοδοξίας το ανωτέρω κείμενο; Ας μας απαντήσουν εκείνοι που νομίζουν ότι το μεν Οικουμενικό Πατριαρχείο συμπλέει εδώ και εκατό χρόνια με τους οικουμενιστές (πράγμα όντως αληθές), ενώ οι του Πατριαρχείου Μόσχας όχι.

1 comment:

  1. Να ταααα μαααςς!!! Ο Ιλαρίων στην Αμερική και συνάντηση με τον Ελπιδοφόρο, τον "αρχιτέκτονα του ουκρανικού" όπως τον αποκαλούσαν οι μοσχοβίτες και του έσερναν τα μύρια οσα. Το έχουμε ξαναπεί: οι κανονικές αποφάσεις του οικουμενικού Πατριαρχείου δεν μπορούν να παρακαμφθούν και αργά ή γρήγορα όλοι θα αποδεχθούν την πραγματικότητα της αυτοκεφαλιας στην Ουκρανία. Φυσικά δεν ξέρω με τι τρόπους θα το πασάρουν οι Ρώσοι διπλωματικά (στο εσωτερικό κυρίως) ώστε να μην καταφανει η δεινοτατη ήττα που υπέστησαν, αλλά πολύ θα ήθελα να δω τι θα κάνουν οι υπεραμυντορες και οι παπαγαλιζοντες τις θέσεις της Μόσχας;

    https://panorthodoxcemes.blogspot.com/2019/10/representatives-of-patriarchates-of.html?fbclid=IwAR18sGJ_2hKqEE086DFA8gWdeX_XnTkgJBVG7nTHdAq1vZjcByXv-GKuLTs&m=1

    ReplyDelete